Vb 2026: kilenccel nyertek az „elefántok”; elképesztő végjáték Ghánában – videók

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.11.17. 22:21
null
Inaki Williams első gólját szerezte a ghánai válogatottban (Fotó: AFP, 2022)
Nagyüzem az afrikai futballban: jó néhány mérkőzést rendeznek a 2026-os világbajnokság selejtezője keretében pénteken. Elefántcsontpart kilencgólos hazai győzelemmel indított, Kamerun és Tunézia a hajrában tette fölényessé sikerét, a Comore-szigetek és Zambia egyaránt 4–2-es győzelemmel rugaszkodott neki a sorozatnak, míg Ghána és Guinea az utolsó pillanatokban gyömöszölte be a győztes gólt.

 

Elefántcsontpart aratta a játéknap legfölényesebb diadalát: az „elefántok” 9–0-ra verték meg a Seychelle-szigetek gyengécske válogatottját. Íme, egy a sok gól közül!


Kamerun a hajrában tette biztossá győzelmét – jó ideig csak eggyel vezetett –, a három pontnak örülhet, annak viszont nem, hogy klasszis kapusát, André Onanát combizomsérülés miatt a 81. percben le kellett cserélni.

AZ ELSŐ KAMERUNI GÓL


Zambia és Kongó kiváló mérkőzést játszott egymással: az első félidőben mindkét csapatnak volt alkalma vezetni és egyenlíteni, aztán a másodikban már csak a hazaiak találtak a kapuba, kétszer is. Patson Daka az 5. és a 92. percben is gólt szerzett, az ő két találata keretezte a 4–2-es hazai győzelemmel végződő mérkőzést.

DAKA ELSŐ GÓLJA


A KONGÓI SILVER GANVOULA BOMBÁJA SEM VOLT KUTYA


A stuttgarti gólgyárosnak, Serhou Guirassynak nem jött össze a gól Guinea válogatottjában (a 64. percben cserélték be), de a győzelem így sem maradt el: egy másik csereember, a hajrára beküldött Seydouba Cissé (a spanyol Leganés légiósa) szabadrúgást ívelt be a 94. percben, és ha így akarta, nagyon szépen sikerült – labdája a rosszul számító ugandai kapus felett a bal felső sarokba kanyarodott, csapata így nyert 2–1-re (a meccset ráadásul nem hazai pályán, hanem semleges helyszínen, Marokkóban rendezték meg).


Ghána is az utolsó pillanatokig kínlódott Madagaszkárral, Inaki Williams a 95. percben fejelte a győztes gólt (1–0): a bilbaói támadó az első gólját szerezte a ghánai válogatottban. Williams – aki 2016-ban egyszer a spanyol válogatottban is pályára lépett, részben ezért a kései afrikai bemutatkozás – most játszotta a 12. meccsét a ghánai nemzeti csapatban.


A Comore-szigetek válogatottja két öngólt is összehozott, mégis simán legyőzte a Közép-afrikai Köztársaságot (4–2). Rafiki Said (Nimes) és Myziane Maolida (Hertha) góllal tette emlékezetessé első válogatott mérkőzését – alább Said gólja és öröme.


Mali sokáig kínlódott a csádi válogatottal, a 77. percben ezzel a fejes góllal indult meg a győzelem felé.


Három pontot megkaparintva kezdte a selejtezőket Líbia is: a polgárháború sújtotta észak-afrikai ország válogatottja Ahmed Krava góljával nyert 1–0-ra Eswatini ellen.


LABDARÚGÓ VB 2026, SELEJTEZŐ
AFRIKAI ZÓNA, 1. KÖR
1. FORDULÓ
• A-CSOPORT
Burkina Faso–Bissau-Guinea 1–1
Korábban lejátszották: Egyiptom–Dzsibuti 6–0, Etiópia–Sierra Leone 0–0
• D-CSOPORT
Eswatini–Líbia 0–1
Kamerun–Mauritius 3–0
Korábban lejátszották: Zöld-foki-szigetek–Angola 0–0
• E-CSOPORT
Zambia–
Kongó 4–2
Szombaton játsszák: Niger–Tanzánia (Marokkó szabadnapos)
• F-CSOPORT
Elefántcsontpart–
Seychelle-szigetek 9–0
Korábban lejátszották: Gabon–Kenya 2–1, Burundi–Gambia 3–2
• G-CSOPORT
Guinea–
Uganda 2–1
Korábban lejátszották: Algéria–Szomália 3–1, Botswana–Mozambik 2–3
• H-CSOPORT

Libéria–Malawi 0–1
Tunézia–Sao Tomé és Príncipe 4–0
Korábban lejátszották: Egyenlítői-Guinea–Namíbia 1–0
• I-CSOPORT
Comore-szigetek–
Közép-afrikai Köztársaság 4–2
Ghána–Madagaszkár 1–0
Mali–Csád 3–1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik