NL: Ez válogatottunk egyik legnagyobb győzelme – Dalic

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.06.15. 08:30
null
Luka Modric és a horvátok öröme (Fotó: AFP)
Zlatko Dalic szövetségi kapitány szerint a horvát labdarúgó-válogatott a története egyik legnagyobb győzelmét aratta szerda este – mint beszámoltunk róla, a házigazda Hollandia ellen hosszabbításban kiharcolt 4–2-es siker döntőbe jutást ért a Nemzetek Ligájában. A hollandok megemelik kalapjukat a horvát középpályások teljesítménye előtt, és bár Ronald Koeman kapitány nem örül az eredménynek, biztató jeleket is felfedezni vélt az oranje játékában.

 

„Gratulálok a srácaimnak, a győzelmet pedig minden horvátnak ajánljuk – fogalmazott a mérkőzés után Zlatko Dalic, a horvátok szövetségi kapitánya. – Hollandiát négy–kettőre legyőzni a saját közönsége előtt nagyszerű siker. Hihetetlen, valószerűtlen, de megtörtént, ráadásul megérdemelten győztünk. Mi kaptuk az első gólt, aztán a kilencvenhatodik percben egyenlítettek, mindezt figyelembe véve kijelenthetem, ez válogatottunk egyik legnagyobb győzelme, biztos vagyok abban, hogy kiemelt helye lesz a történetünkben. Bronzérmünk és ezüstérmünk már van világbajnokságról, itt a remek alkalom, hogy legyen egy aranyunk is, és kerekké tegyük a történetet!”

„Briliáns meccset játszottunk, éppen olyat, amilyet akartunk – ezek már Luka Modric, a horvát csapatkapitány szavai. – Na jó, azért az első húsz perc nem úgy alakult, ahogyan reméltük, de folyamatosan javultunk, és miután a második félidő elején Krama belőtte a tizenegyest, felpörögtünk a maximum fordulatszámra, és nagyszerűen futballoztunk. Nagy kár, hogy a legvégén gólt kaptunk, viszont ez alkalmat teremtett arra, hogy a hosszabbításban a tartásunkról is tanúbizonyságot tegyünk.”

Zlatko Dalic csillogó szeme sokat elárul a győzelem értékéről (Fotó: AFP)
Zlatko Dalic csillogó szeme sokat elárul a győzelem értékéről (Fotó: AFP)

 

„Az első félidővel roppant elégedett voltam, de a második elején azonnal éreztem, hogy mintha az öltözőben ragadtunk volna – értékelt Ronald Koeman, a hollandok szövetségi kapitánya. – Nem kezdtünk jól, a horvát középpályások átvették az irányítást, és a tizenegyes után különösen nehéz helyzetbe kerültünk. A folytatásban jól láthattuk, mint jelent az, ha egy régóta együtt lévő társaság elkapja a fonalat… Mégiscsak a világ harmadik legjobb csapatával játszottunk.”

A kapitányt szembesítették Pierre van Hooijdonk és Rafael van der Vaart szigorú televíziós kritikájával – a két korábbi válogatott játékos nem sok javulást látott a franciák elleni 0–4-hez képest –, amire Koeman így reagált: „Nem értem, vajon mit vártak? Hogy atomjaira bontjuk a horvát válogatottat? Igenis láttam biztató jeleket, különösen az első félidőben, szerintem arra a teljesítményre lehet építeni. Az eredmény kedvezőtlen, de ettől még nem szabadna figyelmen kívül hagyni a pozitív fejleményeket.”

„Valóban, az első félidőben egészen jól futballoztunk, rendben volt a labdabirtoklás, helyzeteket alakítottunk ki, vezettünk is – vette át a szót Nathan Aké, aki remek passzal készítette elő azt a bizonyos vezető gólt. – A második félidőre aztán magukra találtak, beszorítottak minket, és képtelenek voltunk visszavenni az irányítást. A remek középpályásaik mindig megtalálták az üres területeket, sokat cserélgették a helyüket, lezárták a passzsávokat, nyilvánvalóan az ő munkájuk volt a siker kulcsa. Nekünk a labda megtartása is nehézséget okozott, a kihozatalról nem is beszélve. Maradtak volna a hosszú indítások, csakhogy a szélsőink is hátraszorultak gyakorlatilag hátvédpozícióba.”

„Nagy csalódás ez az eredmény – kesergett Xavi Simons, a hollandok támadója. – Az első félidőben nagyot küzdöttünk, a másodikat aztán rosszul kezdtük, jött a két gól. Egy olyan minőségi csapatot, mint a horvát, nem szabad engedni kibontakozni, mert ez a vége.”

Ronald Koeman pozitívumot keres, de alighanem negatívumot lát (Fotó: AFP)
Ronald Koeman pozitívumot keres, de alighanem negatívumot lát (Fotó: AFP)

 

NEMZETEK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ
Hollandia–Horvátország 2–4 (1–0, 2–2, 2–3) – hosszabbítás után
Rotterdam, De Kuip, 48 000 néző. Vezette: Kovács István
HOLLANDIA:
Bijlow – Dumfries (Lang, 85.), Geertruida, Van Dijk, Aké (Malacia, 106.) – Wieffer (Wijnaldum, 75.), Koopmeiners, F. de Jong – Malen (Bergwijn, 75.), Gakpo (De Roon, 106.), Simons (Weghorst, 64.). Szövetségi kapitány: Ronald Koeman
HORVÁTORSZÁG: Livakovic – Juranovic (Stanisic, 78.), Sutalo (Petkovic, 91.), Vida, Perisic – Modric (Barisic, 119.), Brozovic, Kovacic (Majer, 85.) – Pasalic, Kramaric (Erlic, 90.), Ivanusec (Vlasic, 78.). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
Gólszerző: Malen (34.), Lang (90+6.), ill. Kramaric (55. – 11-esből), Pasalic (71.), Petkovic (98.), Modric (116. – 11-esből)

A TOVÁBBI PROGRAM

ELŐDÖNTŐ
Csütörtök     
20.45: Spanyolország–Olaszország, Enschede (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n!

A 3. HELYÉRT
Június 18., Enschede

15.00: az elődöntő vesztesei
DÖNTŐ
Június 18., Rotterdam

20.45: az elődöntő győztesei

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik