FARKAS PÉTER (NSOlvasó) 2020.04.26 18:35

Ahogy mi megéltük: „No, kisfiam, hiába üvöltöztél, jönnek haza az aranylábúak!”

Sorozatunkban személyes élmények alapján elevenítünk fel egy-egy emlékezetes mérkőzést, eseményt. A 15. részben ismét olvasói történetet osztunk meg. Farkas Péter az 1982-es labdarúgó-világbajnokságot idézi fel. 

Az 1982-es világbajnokság volt az első, amit néztem, és amire kristálytisztán emlékszem a mai napig. Hiába követtem végig azóta az összes vb-t, Eb-t és olimpiát, ennyire élesen egyikre sem emlékszem (na, jó, talán a '86-os Mundialra ugyanennyire), és vereséget sem éltem meg olyan tragikusan azóta, mint nyolcévesen a belgák elleni 1–1-et és a kiesést.

A selejtezők első mérkőzése volt, amit apám és bátyám mellé ülve, életemben először végignéztem, és amikor a Svájcban kiszenvedett 2–2 után (ha nincs Mészáros Bubu, kaptunk volna vagy hatot, de azon a meccsen mindent védett. Aztán később a belgák ellen majdnem mindent…) apám magának egy pohár bort, nekem egy pohár málnaszörpöt töltött, és azt mondta széles mosollyal: „na, erre koccintunk!”.

Így festett 1982-ben a belgák elleni döntetlen és a vb búcsú másnapján a Népsport címlapja 

Akkor kezdtem megérteni, hogy itt sokkal többről van szó, mint aranyláncos, szőrös lábú és hosszú hajú férfiak játszadozásáról. És onnantól fogva vártam a következő meccseket, és tudtam, hogy félni kell majd Camatarutól, meg Sulsertől, Keegantől nagyon (őket természetesen soha nem láthattuk tévében játszani, és az arcukat is maximum egy elmosódott képről ismerhettük a gombfociból), és egy kicsit persze Tom Lundtól is, akiről mindenki tudta már a meccs előtt, hogy milliomos, és fél a repüléstől, ezért a fehér Mercijével vezetett el Norvégiából Budapestre.

Miután kijutottunk, a sorsoláskor a bátyám szuggerálta a 14 éves kisfiút (foglalkozása azóta: Fülöp, spanyol király), hogy nehogy az argentinokhoz sorsoljon minket, és utána dühösen kiabált: ”micsináltál, te hülyegyerek!?”. Hallgattam a felnőtteket, hogy majd a Maradona, meg az Ardiles, no, meg a Ramón Díaz, de nem aggódtam, mert nálunk meg majd a Fazekas, meg a Kiss Laci, a Nyílról nem is beszélve!

ÖN JÖN!

Várjuk olvasóink hasonló személyes történeteit, a legérdekesebbeket vasárnaponként megjelentetjük a Nemzeti Sport Online-on! A történeteket egy azokhoz kapcsolódó személyes emlékről készült fotó kíséretében az ahogymimegeltuk@gmail.com e-mail címre várjuk!

Szabó Áron: „Gascoigne piás nyolcas (volt), de vizesnyolcas soha!”

Ha fontos meccs volt, akkor a keresztapámékhoz mentünk át, mert nekik színes tévéjük volt, és ott néztük – hideg (természetesen kizárólag barna üveges!!!) Szalon sör, nekem gesztenyepüré és Jaffa, kint meleg nyári este. Bent a sötétben csak a képernyő világított, és hallgattam Vitrayt, no meg apámékat, miszerint az argentinok „mocsok egy játékot” játszanak, hogy ezek az olaszok mindig fetrengenek, meg hogy a brazilokat úgysem veri meg senki.

És a 10–1 után mi voltunk a királyok, az 1–4 után természetesen Mészöly volt a hibás (hogy lehet kezdeni hét védővel??), de ha a belgákat megverjük, nem lesz gond. Emlékszem, még anyám is nézte velünk a meccset, minden ilyen alkalommal (anélkül, hogy tudta volna, kivel játszunk) a kezdés előtt pikírten megjegyezte, hogy „úgyis kikapnak”, aztán nagy lelki nyugalommal kötögetett végig, fel sem pillantva az egysima-egyfordítottból.

Amikor Varga „Kacsa” bevágta, őrült módjára üvöltöttem percekig, és teljes extázisban szurkoltam tovább a 76. percig, amikor Ceulemans megindult a jobb oldalon… Sem Csongrádi sem Varga nem tudta felrúgni, Kerekes luftot rúgott, a beadást Czerniatynski sután eltalálta, Mészáros pedig átért a hosszúra, de valahogy a keze alatt bevánszorgott az a rohadt Tango labda…

Amiért egyébként simán eladtam volna a lelki üdvösségemet is akkoriban!

Mészáros volt az egyik kedvencem abból a csapatból, ennyire vagány embert el sem tudtam képzelni, biztos voltam benne, hogy mindig szűk Trapper farmerban jár, és valami felspécizett 1200-es Zsigája van – de akkor nem tudtam neki ezt megbocsátani. A lefújás után felváltva szidtam őt és Czerniatynskit (akit akkor, nyolcéves korom minden dühével simán meg tudtam volna ölni), a kettő között pedig folyamatosan bőgtem. 

Másnap reggel szomorúan támasztottam az utcán a kék tacskó-kormányos Csepel bicajomat, amikor a szomszéd Ignác bácsi (aki a focizás közben a kertjébe rúgott labdát mindig felkapta, nekinyomta a bicskáját és megkérdezte: „kettőbe vagy háromba vágjam?”) kiszólt nekem a kerítés mögül:

„No, kisfiam, tegnap hiába üvöltöztél az este, jönnek haza az aranylábúak!”

És kárörvendő mosollyal kapálgatott tovább. Én könnyes szemmel, dühösen néztem rá, neki pedig fogalma sem volt, hogy néhány percre felkerült a listámra, bizonyos Mészáros Bubu és Alex Czerniatynski mellé…

 KORÁBBI ÍRÁSAINK

Kun Zoltán: Fradi-Ajax ezerötért – életre szóló élmény

Smahulya Ádám: Ilyen volt Ronaldinho szabadrúgásgólja Emma néni portáján

Malonyai Péter: Telexsokk Havannában – nem megyünk az 1984-es olimpiára

Ritz Balázs: „A román szurkolók, amit tudtak, közénk hajítottak”

Marosi Gergely: „Brazil szurkolók ezrei ülnek. Mint a zombik”

Ballai Attila: Vb-szereplést ért az osztrákverés 35 éve

Szűcs Miklós: „A lelátó még percekkel később is a veszteseket ünnepelte”

Kocsmár-Tóth István: „Szalaaaiiii! Nem kapok levegőt! Kit érdekel! Szalaaaaiiii!”    

Szeli Mátyás: „Attól féltem, hogy rám esik egy világsztár”     

L. Pap István: „Olimpiai arany valahol a Bakonyban”

Somogyi Zsolt: „Senki sem mondta, hogy a futballbarátság ilyen fájdalmat okozhat"      

Őri B. Péter: „Felkaptam a széket, és szinte önkívületi állapotban üvöltöttem”

Nagy Zsolt: „Akkorát csaptam az asztalra, hogy kiborult a paprikás krumpli”

2021.09.19 14:42:04

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), K. T. I. (percről percre)

Az első félidőben a Sepsi jelentős mezőnyfölényben játszott, ám így sem tudta legyűrni a bajnokság 6. helyén álló Aradot.

2021.09.18 17:47:26

Minden más foci DUDUCZ TIBOR

Schäfer, Szendrei Ákos és Hahn is pályára lépett a dunaszerdahelyieknél, 2–1-re győztek a Ruzomberok ellen.

2021.09.16 16:09:12

Minden más foci TŐKE JÁNOS

Nem tudta megverni a topolyai csapat a Napredakot, pedig a 93. percben nagyon közel állt az egyenlítéshez.

2021.09.15 23:58:00

Minden más foci DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. A bűnözőknél az a baj, ha nyomot hagynak maguk után, mert akkor elkapják őket a rendőrök, az emberiség igazán nagy alakjai viszont akaratlanul megteszik ezt.

2021.09.15 00:07:44

Minden más foci THURY GÁBOR

Ma lenne 80 éves a Császár – ahogyan ő cselezett, azt nem lehetett tanítani.