Eurofutball: elvégeztetett – kiesett a közelmúlt sikerklubja

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.05.09. 20:58
null
A felhők már ott tornyosultak, de a csapat még ünnepelt: a 2018-as bajnoki cím pillanatai (Fotó: AFP)
Három fordulóval a zárás előtt biztossá vált, hogy az elmúlt évtized albán sikercsapata, a Skënderbeu kiesik az ország labdarúgó-bajnokságának élvonalából. A korcëi csapat a szintén nagy bajban lévő, valószínűleg ugyancsak búcsúzó Dinamo Tirana elleni 1–1-gyel fejezte be tizenhárom évadnyi élvonalbeli szereplésének érdemi részét.

 

A Skënderbeunak már a meccs előtt sem volt sok esélye a bennmaradásra, de a 83. percben vezetést szerzett, az 1–0 a pillanatnyi túlélést jelentette volna számára, csakhogy Enea Jorgji játékvezető a ráadás 12. (!) percében tizenegyest ítélt ellenük, és Sabien Lilaj – aki az elmúlt évtized sikerkorszakában még a Skënderbeu alapembere volt, kétszer az idény legjobbjának választották – nem hibázott, egyenlített a Dinamo.

Az 1933-ból egy aranyérmet őrző Skënderbeu felejthető évtizedek után 2009-ben jutott fel az élvonalba, a nehéz megkapaszkodás után 2011 és 2016 között zsinórban hatszor bajnok lett, majd 2018-ban is első tudott lenni, de akkor már nem indulhatott el a BL-ben.

Több mint 50 mérkőzés eredményének manipulálásának gyanúja miatt már 2016-ban kitiltották a klubot az európai kupaporondról (ezért játszott a Ferencváros a Partizanival a rossz emlékű BL-selejtezőben), és bár a következő évben visszatérhetett (az Európa-ligában a csoportkörig jutott!), 2018-ban jogerőre emelkedett a tízéves UEFA-eltiltás, rendkívül súlyos, egymillió eurós pénzbüntetéssel megspékelve.

A klub vezetői fellebbeztek, de egy évvel később, 2019 nyarán az európai Sportdöntőbíróság elutasította a beadványukat – a jövő elsötétült, a klubmodell megrogyott, és a csapat többé nem fért fel az albán dobogóra.

A Dinamo 18-szor (legutóbb 2010-ben) nyerte meg az albán bajnokságot, de a 2011–2012-es idény óta története legsötétebb időszakát éli: 2012 nyarán kiesett, majdnem a harmadik vonalba is visszacsúszott. Tavaly aztán visszakapaszkodott az élvonalba, de három fordulóval a vége előtt kilencpontnyi a lemaradása az osztályozót érő 8. helytől, és csak azért maradt csekély (matematikai) esélye a bennmaradásra, mert még van egy meccse a nyolcadik helyezett Egnatiával.

A KF Tirana már megnyerte a bajnokságot, 26. aranyérmét könyvelve el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik