Lengyelország: Paulo Sousa középszerű kapitány volt – Michal Listkiewicz

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2022.01.07. 08:24
null
Michal Listkiewicz hiányolta a lengyel szakembereket a gyorsan távozó Paulo Sousa mellől (Fotó: Imago)
Paulo Sousa mellett Ricardo Sá Pinto is botrányosan viselkedett, Andrij Sevcsenko is jelölt a kapitányi posztra – mondta lapunknak adott interjújában a korábbi neves FIFA-játékvezető, a Lengyel Labdarúgó-szövetség volt elnöke, jelenlegi tiszteletbeli elnöke.

 

– Miként  fogadták Lengyelországban, hogy Paulo Sousa szövetségi kapitány váratlanul felbontotta a szerződését, és a brazil Flamengo vezetőedzője lett?
– Óriási a csalódás, mert mindenki azt várta, hogy sikeres szövetségi kapitány lesz – válaszolta Michal Listkiewicz. – Én ugyan már a kinevezése előtt is mondtam az akkori elnöknek, Zbigniew Bonieknek, hogy Paulo Sousa Magyarországon, Franciaországban és Izraelben sem csak jókat csinált, elkövetett nagy hibákat is. Különösen emberileg okozott csalódást máshol is, és sajnos nálunk is bizonyította, hogy vannak elfogadhatatlan cselekedetei.

– Például?
– Nagyon ellenszenves volt, hogy kizárólag külföldi stábtagokkal vette magát körül. Volt portugál, olasz és spanyol segítője, de lengyel egy sem. És nem nagy neveket hozott magával, szerintem leginkább a barátait. Az elnök hibája is talán, hogy ezt megengedte neki. Amikor én voltam az elnök, és a holland Leo Beenhakkert szerződtettem – aki egyébként sokkal nagyobb edző volt, mint Paulo Sousa –, ragaszkodtam hozzá, hogy lengyel edzők is segítsék a munkáját, és tanuljanak tőle. Adam Nawalka is mellette kezdett, aki később szövetségi kapitány lett, maga is úgy nyilatkozott, hogy sohasem tanult annyit, mint akkor.

– A portugál edző kevesebb mint egy évet töltött Lengyelországban. Hogyan ítéli meg a szakmai munkáját?
– Szövetségi kapitánynak igencsak középszerű volt. Sokkal jobb szereplést várt mindenki a csapattól az Európa-bajnokságon, a szövetség a legjobb nyolc közé jutást tűzte ki célul, de nem sikerült továbblépni a csoportból sem, csupán egy pontot tudtunk szerezni. A világbajnoki selejtezőben nem volt rossz a csapat, de az utolsó, Magyarország elleni hazai mérkőzés maga volt a katasztrófa. A magyar válogatott tét nélkül lépett pályára Varsóban, a lengyel nem, Paulo Sousa érthetetlen módon mégis mellőzte legjobb játékosainkat, Robert Lewandowskit és Kamil Gliket, s Piotr Zielinski sem volt kezdő. Igaz, hogy mi attól a meccstől függetlenül mindenképpen a második helyen végeztünk, de a vereségért lehet, hogy túl nagy árat kell fizetnünk: már döntetlennel is a kiemelt csapatok között lettünk volna a pótselejtezőben, és hazai pályán játszhattunk volna egy gyengébb ellenféllel szemben, így viszont Oroszországban kell pályára lépnünk, ami nagy kihívás.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

– A portugál edző mivel indokolta korai távozását?
– Elnökváltás volt a lengyel szövetségben, Zbigniew Boniek nyolc év után távozott, Cezary Kulesza lett az új elnök. Paulo Sousa azt mondta, őt a leköszönő vezető vitte oda, de ez elfogadhatatlan hozzáállás, hiszen neki nem az elnökért kell dolgoznia, hanem Lengyelországért. Az a különös, hogy az elnökváltás után még azt mondta, csak a márciusi pótselejtezővel foglalkozik, és biztos benne, hogy ott leszünk Katarban a vébén. Ehhez képest tíz nappal később közölte, Brazíliába távozik, mert jobb ajánlatot kapott. Felmondta a szerződést, kifizette háromhavi bérét, és ment.

– Ki lehet az utódja?
– Biztos, hogy nem portugál! Alaposan lejáratták magukat a portugál edzők Lengyelországban. Egy másik híresség, Ricardo Sá Pinto is dicstelenül távozott nemrég a varsói Legiától, folyton botrányai voltak, mindig összeveszett a játékvezetőkkel és a többi edzővel. Nagyon szépen, divatosan öltözködnek, sokat beszélnek, sokat ígérnek a portugál edzők, de a munkában már nem jeleskednek annyira. Hiába portugálok, egyikük sem José Mourinho... Jelenleg három lengyel jelölt van és egy-két külföldi, köztük Andrij Sevcsenko. A legesélyesebb talán Adam Nawalka, őt sokan szívesen látnának újra a kapitányi poszton.

– Ott lesz a lengyel válogatott Katarban?
– Erős csapatunk van, nálunk játszik a világ talán legjobb csatára, Robert Lewandowski, senkitől sem szabad félnünk. Ha minden igaz, sárga lapok miatt az oroszoknak lesz több fontos hiányzójuk, az esély Moszkvában is ötven-ötven százalékos. Ha azt az akadályt sikerrel vesszük, a svédekkel vagy a csehekkel kell játszani a kijutásért, nem lehetetlen a küldetés.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik