Szlovénia: 24 másodperc után lecserélték a fiatal kapust – videó

MIKE BARNABÁSMIKE BARNABÁS
Vágólapra másolva!
2024.02.12. 14:58
null
24 másodperc jutott Zan Lorbernek a Rogaskában (Fotó: Twitter)
Mindössze 24 másodpercet töltött a pályán Zan Lorber, a szlovén élvonalban vitézkedő NK Rogaska 17 éves kapusa az Olimpija Ljubljana elleni idegenbeli bajnokin – szúrta ki a Voetbal International.

A fiatal labdarúgó ezen a meccsen mutatkozott be a felnőttek között, de a meccs 24. másodpercében már érkezett a helyére Ajdin Mulalic, a Rogaska cserekapusa. A bizarr jelenet azért történhetett meg, mert a szlovén szövetség legfrissebb szabályai szerint minden klub kezdőcsapatában helyet kell kapnia egy, a korosztályos válogatottakban is számításba vehető játékosnak. A szlovén fiatalszabállyal csupán az a gond, hogy nem határozza meg, hogy az adott fiatal labdarúgónak mennyi időt kell a pályán töltenie.

Ezt a kiskaput használta ki a Rogaska vezetőedzője, Oskar Drobne, amikor az előző fordulóban megsérült csapata első számú kapusa, Rok Vodisek. Drobne nem akart egy mezőnyjátékost „feláldozni” a kezdőkapus azonnali beállításával, így Lorbert jelölte a kezdőcsapatba – majd cserélte le az első játékmegszakításnál.

Korábban a román élvonalban volt példa hasonló esetre: 2020 márciusában a Gaz Metan–CFR bajnokin a kolozsvári csapat akkori mestere, Dan Petrescu cserélte le fiatal középpályását, Alin Ficát ugyancsak 24 másodperccel a kezdő sípszó után (az ottani szabályzatban azóta kiküszöbölték ezt a hibát). Ezzel együtt Fica és Lorber cseréje a fasorban sincs az abszolút csúcshoz képest: 2020 szeptemberében az észt élvonalbeli Nomme Kalju–Levadia Tallinn összecsapáson a hazai csapatban szereplő 16 éves Lauri Suup mindössze 13 (!!!) másodpercet kapott az edzőjétől – mint korábban Romániában, vagy most Szlovéniában, úgy a balti államban is egy rosszul megfogalmazott fiatalszabály volt a „ludas”.

S hogy mi lett velük: nos, Fica jelenleg a CFR felnőttkeretének a tagja – ahol kiegészítő emberként számítanak rá – , míg a még mindig csak 19 éves Suup jelenleg a Nomme Kalju tartalékcsapatában szerepel.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik