A 26. percben lefújták a Sepsi meccsét a vendégultrák magyarellenes rigmusai miatt!

Vágólapra másolva!
2023.01.29. 14:50
null
Nem voltak sokan a craiovai ultrák, de miattuk fújta le a meccset a játékvezető (Fotó: Tókos Csaba)
A román élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Superliga) 23. fordulójában a Sepsi OSK hazai pályán csapott össze az FCU Craiovával. A találkozó mindössze 26 percig tartott, mivel az olténiai drukkerek magyarellenes rigmusai miatt a játékvezető 0–0-s állásnál először félbeszakította, majd le is fújta a mérkőzést!

 

ROMÁN SUPERLIGA
23. FORDULÓ

Sepsi OSK–FCU Craiova 0–0
– A mérkőzés a 26. percben félbeszakadt
Sepsiszentgyörgy,
Sepsi Aréna, 2368 néző. V: Andrei Florin Chivulete
Sepsi OSK:
Niczuly – Dimitrov, Ciobotariu, Balasa, Dumitrescu – Aganovic, Paun, Matei, Stefanescu – Safranko, Tudorie. Vezetőedző: Cristiano Bergodi
FCU Craiova: Gurau – Paramatti, Andre Duarte, Henriques, Huyghebaert – Albu, Achim – Baeten, Bauza, Bahassa – Chitu.Vezetőedző: Nicolo Napoli

ÖSSZEFOGLALÓ

Alig 25 percig tartott a Sepsi OSK első 2023-ban játszott hazai mérkőzése a román élvonalban, a vendég FCU Craiova szurkolóinak magyarellenes rigmusai miatt ugyanis Florin Chivulete játékvezető kétszer is félbeszakította, majd végleg lefújta a találkozót.

A craiovai csapat ultrái évek óta a legbalhésebbak közé tartoznak Romániában, akik saját játékosaikat és vezetőiket is állandóan fenyegetik. Vasárnap délután Sepsiszentgyörgyön pedig szinte egy pillanatig sem érdekelték őket a pályán történtek – igaz, említésre méltó helyzet egyáltalán nem is volt a lejátszott fél játékrész során – hanem szinte kizárólag magyarellenes rigmusokat harsogtak, a helyi hangosbemondó többszöri figyelmeztetése ellenére.

Chivulete először a 24. percben szakította félbe a mérkőzést, majd egy perccel később az öltözőbe is rendelte a csapatokat. Tíz perc múlva folytatódott csak a játék, ám mivel a vendégtábor sem állt le a magyarok szidalmazásával, alig 20 másodperc után a játékvezető végleg lefújta a mérkőzést – a román futball történetében egyedülálló döntést hozva. Nézőtéri botrány miatt szakadt már félbe élvonalbeli mérkőzés (a Rapid–Steaua 2008-ban, a játékvezető megdobálása miatt), gyűlölködő „szurkolás” miatt azonban most először.

A versenykiírás szerint a mérkőzés pontjainak sorsáról a Román Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága dönt majd, a játékvezető és Octavian Goga megfigyelő jelentései alapján: várhatóan 3-0-s gólkülönbséggel a Sepsinek ítélik majd a győzelmet.

Az elmaradt mérkőzés helyett Cristiano Bergodi, a Sepsi szakvezetője azonnal edzést vezényelt csapatának. Közben pedig a román sajtóban – elsőként a Fanatik portálon – olyan hírek röppentek fel, hogy a craiovai tábor szándékosan provokálta ki a mérkőzést félbeszakítását és a várható kemény büntetést, így akarván ártani a FCU körükben népszerűtlen tulajdonosának, Adrian Mititelunak.

Ezt a Digi Sportnak nyilatkozó Diószegi László, a Sepsi elnöke is megerősítette. „A Craiova tábora egy pillanatig sem szurkolt saját csapatának, kizárólag rasszista rigmusokat kiabált és Mititelu urat szidalmazta. Szerintem a botrány kedvéért jöttek, hogy Mititelut üssék. Egyáltalán nem örülök ennek a végkifejletnek, mindig a pályán akarok nyerni, de ezt a meccset most le kellett állítani, szükség volt egy normalitás irányába mutató döntésre” – mondta Diószegi.

A Craiova nem vállalja a felelősséget
A Craiova hivatalos közleménye: „Csapatunk nem vállalja a felelősséget. A Sepsi OSK vállalta, hogy beengedi a szurkolókat a stadionjába, ezért ő az egyetlen szervezet, amely felelős a történtekért és a törvények betartásáért a lelátón. Bármely más értelmezés törvénybe ütközik. Csapatunk mentesül minden felelősség alól, amely ennek a sporteseménynek a megszervezéséhez kapcsolódik.

PERCRŐL PERCRE

DE MINDÖSSZE 20 MÁSODPERCIG, ANDREI CHIVULETE LEFÚJTA A MECCSET!

26. perc: Folytatódik a találkozó!

26. perc: Andrei Chivulete játékvezető félbeszakította a mérkőzést, és az öltözőbe küldte a csapatokat, mivel a craiovai ultrák nem hagyták abba a skandálást. Legalább 10 percig állni fog a találkozó.

25. perc: Áll a játék a vendég keménymag magyarellenes skandálásai miatt, a műsorközlő már két ízben figyelmeztette a jelenlévőket.

19. perc: egy korábbi szabálytalanság miatt állított meg a játékvezető egy ígéretes vendég kontrát. Paramatti a becsúszásért, a craiovaiak vezetőedzője, Nicolo Napoli reklamálásért kapott sárga lapot.

17. perc: Matei is beszállt a durváskodásba, ő az imént besárguló Baetennek taposott oda, de megúszta sárga lap nélkül.

15. perc: Baetené a meccs első sárga lapja, a belga alaposan odarúgott Stefanescunak, jogos volt a figyelmeztetés.

13. perc: Aganovic jegyezte az első hazai lehetséget, lövése a kapu mellett zúgott el.

11. perc: Baeten ívelte be a meccs első szögletét, Niczuly ezt is begyűjtötte.

10. perc: Bahassa emelt az ötös irányába, Niczuly simán lehúzta a labdát.

6. perc: Baeten tört be a szentgyörgyi tizenhatoson belülre, de nem tudott szögletet kiharcolni – Dumitrescu védekezett jól.

3. perc: Tudoriét ugratták ki a vendég térfélen, az indításra jó ütemben jött ki Gurau.

2. perc: Chitu robogott el a bal oldalon, azonban méteres lesen volt – be is intette a partjelző.

Elkezdődött a mérkőzés!

A mérkőzést Andrei Chivulete vezeti, a VAR-szoba munkáját Catalin Popa felügyeli.

Hagyományos, piros-fehér szerelésében játszik a Sepsi, királykékben a FCU Craiova.

Köszöntünk mindenkit a Sepsi OSK–FCU Craiova mérkőzés élő közvetítésén. A mérkőzés hamarosan elkezdődik.

ELŐZMÉNYEK
Olasz edzők találkoznak vasárnap Sepsiszentgyörgyön, a Cristiano Bergodi vezette Sepsi OSK Nicolo Napolit és az FC U Craiova 1948 együttesét fogadja. Napoli decemberben már nyolcadik alkalommal tért vissza a craiovai klubhoz, amely nyolc ponttal van lemaradva riválisától, de továbbra is bízik a felsőházi rájátszásba kerülésben. A Sepsi elrontotta a múlt héten az évkezdést, az első húsz percben három gólt kapva vereséget szenvedett a Rapidtól, ám szerencséjére legfőbb üldözői sem szereztek pontot. Bergodi reméli, játékosai tanultak a Bukarestben kapott kontraleckéből, mert a Craiova játéka is az ellentámadásokra épül.

„Jól ismerem Nicolo Napolit, jó csapata van, kevés gólt kap, és nem hagy területet az ellenfélnek. De meg kell nyernünk ezt a mérkőzést. Fejben kell erősnek lennünk, mert a múlt heti vereségünknek elsősorban mentális okai voltak” – mondta a mérkőzést felvezető sajtótájékoztatóján a Sepsi edzője.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik