Az ígéret földje? – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.09.12. 23:37

Egy napon a nem is kissé tüskés egykori bokszedző, Frankie Dunn (Clint Eastwood) edzőtermébe betoppan Maggie Fitzgerald (Hilary Swank), Frankie végül tanítványává fogadja a kivételes akaraterővel megáldott hölgyet. Ez a kissé érzelgős alaptörténete a Milliódolláros bébi című filmnek.

A 2026-os amerikai futball-vb-rendezés korántsem romantikus sztori, mondhatni, tiszta matematika. Nem elsősorban abban a tekintetben, hogy a világbajnokságok történetében először 48 csapat vesz részt az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban esedékes tornán, hanem a kisajtolható haszon kapcsán. Ne legyünk szemérmesek, ma már nem gombokért futballoznak, valamennyi szereplő – a teljesség igénye nélkül: a rendező városok, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA), a válogatottak, a tévétársaságok – szeretné kitermelni a maga profitját. Címlapsztorinkból példaként felhoznám a FIFA bevételeit a 2002-es (Dél-Korea, Japán) vb óta: az akkori 1.6 milliárd dolláros bevétel 2026-ban várhatóan hétszeresével növekszik, mintegy 11 milliárdra.

Először rendeznek vb-t három országban, a FIFA illetékesei a napokban szemrevételezik a lehetséges helyszíneket, az Egyesült Államok 11 (60 meccs), Mexikó három (10 meccs), Kanada két helyszínt (10 meccs) ad, kell is a sok stadion, mert 16 hármas csoportba osztják a 48 résztvevőt, csoportonként két együttes jut tovább, a legjobb 32 között kiesés szakasszal folytatódnak a küzdelmek. Gianni Infantino, a FIFA elnöke úgy vélte, a megemelt létszám újraválasztási esélyeit növeli, nem mellesleg a több mérkőzés jól jön a szerződő televíziós partnereknek – már csak azért is, mert a 2022. novemberi katari torna ütközik az amerikai major sportok (NFL, NBA, NHL) közvetítéseivel.

Eddig mindenki jól jár, de: mi lesz a futballal? A 64 találkozó 80-ra duzzad, ám a 32 napos lebonyolítás nem változik, a vb-győztesre ugyanúgy hét mérkőzés vár. Viszont a FIFA jelenleg 207 tagországot foglal magába, ennek alig több mint negyede (48) eljuthat a tornára. Milyen színvonal várható a vb-n, ha csapatsportban ez megvalósulhat? Jó, a végére „összerázódik” a társaság, de nem biztos, hogy a háromcsapatos csoportok utolsó körében éles meccsek lesznek. Ugyanakkor a futball világsport, a globalizáció része, ráadásul ott a mézesmadzag a kevésbé erős válogatottaknak: eljuthatnak az ígéret földjére.

A 48 csapatos vb valóban az ígéret földje lenne?

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik