Brazília: Ancelotti után szabadon – megint Madridból nézett ki kapitányt a szövetség

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2024.01.05. 11:39
null
Ednaldo Rodrigues kapitányjelöltjei között ott van az Atlético Madrid korábbi játékosa, Filipe Luís is (Fotó: Getty Images)
A brazíliai legfelsőbb szövetségi bíróság miniszterének, Gilmar Mendesnek a rendelkezése alapján újra Ednaldo Rodrigues lett a Brazil Labdarúgó-szövetség (CBF) elnöke, s tervei szerint szeretné minél előbb megtalálni a válogatott új szövetségi kapitányát.

Mint megírtuk, 2021-ben a bíróság érvénytelennek találta a CBF korábbi elnöke, Rogério Caboclo megválasztását, ezt követően ideiglenes vezetőséget neveztek ki, melynek tagjait nem sokkal később egy határozattal vontak vissza pozíciójukból. Ekkor a brazil szövetség az ügyészséggel kötött megállapodást és aláírtak egy úgynevezett magatartási kiigazítási szerződést, amely arra szolgál, hogy a szervezet vádemelés alatt is működhessen. Ezt követően változott a CBF alapszabálya, s az új, 2022-es elnökválasztáson Ednaldo Rodriguest választották meg négy évre.

A Caboclo elnöklése alatt alelnökként dolgozó Gustavo Feijó nemrég elérte, hogy az ügyet tárgyalják másodfokon, s azt kérte, hogy semmisítsék meg a magatartási kiigazítási szerződést, ezzel együtt távolítsák el Ednaldo Rodriguest és a megválasztott nyolc alelnököt. Feijó kérését elfogadta a riói bíróság, amely jogellenesnek találta a CBF és az ügyészség megállapodását. A CBF szóvivője megerősítette, tisztában vannak a bírósági döntéssel és elemzik a megfelelő intézkedéseket – írta már a Reuters, amely szerint a bírósági beavatkozás a FIFA szankcióit is maga után vonhatja.

„A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) tudomást szerzett arról, hogy a CBF és a Rio de Janeiró-i Állami Ügyészség között létrejött megállapodásnál fennáll a veszélye, hogy a helyi bíróság felmondja vagy módosítsa azt. Tisztában vagyunk vele, hogy egy ilyen megállapodás törlése vagy módosítása hatással lehet a CBF 2022. március 23-án megtartott választásának kimenetelére” – tudatta december eleji közleményében a FIFA.

A Brazil Labdarúgó-szövetség élére ideiglenesen a Legfelsőbb Sportbíróság vezetőjét, José Perdiz de Jesust nevezték ki, de 30 napon belül új elnökválasztást kellett tartania a CBF-nek.

A FIFA később figyelmeztette a szervezetet, hogy felfüggeszti annak tagságát, ha Ednaldo Rodrigues helyett más elnököt választ. A hivatalából december 7-én eltávolított Rodriguest a Globo Esporte híradása szerint január 4-én a legfelsőbb szövetségi bíróság miniszterének, Gilmar Mendesnek a rendelkezése alapján újra megválasztották elnöknek.

A lap arról ír, Rodrigues elsődleges feladatai között szerepel, hogy megtalálja a férfiválogatott új szövetségi kapitányát. A CBF elnöke még 2023 nyarán arról beszélt, hogy 2024-től a Real Madridtól távozó Carlo Ancelotti veszi át a selecao irányítását, de ezen az olasz szakember is meglepődött, nemrég pedig 2026-ig meghosszabbította szerződését, megjegyezve azt is, hogy ezt követően is maradna a „királyiaknál”.

A brazil válogatottat pedig tavaly nyáron egy évre a Fluminensét is irányító Fernando Diniz vette át, ám a klub nem szeretné, ha a szakember távozna. Kettős feladatkörét nagyban nehezíti, hogy a 2024-es Copa América párhuzamosan zajlik majd a brazil bajnoksággal, Diniz pedig nehezen tudná egyszerre ellátni a két munkát.

Ednaldo Rodrigues a Vejának arról beszélt, hogy a szövetségi kapitányi jelöltek között ott van a Sao Paulót 2023 áprilisa óta irányító 61 éves Dorival Júnior, akinek 2024. december 31-ig szól a szerződése a klubjánál, illetve a 2022–2023-as idény végeztével a Flamengótól visszavonult egykori Atlético Madrid-védő, a 38 éves Filipe Luís is, aki elvégezte a CBF edzői tanfolyamait, és szeretné elkezdeni az edzői karrierjét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik