Labdarúgás: „Amit a szaúdiak csinálnak, az csak a kezdet”

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2023.06.20. 17:26
null
Karim Benzema az egyik legnagyobb név a szaúdi ligában (Fotó: AFP)
Hafez Al-Medlej, az Ázsiai Labdarúgó-szövetség (AFC) marketingbizottságának elnöke szerint téved, aki azt gondolja, hogy Szaúd-Arábia ugyanazt az utat követi, mint néhány évvel ezelőtt Kína.

Keményen kritizálta a szaúdi ligát Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség elnöke. Szerinte a közel-keletiek ugyanazt a hibát követik el, mint néhány évvel ezelőtt Kína.

„A pénzt inkább akadémiákba kellene fektetni, edzőket kellene importálni, és fejleszteni a hazai futballistákat. Az nem segíti a labdarúgás fejlődését, ha olyan játékosokat igazolnak, akik a karrierjük vége felé járnak. Ugyanezt a hibát követte el Kína is. Nem minden a pénz. A futballisták nagy trófeákat akarnak nyerni, s erre Európában van lehetőségük. Mutassanak nekem egyetlen topjátékost, aki jó korban van, és Szaúd-Arábiába igazolt. Vannak, akik a pályafutásuk végén odamennek a pénz miatt, de ezzel nem veszít az európai labdarúgás” – idézte Ceferint az As.

Nem kellett sokat várni a válaszra, Hafez Al-Medlej, az Ázsiai Labdarúgó-szövetség (AFC) marketingbizottságának elnöke a Kourának adott interjúban reagált.

„Ezek az állítások teljesen hamisak – mondta. – Nem igaz, hogy levezető futballistákat igazolunk. Az al-Hilal nemsokára szerződteti a huszonhat éves Rúben Nevest, akit az FC Barcelona is meg akart szerezni. Karim Benzema egy évvel az Aranylabda megnyerése után igazolt az al-Ittihadhoz, és a Real Madrid egyelőre keresi, kivel pótolhatná őt. Amit most látnak, az csak a kezdet. Minden igazolható futballista a szaúdi klubok célkeresztjében van. Amit Kína csinált, az teljesen más volt. Az csak a marketingről szólt. A futball nem a legnépszerűbb sportág arrafelé. Szaúd-Arábiában viszont az emberek labdarúgás iránti szenvedélye nem ismer határokat. Jelenleg valójában a Bajnokok Ligája a legnépszerűbb versenysorozat, aminek két oka van. Egyrészt a nagy klubok népszerűsége, másrészt a sztárfutballisták. Azzal, hogy a szűk elithez tartozó labdarúgók távoznak, a BL nyilvánvalóan veszít a vonzerejéből. Ugyanezt láthattuk Spanyolországban, a La Liga sem annyira menő már, amióta távozott Cristiano Ronaldo és Lionel Messi.”

Azt is hozzátette, hogy az Inter Miamihoz igazoló Lionel Messi megszerzése hatalmas fegyvertény lett volna, ez azonban nem jött össze. De a szaúdiak így is dolgoznak Bernardo Silva és Mohamed Szalah megszerzésén, és mint ismert, Benzema mellett már Cristiano Ronaldo is Szaúd-Arábiában futballozik, illetve egybehangzó sajtóhírek szerint Rúben Neves mellett N'Golo Kanté is oda igazol,

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik