CS. B. 2022.01.17 19:28 Frissítve: 2022.01.17 20:32

Afrika-kupa: Stopiráék a 3. helyen végeztek, még továbbmehetnek

A 33. Afrikai Nemzetek Kupája A-csoportjának záró fordulójában Kamerun 1–1-et játszott a Zöld-foki-szigetekkel, amely így harmadikként végzett, s a többi csoport eredményeinek függvényében még bejuthat a nyolcaddöntőbe. A házigazda mögött Burkina Faso végzett, miután 1–1-es döntetlenre végzett Etiópiával. 

 

A Mol Fehérvár légiósa vezette Zöld-foki-szigetek nem tudta legyőzni a házigazdát (Fotó: AFP)Büszkén hallgathatta hazája himnuszát a Kameruni Labdarúgó-szövetség élére decemberben kinevezett, a VIP-páholyban helyet foglaló futball-legenda, Samuel Eto'o, hiszen a torna házigazdája már az előző fordulóban kivívta helyét a legjobb 16 között.

Ugyanez a kényelmes helyzet már nem volt elmondható a Mol Fehérvár légiósa, a csapatkapitány Stopira vezette Zöld-foki-szigetekről, amelynek az automatikus továbbjutáshoz égető szüksége volt a pontokra. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem csak saját kezükben volt a „kék cápák” sorsa, hiszen a második fordulóban kikaptak Burkina Fasótól, amely Etiópia legyűrése esetén – jobb egymás elleni eredményének köszönhetően – biztosan részt vehet a 33. Afrikai Nemzetek Kupája további küzdelmeiben.

Ahogyan arra előzetesen számítani lehetett, a kameruniak irányították a játékot, javarészt ők birtokolták a labdát, a kezdés után bő harminc perccel már hatszor veszélyeztettek – az ellenfél ekkor nulla lövésnél járt –, és kisvártatva a vezetést is megszerezték – a kimagasló teljesítmény nyújtó Vincent Aboubakar ötödik gólját szerezte a tornán, vezeti is a góllövőlistát.

Egy kis stat: 2008 óta Aboubakar az első játékos, aki az Afrika-kupa összes csoportmeccsén betalált. Méltó utódja a fentebb már említett Eto'ónak, legutóbb neki sikerült hasonló.

Hiába egyenlített szép sarkazós góllal Garry Rodrigues, fordítani nem tudtak a zöld-foki-szigetekiek, 1–1-gyel végződött a találkozó. Stopiráék így a 3. helyen végeztek az A-csoportban, meg kell várniuk a további mérkőzéseket, mivel a hat csoportharmadik közül a négy legjobb harmadik bejut a nyolcaddöntőbe. 


Az 1984-ig Felső Volta néven futó Burkina Faso saját kezébe vette a sorsát, a 24. percben – Cyrille Bayala találatával – rálépett a győzelem útjára, amelyet jócskán megnehezített a játékvezető a későbbi döntéseivel.

Hiába szóltak a fülére a VAR-szobából a félidő végén, a kétes szituációt visszanézve sem ítélt büntetőt a „méneknek”. Ugyanakkor a második félidő elején – fordított esetben – már megtette ezt a „szívességet”. Etiópia köszönte szépen, s egyenlített a tizenegyesből.  

Ezután már nem változott az eredmény, a 2013-as ANK-ezüstérmes Burkina Faso jutott tovább Kamerun mellett.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA, KAMERUN
A-CSOPORT
3. FORDULÓ
Zöld-foki-szigetek–Kamerun 1–1
(Garry Rodrigues 53., ill. Aboubakar 39.)
Burkina Faso–Etiópia 1–1 (Bayala 24., ill. Kebede 51. – 11-esből) 

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Kamerun  3
2
1

7–3 +4 7
2. Burkina Faso
3
1
1
1 3–3   0
4
3. Zöld-foki-szigetek 3
1
1
1
2–2   0
4
4. Etiópia 3

1
2 2–6 –4 1
2022.05.23 21:35:49

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Tanulság persze nincs, az nem számít annak, hogy egy-egy korszak divatos szenvedélye a sportban is utat tör magának. Kampányok ide, kampányok oda. Amelyekkel az a bajom, hogy mindig valami ellen teszik le a voksukat és nem a pozitív megoldás mellett. A dohányzástól már úgy-ahogy sikerült elriasztani az embereket, de ha a célért igénybe vett pénzt és energiát arra fordították volna, hogy a sport mellett szóljanak hasonló intenzitással, kevésbé lenne álszent az akció.

2022.05.22 18:21:09

Minden más foci TŐKE JÁNOS (összefoglaló), SZABÓ RÓBERT (percről percre)

Lemarad az európai kupaporondról a bácskai együttes amiatt, hogy nem nyert.

2022.05.21 23:14:43

Minden más foci THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A köztársasági elnök számára a magyar az magyar.

2022.05.21 09:42:08

Minden más foci DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Győzelemmel ünnepelte Skrtel visszavonulását a Spartak, a szerdahelyieknek harcolniuk kell még az Európa-konferencialigáért.