Vb 2034: Indonézia Ausztrália helyett Szaúd-Arábiát támogatja

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.10.18. 13:05
null
Gianni Infantino, a FIFA elnöke (Fotó: Getty Images)
Az Indonéz Labdarúgó-szövetség annak ellenére, hogy eddig Ausztráliával tárgyalt a közös rendezésről, inkább Szaúd-Arábia pályázatát támogatja a 2034-es labdarúgó-világbajnokság megrendezésére.

 

„Indonézia folytatja az előkészületek, hogy világbajnoki pályázatot nyújtson be 2034 után” – írta közleményében Erick Thohir, az indonéz szövetség elnöke, aki a múlt héten még arról számolt be, hogy Ausztráliával tárgyal egy közös kandidálásról, amelyhez Malajzia és Szingapúr is csatlakozna.

A FIFA október 31-ig várja a hivatalos jelentkezést az érdeklődőktől, a végleges pályázatot pedig jövő júliusban kell benyújtani. Szaúd-Arábián kívül az idén Új-Zélanddal közösen női vb-t rendező Ausztrália érdeklődik a 2034-es esemény iránt, amely férfi világbajnokságnak még nem adott otthont. A 2022-es – Katarnak ítélt – vb-ért harcba szállt, de a voksolás első körében kiesett.

Indonézia mostani bejelentése azért jelentős, mert Gianni Infantino, a FIFA elnöke október elején azt kérte az ázsiai szövetségtől, hogy a nemzeti szövetségek egységesen álljanak be egy pályázó mögé. A FIFA arra törekszik, hogy a világbajnokságok rendezése a kontinensek között egyfajta vetésforgóban valósuljon meg. Ezen elv alapján a 11 év múlva esedékes világbajnokságra az ázsiai és az óceániai konföderációhoz tartozó országok jelentkezhetnek.

A 2026-os – már nem 32, hanem 48 csapatos – világbajnokság az észak- és közép-amerikai régióé, a tornának Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó lesz a házigazdája, míg a 2030-as tornát Spanyolország, Portugália, valamint Marokkó rendezi úgy, hogy egy-egy meccsre Uruguayban, Argentínában és Paraguayban kerül sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik