NL: a hollandok remélik, hogy elkapják a vb-bronzérmest

Vágólapra másolva!
2023.06.14. 12:25
null
Ronald Koeman és játékosai a holland válogatott minapi edzésén (Fotó: AFP)
Szerdán a házigazda holland és a világbajnoki bronzérmes horvát válogatott csap össze a 2022–2023-as labdarúgó Nemzetek Ligája első döntős helyéért: a rotterdami mérkőzés játékvezetője Kovács István lesz.

 

Hazai pályán játszhat Hollandia a Nemzetek Ligája idei négyes döntőjében, így az oranje eleve esélyesnek számít a végső sikerre. A Ronald Koeman vezette csapat ráadásul az A-liga csoportkörében nem egyszerűen megnyerte a 4. csoportot Belgium, Lengyelország és Wales előtt, hanem a teljes mezőnyt figyelembe véve a legtöbb pontot gyűjtötte – tizenhatot a lehetséges tizennyolcból.

Csakhogy ugyanez a Hollandia, amikor ismét élesre fordult a helyzet, azaz elkezdődött az Európa-bajnoki selejtező március végén, olyan sima négyest kapott Párizsban az NL elit ligájából majdnem kipottyanó, vb-ezüstérmes franciáktól, hogy fájó volt nézni.

Jelentős érvágást jelent a hollandoknak, hogy Memphis Depay nem gyógyult fel vádlisérüléséből, amely miatt május eleje óta egy percet sem játszott, így minden bizonnyal a január óta a Liverpoolban játszó Cody Gakpo pótolja. Kérdéses még, milyen erőállapotban érkezik a rotterdami meccsre a Bajnokok Ligája két holland döntőse, Nathan Ake, aki a Manchester Cityvel felért a csúcsra, illetve az Interrel ezüstérmes Denzel Dumfries.

A horvátoknál is lesz egy értékes távolmaradó, Josko Gvardiol. Az RB Leipzig középső védője – akiért egyébként a Manchester City a hírek szerint százmillió eurót sem sajnálna –, lágyéksérüléssel küzd, így nem lehet ott a Nemzetek Ligája végjátékában. Ennél sokkal kellemetlenebb ügy miatt hiányzik Marko Livaja: mint megírtuk, a Hajduk Split csatárát a válogatott edzésén, a HNK Rijeka stadionjában addig sértegették a helyi szurkolók, hogy – némi közjáték után – fogta magát és otthagyta nemcsak az edzést, de a válogatottat is.

Ez lesz egyébként a holland és a horvát válogatott második egymás elleni tétmérkőzése, az elsőt 1998-ban a franciaországi világbajnokság bronzmeccsét a kockás mezesek nyerték meg (2–1), ezért a hollandoknak még úgy is van törlesztenivalójuk, hogy 2008-ban felkészülési mérkőzésen 3–0-ra verték meg mostani ellenfelüket. A rotterdami mérkőzés játékvezetője a nagykárolyi Kovács István lesz.   

NEMZETEK LIGÁJA, NÉGYES DÖNTŐ     
ELŐDÖNTŐ

Szerda
20.45: Hollandia–Horvátország, Rotterdam (Tv: Arena4) – élőben az NSO-n!
Csütörtök     
20.45: Spanyolország–Olaszország, Enschede (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n!

A döntő és a bronzmérkőzés vasárnap lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik