Argentína: rekordösszegért kelt el Maradona legendás meze

Vágólapra másolva!
2022.05.04. 18:17
null
Elképesztő összegért vették meg a mezt (Fotó: AFP)
Mint megírtuk, áprilisban elindult a licit Diego Maradona azon mezére, amelyet az 1986-os labdarúgó-világbajnokságon, az angolok elleni mérkőzésen viselt. A licit most lezárult, az sportrelikvia rekordösszegért kelt el.

 

A brit Sotheby's aukciós ház árverése május 4-én zárult, a legendás mezért beérkező legmagasabb ajánlat 7 142 500 font, azaz nagyjából 3.2-3.3 milliárd forint volt. Ennél többet aukción még sohasem fizettek sportrelikviáért.


A mez eddig a korábbi angol válogatott középpályás, Steve Hodge tulajdonában volt, ugyanis ő volt az, aki az 1986-os, 2–1-es argentin győzelemmel zárult világbajnoki negyeddöntő után mezt cserélt legendás ellenfelével. A mexikóvárosi összecsapáson Diego Maradona két gólt szerzett, ezek közül a második egy félpályás szóló végén született, az első találat pedig „az Isten keze” néven híresült el: Maradona az 51. percben kézzel ütötte a kapuba a labdát, de a játékvezető és a partjelző ezt nem vette észre, úgy látták, hogy az argentin sztár fejjel juttatta a kapuba a labdát.

Maradona meze mostanáig a manchesteri nemzeti futballmúzeumban volt kiállítva.

Az eddig legdrágábban értékesített labdarúgómez Peléé volt: a brazilok háromszoros világbajnoka az 1970-es vb-döntőben hordta azt a felsőt, ami kicsit több mint 157 ezer angol fontért (akkori árfolyamon mintegy 60 millió forintért) talált új gazdára 2002-ben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik