CIES: Yamal értéke 134 millióval nőtt, messze ő a legértékesebb fiatal

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.04.10. 12:40
A CIES szerint Lamine Yamal messze a legértékesebb fiatal labdarúgó (Fotó: Getty Images)
A Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) heti jelentésében a fiatal labdarúgók értékének növekedését vizsgálta. A 23 évnél fiatalabbak között – korának is köszönhetően – az FC Barcelona tehetsége, Lamine Yamal messze a legnagyobb növekedést hajtotta végre, így pedig toronymagasan áll az élen.

A CIES a 23 évnél fiatalabb labdarúgók elmúlt hat hónapban tapasztalható értéknövekedését vizsgálta, ez alapján messze a legnagyobb fejlődés az FC Barcelona 16 éves tehetségéé, Lamine Yamalé, akinek értéke fél év alatt 11 millióról 134 millió euróval emelkedett 145 millióra – köszönhetően fiatal korának és annak is, hogy szerződése még 2026-ig él a katalánoknál.

A második helyen a Benfica portugál játékosa, Joao Neves szerepel, akinek 72 millió euróval nőtt az értéke 105 millióra, míg a dobogó harmadik helyén a Girona brazilja, Sávio (avagy Savinho) áll 70 milliós javulással és 79 millió eurós értékkel. A Chelsea angol támadója, Cole Palmer a negyedik 117 milliós értékkel és 70 milliós növekedéssel, megelőzve a Real Madrid üdvöskéjét, a hatodik helyezett Endricket, aki 54 millió euróval értékesebb, mint fél éve, így most 90 milliót ér.

A legjobb 100-ba 12 bajnokság 55 csapatának tagjai kerültek be, a legtöbbet pedig némileg meglepő módon az angol klubok adják, 29-et. A spanyol élvonal 17, a német 14, a francia 11 játékossal képviselteti magát.

A legtöbb, 23 évnél fiatalabb értékes labdarúgót a Brighton alkalmazza, amelynek hat játékosa szerepel a legjobb százban, míg a Chelsea, a Tottenham, az Ajax és a Frankfurt egyaránt négy-négy futballistát ad a legértékesebbek közé.

A 20 legértékesebb 23 évnél fiatalabb labdarúgó a CIES szerint

A TELJES LISTA IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL! 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik