Brazília: A világ legjobb futballistáival dolgozhatok – Fernando Diniz

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2023.07.09. 11:55
null
<strong>Fernando Diniz</strong> egy évre vállalta el a brazil válogatott irányítását, azt azonban még nem tudja biztosan, hogy a 2024-es Copa Américán ő lesz-e a kapitány (Fotó: Reuters)
Szerdán nevezték ki egy évre a brazil válogatott szövetségi kapitányának Fernando Dinizt, aki megtartja vezetőedzői állását a Fluminensénél is, és minden bizonnyal jövő júniusban, a Copa América előtt adja át a csapatot Carlo Ancelottinak. A 49 éves szakember megtartotta első kapitányi sajtótájékoztatóját – ezt szemlézzük.

– Valóban egy évre szól a szerződése?
– Igen, de azt még nem döntöttük el, hogy benne lesz-e vagy sem a 2024 júniusában megrendezendő Copa América – mondta a Fluminensével a legutóbbi Rio de Janeiró-i állami bajnokságot megnyerő Fernando Diniz. – Tudom, hogy a szövetség a tornára már Carlo Ancelottival számol, de nem azért vagyok itt, hogy az olasz edzőről beszéljek. Ami a szerződtetésemet illeti: Ednaldo Rodrigues, a szövetség elnöke először Mário Bittencourt-t, a Fluminense elnökét kereste meg, ami elegáns és korrekt módja volt annak, hogy engem a kapitányi székbe ültethessenek. Természetesen megtisztelő és boldoggá tesz a felkérés.

– Mégsem kikerülhető a kérdés: miként hasonlítaná össze edzői felfogását Carlo Ancelottiéval?
– Az ő stílusáról a szövetség elnökét kérdezzék, én csak a sajátomról tudok beszámolni, és ezt egyébként nagyon is jól ismerik. A válogatottnál ugyanazt képviselem majd, ami eljuttatott idáig, csak a játékosállomány lesz más. Itt a világ legjobb labdarúgóival dolgozhatok együtt, és igyekszem velük megvalósítani az elképzeléseimet. Végtelen örömmel tölt el, hogy a brazil labdarúgást szolgálhatom, ezért tudásom legjavát nyújtom kapitányként és ugyanezt várom el a játékosaimtól.

– Neymarral számol?
– Vele kapcsolatban maradjunk annyiban, hogy olyan szupertehetség, amilyen nem minden évtizedben születik – szinte káprázat. Brazília szerencsés, hogy időről időre ilyen játékosai lehetnek, márpedig az ilyen tehetségekből, akik minden téren kiemelkedők, a legtöbbet kell kihozni. Azt hiszem, ezzel meg is válaszoltam a kérdést.

– Mekkora önállóságot és szabadságot kapott erre az egy évre?
– Az egyik legfontosabb feltételem az volt, hogy szabad kezet kapjak a kapitányi poszton. Az egyik ilyen pont a mindenkori keret összeállítása, ebbe nem szólhat bele senki. Ugyanakkor csapatember vagyok, a válogatottnál is szakmai stáb lesz mellettem, amellyel minden kérdést megvitatok, és a döntésemet csak ezután hozom meg.

– Az ősszel már kezdődik a világbajnoki selejtező – hogyan tudja átültetni a taktikai elképzeléseit a csapatba ilyen rövid idő alatt?
– Nem tagadom, befolyásolja a munkámat a szűkös időkeret, de a legfontosabbakat rövid idő alatt is megvalósíthatjuk. Az alapok amúgy is adva vannak, minden továbbit apránként valósítunk meg. Nem készülök radikális változásokat megvalósítani taktikai téren, ám mindig van min javítani. A munkarendemet annak ismeretében állítom össze, hogy a megszokottnál és az optimálisnál kevesebb idő áll rendelkezésemre.

– Esett-e arról szó, hogy fel kell állnia a Fluminense kispadjáról?
– Kezdettől fogva úgy tárgyaltunk, hogy megtarthatom az állásomat a klubomnál. Nem is írtam volna alá a válogatotthoz, ha arra kérnek, hogy kizárólag a szövetségnek dolgozzak, idény közben semmi pénzért sem hagynám el a Fluminensét, pedig ez most valóban álommunka. Kétezertizenkilenc óta vagyok a Flunál, különleges kapocs fűz a csapathoz, és biztos vagyok benne, a többség megérti a helyzetemet.

– Nem okoz gondot kétfelé összpontosítani?
– Mindig arra koncentrálok majd, amivel éppen foglalkoznom kell. Ha most hazamegyek, máris a következő bajnoki ellenfelet kezdem el tanulmányozni, a válogatottal pedig a FIFA-napokon foglalkozom. Természetesen lesznek olyan pillanatok, amikor összeérnek a feladatok, de egyszerre csak egy lovat ülök meg.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik