Afrika-kupa: Stopiráék a 3. helyen végeztek, még továbbmehetnek

Cs. B.Cs. B.
Vágólapra másolva!
2022.01.17. 19:28
null
A Mol Fehérvár légiósa vezette Zöld-foki-szigetek nem tudta legyőzni a házigazdát (Fotó: AFP)
A 33. Afrikai Nemzetek Kupája A-csoportjának záró fordulójában Kamerun 1–1-et játszott a Zöld-foki-szigetekkel, amely így harmadikként végzett, s a többi csoport eredményeinek függvényében még bejuthat a nyolcaddöntőbe. A házigazda mögött Burkina Faso végzett, miután 1–1-es döntetlenre végzett Etiópiával. 



Büszkén hallgathatta hazája himnuszát a Kameruni Labdarúgó-szövetség élére decemberben kinevezett, a VIP-páholyban helyet foglaló futball-legenda, Samuel Eto'o, hiszen a torna házigazdája már az előző fordulóban kivívta helyét a legjobb 16 között.

Ugyanez a kényelmes helyzet már nem volt elmondható a Mol Fehérvár légiósa, a csapatkapitány Stopira vezette Zöld-foki-szigetekről, amelynek az automatikus továbbjutáshoz égető szüksége volt a pontokra. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem csak saját kezükben volt a „kék cápák” sorsa, hiszen a második fordulóban kikaptak Burkina Fasótól, amely Etiópia legyűrése esetén – jobb egymás elleni eredményének köszönhetően – biztosan részt vehet a 33. Afrikai Nemzetek Kupája további küzdelmeiben.

Ahogyan arra előzetesen számítani lehetett, a kameruniak irányították a játékot, javarészt ők birtokolták a labdát, a kezdés után bő harminc perccel már hatszor veszélyeztettek – az ellenfél ekkor nulla lövésnél járt –, és kisvártatva a vezetést is megszerezték – a kimagasló teljesítmény nyújtó Vincent Aboubakar ötödik gólját szerezte a tornán, vezeti is a góllövőlistát.

Egy kis stat: 2008 óta Aboubakar az első játékos, aki az Afrika-kupa összes csoportmeccsén betalált. Méltó utódja a fentebb már említett Eto'ónak, legutóbb neki sikerült hasonló.

Hiába egyenlített szép sarkazós góllal Garry Rodrigues, fordítani nem tudtak a zöld-foki-szigetekiek,1–1-gyel végződött a találkozó. Stopiráék így a 3. helyen végeztek az A-csoportban, meg kell várniuk a további mérkőzéseket, mivel a hat csoportharmadik közül a négy legjobb harmadik bejut a nyolcaddöntőbe.


Az 1984-ig Felső Volta néven futó Burkina Faso saját kezébe vette a sorsát, a 24. percben – Cyrille Bayala találatával – rálépett a győzelem útjára, amelyet jócskán megnehezített a játékvezető a későbbi döntéseivel.

Hiába szóltak a fülére a VAR-szobából a félidő végén, a kétes szituációt visszanézve sem ítélt büntetőt a „méneknek”. Ugyanakkor a második félidő elején – fordított esetben – már megtette ezt a „szívességet”. Etiópia köszönte szépen, s egyenlített a tizenegyesből.

Ezután már nem változott az eredmény, a 2013-as ANK-ezüstérmes Burkina Faso jutott tovább Kamerun mellett.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA, KAMERUN
A-CSOPORT
3. FORDULÓ
Zöld-foki-szigetek–Kamerun 1–1
(Garry Rodrigues 53., ill. Aboubakar 39.)
Burkina Faso–Etiópia 1–1 (Bayala 24., ill. Kebede 51. – 11-esből)

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Kamerun 3
2
1

7–3 +4 7
2. Burkina Faso
3
1
1
1 3–3 0
4
3. Zöld-foki-szigetek 3
1
1
1
2–2 0
4
4. Etiópia 3

1
2 2–6 –4 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik