Taccsra téve… – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.04.24. 00:20

Kijelölték a németországi labdarúgó Európa-bajnokságra a játékvezetőket, továbbá nyilvánosságra hozták a partjelzők és videóbírók listáját: a tornára tizennégy európai ország és – a megállapodás értelmében – Argentína is küld a szakembereket. Roberto Rosetti, az UEFA bíráskodásért felelős igazgatója szerint mivel az Eb a legjobb válogatottak tornája, ezért a legjobb játékvezetők bíráskodnak. Magyarországról senki sem kapott meghívót… Más kérdés, hogy a partiumi Nagykároly szülötte, Kovács István román színekben tagja a delegációnak. Egy-egy Eb-meccs levezetéséhez mindent figyelembe véve (játékvezető, negyedik és tartalék bíró, két partjelző, három videóbíró) nyolctagú csapat szükséges.

Ami a honi játékvezetést illeti, Kassai Viktor 2019-es visszavonulását követően hosszú szünet vette kezdetét. Vágner László (1998) után ő vezetett Bajnokok Ligája-mérkőzést (2007), mi több, 2011-ben a BL-finálét is megkapta. A legrangosabb kupasorozat magasságában azóta sem járt magyar bíró. A 45 éves Bognár Tamás az Európa-liga három idényében két-két csoportmérkőzést kapott. Az Európa-konferencialiga 2021–2022-es kiírásában és 2022–2023-ban a 44 éves Vad II István – akinek pályafutását erősen befolyásolta, hogy a 2012-es kontinensbajnokságon az ukrán–angolon alapvonali bíróként hibázott – kétszer, Bogár Gergő és Farkas Ádám egyszer-egyszer jutott síphoz. A 2022–2023-as idényben az NB I 2023-as őszi szezonja után a Nemzeti Sport által legjobbnak választott Bognár Tamásnak is adtak találkozót. Az Ekl-ben 2023 őszén Bogár Gergő és Berke Balázs két-két, míg Bognár Tamás egy alkalommal működött közre.

Hol vannak manapság olyan játékvezetőink, mint Zsolt István, Palotai Károly vagy éppen Puhl Sándor? Pedig őket is szidtuk eleget… Úgy látszik, labdarúgásunk színvonala fordítottan arányos a játékvezetésével: amikor magyar együttes nem jutott ki Eb-re vagy világbajnokságra, bírói szinten képviseltettük magunkat, és fordítva.

A végén azért nem állom meg, hogy ne jegyezzem meg: jobb, hogy a válogatottunk van az Eb-n, mint ha (csak) játékvezetőt delegáltunk volna…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik