Győzelem Bukarestben, tovább menetel a Sepsi

Vágólapra másolva!
2023.07.31. 20:30
A román Superliga 3. fordulójában a Dinamo otthonában 3–0-ra nyert a Sepsi OSK, amely az új idényben öt mérkőzést játszott, és még egyetlen gólt sem kapott.

Ismét nyert a Sepsi! (Fotó: Sepsi OSK - archív)
Ismét nyert a Sepsi! (Fotó: Sepsi OSK - archív)
Ismét nyert a Sepsi! (Fotó: Sepsi OSK - archív)
Ismét nyert a Sepsi! (Fotó: Sepsi OSK - archív)
Ismét nyert a Sepsi! (Fotó: Sepsi OSK - archív)

ROMÁN SUPERLIGA
3. forduló
FC Dinamo–Sepsi 0–3 (0–1)
Bukarest,
Arcul de Triumf Stadion, 6500 néző. Vezette: Kovács István
Dinamo: Golubovic – Costin, Grigore, Giafer, Gabriel Moura – Larrucea – Bani (Florescu, 87.), N. Rosu, D. Iglesias (I. Rosu, 86.), Politic (Abdallah, 66.) – Goncalo Gregório (Tira, 75.). Vezetőedző: Ovidiu Burca
Sepsi OSK: Niczuly – Otelita, Balasa (D. Ciobotariu, a szünetben), Ninaj, Dumitrescu – Aganovic, Alimi – Varga R. (Francisco Júnior, 76.), Kallaku (Paun, a szünetben), Damascan (Stefanescu, a szünetben) – Safranko (I. Gheorghe, 66.). Vezetőedző: Liviu Ciobotariu
Gólszerző:
Safranko (41.), Alimi (83.), Aganovic (90+6.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Három helyzet, három gól, három pont – a Sepsi OSK passzív és olykor bizonytalan játékkal is győzni tudott Bukarestben, a Dinamo ellen, és három forduló után is veretlen a román élvonalban.

Liviu Ciobotariu szentgyörgyi edző öt helyen változtatta meg kezdőcsapatát a szófiai Európa-konferencialiga-mérkőzéshez képest, és a szezonban először az első perctől kezdve pályára küldte Varga Rolandot. Az első fél óra eseménytelen, sok apró szabálytalansággal tördelt, ritmustalan állófocijában éppen a magyar szélsőé volt az egyetlen szentgyörgyi próbálkozás, de fölé küldte a labdát.

A játék felpörgéséhez egy hatalmas hiba kellett, Andres Dumitrescu saját térfelén passzolt ellenfélhez, de a Dinamo nem élt az ajándékkal: Dennis Politic lábon lőtte a Sepsi kapujából kirontó Niczuly Rolandot. A vendégek viszont már éltek egyetlen helyzetükkel, Adnan Aganovic labdaszerzése után Varga tekerte be jobbról a bukaresti védők mögé a labdát, amelyet a középen érkező Pavol Safranko a jobb alsó sarokba küldött.

Ciobotariu hármat is cserélt szünetben, de csapata teljesen átengedte a labdát és a területet a Dinamónak, amelynek játékosai közel fél órán át ötlettelenül tologatták keresztbe a labdát a Sepsi térfelén. A kivárásra játszó szentgyörgyiek ereiben a 72. percben fagyott meg a vér, amikor Gorka Larrucea távoli kapáslövése a lécet találta telibe, két perc múlva pedig Niczuly szedte ki bravúrral Nelut Rosu jobb alsó sarokra ollózott labdáját.

A várva várt kontra a 83. percben jött el a székelyföldiek számára, a jobb szélen lesgyanús helyzetből induló Marius Stefanescu beadásából Ion Gheorghe még a bal kapufát talált el, a kipattanót azonban Isnik Alimi már a hálóba lőtte. A videobírónak hosszú percek kellettek, de végül érvényesnek ítélte a gólt.

A legvégén pedig a teljes bukaresti térfélen végiggyalogló Adnan Aganovic kilőtte a jobb felsőt – a Sepsi közepes játékkal is simán nyert, és készülhet a csütörtöki, CSZKA Szófia elleni visszavágóra. 0–3

PERCRŐL PERCRE


90+7. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+6. PERC ADNAN AGANOVIC is betalál, hosszasan vezeti a labdát, majd kissé jobbrül, 13-ról jobbal hatalmas gólt lő a jobb, azaz a túlsó felső sarokba. 0–3!

Hat perc a ráadás.

90. perc Florescu jobb oldali beadását ballal kapura perdíti Tira három méterről, Niczuly belekap, a jobb sarok előtt meg tisztáz Alimi.

88. perc Branislav Ninaj kap sárga lapot. Otelita lekönyökli Mourát, nincs sárga lap.

85. perc Andrei Florescu és Iulian Rosu be.

85. PERC GÓL A GÓL! ELDŐLT!

83. PERC Stefanescu balról középre gurít, a bal oldali kapufa tövére lő ballal Gheorghe, ISNIK ALIMI jobbal tízről a bal alsóba helyezi a kipattanót, de les. Ketyeg azért a VAR, elég hosszan.

81. perc Aganovic majdnem labdát szerez a hazai 16-os előtt, de csak majdnem. Giafer odaért végül.

Liviu Ciobotariu négy idényen át játszott a Dinamóban, egyszer pedig edzette a csapatot.

75. perc Tira be, Gregório le, ékcsere. Francisco Júnior be, Varga le. Ék helyett szűrő.

74. perc Costin jobb oldali beadását Rosu az ötös bal sarkáról szép mozdulattal a jobb alsóba ollózná, de vetődve odaér Niczuly.

72. perc Costin jobb oldali beadása a védőké, a kipattanó Larruceáé, aki jobbal kapásból a lécre lő, középről, 22-ról. Niczuly futott, de nem érte el a labdát a jobb felső sarok előtt.

70. perc
A bal alsó mellett megmenti Ciobotariu pocsék passzt a kapus.

Gabriel Moura anno 35 meccset játszott a Sepsiben.

66. perc Ion Gheoerghe váltja a gólszerzőt, ék helyett középpályás. Támadó. Varga lesz az ék. Hakim Abdallah be, Politic le. Szélső helyett középcsatár.

Matei tavaly ingyen érezett a Dinamótól Szentgyörgyre.

62. perc Agnan Aganovic ellöki Mourát, és jelzi, csak eldobta magát a brazil. De sárga lap így is.

58. perc Aganovic blokkolja a 16-oson Larrucea jobblábas, 21 méteres lövését.

57. perc Marius Stefanescu teljesen fölöslegesen fejen könyökli Mourát, sárga lap. Gregório a kapu elé íveli a szabadrúgást, kiöklözi a labdát Niczuly.

55. perc Továbbra is tetemes mezőny fölényben a Dinamo, de se jó beadás, de egy kreatív passz, de egy lövés. 65 százalékban a hazaiaknál a labda.

50. perc Mezőnyharccal, és nem a legizgalmasabb fajtából.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Nicolae Paun Kallakut, Marius Stefanescu Damascant, Denis Ciobotariu Balasát váltotta a szünetben.

A Sepsi ebben a szezonban először lőtt gólt az első félidőben, pedig ez már az ötödik meccse – jelenti Boros kolléga.

E párharc legjobb góllövői:
Marius Stefanescu 3
Goran Karanovic 2
Ibrahima Tandia 2
Dan Nistor 2


Safranko: 5 meccs az idényben, 1 góllal.

45+4. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+1. perc
A 16-os bal sarka elől ballal a bal alsó mellé lő Dumitrescu.

45. perc Három perc a ráadás.

A bukarestiek legutóbb 2019-ben verték meg a Sepsit.



41. PERC EZ MÁR BENT VAN, Aganovic labdaszerzése után Varga jobbról jövő, jobblábas, lapos passzát PAVOL SAFRANKO jobbal a jobb alsóba rúgja középről, hat méterről. 0–1!

39. perc Bani megvillan, két jó csel után ballal 24-ről, picit jobbról a kapus ölébe rúgja a labdát.

31. perc Damascan nem sokkal lő a bal felső mellé az ötös bal sarkáról, csak milliméterekkel, de les. Varga emelt elé csodaszépen.

30. perc Helyzet a semmiből, a 16-os előtt megindul Gregório, balra passzol a felfutó Politicnek, aki 13-ról a remekül kilépő kapusba lő.

24. perc Otelita és Moura ütközése után a Dinamo brazilja kér ápolást, de amikor Kovács leküldi a pályáról, saját lábán megy le, könyöklést reklamálva.



Egy kis örökmérleg:
15 mérkőzés, 4 dinamós és 7 sepsis sikerrel, 12, ill. 19 rúgott góllal.

18. perc Nelut Rosu kap sárga lapot, reklamálásért.

11. perc Jók a reflektorok, de Grigore rúg a 16-os előtt egy gyertyát, a Kallakuval összejátszó Varga 16-ról a léc fölé lő.

8. perc Bani indítására kilép Niczuly, megelőzve Rosut.

Liviu Ciobotariu szentgyörgyi edző a pénteki hazaérkezés után a regenerációra helyezte a hangsúlyt, és nem aggódik a sérült Jonathan Rodriguez és az eltiltott Cosmin Matei hiánya miatt. „Egy szinten van valamennyi játékosom, bárkit tudok használni. A legfontosabb, hogy az eufóriából gyorsan visszaálljunk a koncentrációra” – mondta a mérkőzést felvezető sajtótájékoztatón a Sepsi szakvezetője, aki játékosként és edzőként is megfordult a hétfő esti ellenfélnél.

8. perc Lelkes a hazai tábor, mezőnyfölényben a hazai csapat, de jól védekezik az OSK.

4. perc Moura akciót indít, a végén kissé jobbrül, tízről ballal jócskán a jobb felső mellé lő Bani. Eltörte.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta pirosban, fehér díszítésekkel, a Sepsi zöld-fehér mezben és zöld nadrágban.

A CSZKA elleni siker egyik hőse, Varga Roland úgy gondolja, nyerniük kell Bukarestben: „Szófiában nagyon jó mérkőzést játszottunk, abból tudunk erőt meríteni. Hétfőn a három pontért megyünk Bukarestbe, és az esetleges újabb sikerrel nagyobb önbizalommal vágunk neki a soron következő meccseinknek.”

BUKARESTBEN FOLYTATÓDIK a Sepsi OSK nagyszerűen induló idénye, az eddigi négy mérkőzésén még gólt sem kapó székelyföldi csapat a román élvonalba frissen visszajutó, de továbbra is csődvédelem alatt álló Dinamo vendége lesz.

A szófiai kupagyőzelem után Bukarestben próbál újabb sikert elérni a Sepsi OSK.

A visszavágót augusztus 3-án játsszák Sepsiszentgyörgyön, továbbjutás esetén a székelyföldi csapatra szinte minden bizonnyal egy hosszú kazahsztáni túra vár, mert az Aktobe 4–1-re győzött az első mérkőzésen a grúz Torpedo Kutaiszi otthonában.

„Nagyon jó csapatot győztünk le, amelynek játékrendszere olykor okozott nekünk gondokat. Az első félidőben még nem sikerült lövéssel befejeznünk az ellentámadásokat, ezt a problémát sürgősen orvosolni kell. De jól védekeztünk, lezártuk a széleket. A második félidőt pedig már mi uraltuk, és nagyon elégedett vagyok a csereként beállt játékosainkkal, mert ők jelentették a különbséget. Jól hangzik az eredmény, de nagyon oda kell majd figyelnünk a visszavágóra is” – nyilatkozta a mérkőzés után a Sepsi szakvezetője.

A karrierje első nemzetközi kupamérkőzését sikerrel megvívó Liviu Ciobotariu edző hat nap alatt a másodszor cserélte be meccsdöntő tényezőként Varga Rolandot és Mario Rondónt. A FCU Craiova elleni bajnoki 89. percében a magyar támadó által kiharcolt szögletből fejelt győztes gólt a veterán venezuelai center, Szófiában pedig gyakorlatilag első labdaérintésükből összehozták a vezetést a Sepsinek. Bár a labdát Nicolae Paun lőtte a kapuba, előtte Rondón hozta helyzetbe Vargát, akinek lövését még védte a hazai kapus. A második találat viszont száz százalékig kettejük érdeme, a kapustól labdát lopó Rondón passza után Varga 20-21 méterről, balról ívelt tökéletesen a kapuba. Vargának ez volt a harmadik találata a Sepsi színeiben, az előző kettőt tavaly decemberben, a FC Voluntari elleni Román Kupa-mérkőzésen lőtte – amelynek kispadján akkor még Ciobotariu ült.

„Történelmi eredmény” – jellemezte a lehető legtömörebben Niczuly Roland, a Sepsi OSK kapusa és csapatkapitánya a CSZKA Szófia otthonában aratott 2–0-s győzelmet. Pontosan fogalmazott, hiszen a bolgár rekordbajnok legyőzése az Európa-konferencialiga második selejtezőkörében egyben a székelyföldi csapat első idegenben aratott nemzetközi sikere. És a bolgár fővárosban nemcsak egy sokkal többre taksált csapattal, hanem a meglehetősen mostoha helyi infrastruktúrával és egy tipikusan balkáni közönséggel is sikerrel megküzdött a szentgyörgyi csapat.

Kétgólos előnybe került a CSZKA Szófiával szemben az Európa-konferencialiga selejtezőjének 2. körében a Sepsi OSK. A szentgyörgyiek kapusa, Niczuly Roland szerint történelmi eredményt értek el, míg Liviu Ciobotariu vezetőedző arra figyelmeztet, oda kell figyelniük a visszavágón is.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A DINAMO–OSK MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik