Afrika-kupa: címvédőhöz méltón rajtolt a szenegáli válogatott

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2024.01.15. 18:58
null
A csapattársa hátán ünneplő Lamine Camara két szép gólt lőtt a szenegáli válogatottban (Fotó: Getty Images)
A címvédő Szenegál győzelemmel mutatkozott be a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupáján: „Teranga oroszlánjai” 3–0-ra verték meg Gambiát hétfő délután. Két korábbi tornagyőztes, Kamerun és Algéria döntetlennel kezdte a tornát.

SZENEGÁL–GAMBIA 3–0

Pape Gueye már a negyedik percben a kapuba lőtt (1–0), megelőlegezvén, hogy Szenegál sorozatban az ötödik Afrika-kupáját is győzelemmel kezdi.

A címvédő dolgát megkönnyítette, hogy az első félidő ráadásában Ebou Adamset kiállították a gambiai csapatból.

A torna legalacsonyabban rangsorolt válogatottja (Gambia a 126. a világranglistán) az emberhátrány ellenére szépíthetett volna a második játékrész elején, de a helyzet kimaradt, és a szenegáli fölény további két gólt hozott – Lamine Camara az 52. percben a jobb alsóba lőtt (2–0), a 86.-ban pedig a bal felsőbe (3–0).

Egy kis stat: a 20 éves és 14 napos Lamine Camara 2000 óta a legfiatalabb duplázó az Afrika-kupán (akkor a tunéziai Ali Zituni 19 évesen és 32 naposan szerzett két gólt), egyben az első Metz-labdarúgó, aki kétszer talált kapuba ANK-meccsen. (Opta, Stats Foot)

KAMERUN–GUINEA 1–1

Nem múlt el kiállítás nélkül a csoport másik mérkőzése sem: a piros lap itt is az első félidő hajrájában került elő, a guineai Francois Kamano kapta, amiért rálépett Frank Magri sarkára. Akkor még vezettek a guineaiak Mohamed Bayo lövésével (VIDEÓ ITT!), a második félidő elején aztán Magri fejjel egyenlített (1–1, VIDEÓ ITT!).

A kameruni csapatba egyelőre nem érkezett meg a Manchester United kapusa, André Onana – ő vasárnap még bajnokin védett –, Vincent Aboubakar sérülés miatt hiányzott, és nem egészséges a guineai gólvágó, Serhou Guirassy, ő sem játszott.

ALGÉRIA–ANGOLA 1–1

Juszef Belaili gyönyörűen indította Bagdad Bunedzsahot, a rutinos csatár hagyta egyet pattanni a labdát, majd egyből, lendületből a hálóba emelte (1–0, VIDEÓ ITT!).

Hiába azonban a jó első félidő, Algéria nem tudta győzelemmel kezdeni a tornát: a második félidőre feljavuló angolaiak Mabululu büntetőjével egyenlítettek (1–1, VIDEÓ ITT!).

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA (ELEFÁNTCSONTPART)
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
C-CSOPORT
Szenegál–Gambia 3–0
(P. Gueye 4., L. Camara 52., 86.)
Kiállítva: E. Adams (45+8., Gambia)
Kamerun–Guinea 1–1 (Magri 51., ill. Bayo 10.)
Kiállítva: F. Kamano (45+3., Guinea)
D-CSOPORT
Algéria–Angola 1–1
(Bunedzsah 18., ill. Mabululu 68. – 11-esből)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik