UEFA: az U21-es Eb kieséses szakaszában is folytatódik a „Tisztább levegő, jobb játék” kampány

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2021.04.09. 14:04
null
A székesfehérvári Mol Aréna Sóstó – az U21-es Eb egyik helyszíne egy természetvédelmi terület mellett található (Fotó: molarenasosto.hu)
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a magyar-szlovén közös rendezésű U21-es Európa-bajnoksággal egy időben indította el „Tisztább levegő, jobb játék” elnevezésű kampányát, amely a légszennyezés egészségre gyakorolt veszélyes hatásaira kívánja felhívni a figyelmet.

 

A Földön évente nyolcmillió ember halálát okozza a levegő rossz minősége, illetve ennek következményei. Ezt a tragikus számot szeretné csökkenteni az UEFA, amely új kampányában a labdarúgókat és a szurkolókat egyaránt szeretné olyan életmódbeli változások bevezetésére rábírni, amelyeknek köszönhetően a programban résztvevők kevesebb energiát használnak fel – olvasható az MLSZ honlapján megjelent közleményben.

A kezdeményezés során létrejött az UEFA saját felülete a Count Us In környezetvédelmi szervezet honlapján, ahol a felhasználók vállalásokat tehetnek a gyakoribb gyaloglás és a kerékpározás, otthonaik fűtési rendszerének takarékosabb használata, vagy éppen az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében.

Ha a »Tisztább levegő, jobb játék« kampány képes arra ösztönözni mindenkit a futball világában, hogy apró tettekkel javítsák a levegő minőségét, akkor az az egész társadalom hasznára lesz” – mondta az UEFA elnöke,Aleksander Ceferin a kampány elindításakor.

„A rossz minőségű levegő veszélyezteti a társadalom egészségét és a sportot is – tette hozzá Ceferin. – Hatalmas közönségének köszönhetően, a labdarúgás fontos szerepet játszhat abban, hogy felhívja a figyelmet a légszennyezés pályán és azon kívül tapasztalható valós és már jelenlévő veszélyére.”

A tudomány szerint a rossz levegőminőség egyre nagyobb hatást gyakorol a labdarúgók egészségére, ez pedig profi játékosok teljesítményére is kihatással van. Kutatási eredmények bizonyítják, hogy a megnövekedett légszennyezés lassítja a mérkőzések iramát, emellett 15%-kal képes csökkenteni a passzok számát.

A kezdeményezést támogatja az Európai Bizottság és a WWF is. Az EB becslése szerint a kontinensen jelenleg 130 város nem felel meg az Európai Unió levegőminőségre vonatkozó előírásainak.

„Európaiak milliói imádják a labdarúgást. Nézni és játszani is. Nem számít, hogy egy zöld parkban rúgjuk a labdát vagy egy betonos játszótéren, mindenki megérdemli, hogy eközben tiszta levegőt lélegezhessen be – véli Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke, aki úgy véli: a szurkolók segíthetik a levegővédelem ügyét azzal is, ha minél környezetbarátabb módon utaznak a mérkőzésekre.

Az UEFA a kampány során több lépéssel is igyekszik segíteni az éghajlatváltozás elleni harcot. A magyar-szlovén közös rendezésű U21-es Eb és a nyári Európa-bajnokság lebonyolítása során törekednek a karbonsemlegesség elérésére, a tornáknak helyszínt adó városokban fákat ültetnek és egyes helyeken fejlesztik a közösségi kerékpármegosztó rendszereket is.

„Bízom benne, hogy az Eb nem csak a kitűnő mérkőzések miatt marad emlékezetes, hanem a kampánynak köszönhetően a környezettudatosság fontosságára is felhívja a figyelmet. Ahogy azt a német költő és filozófus, Friedrich Wilhelm Nietzsche mondta egyszer: A jövő éppúgy befolyásolja a jelent, mint a múlt” – nyilatkozta Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke.

Az UEFA június elején tanácskozáson dönt a szövetség hosszú távú klímastratégiájáról, amely elősegítené a szén-dioxid kibocsátását csökkentését a sportágban, illetve kielemezni az éghajlatváltozás európai labdarúgásra gyakorolt hatását.

Az európai szövetség elnöke tavaly decemberben írta alá az Európai Éghajlati Paktumot, emellett ígéretet tett arra, hogy a labdarúgás népszerűségét felhasználva felhívja a figyelmet az éghajlati vészhelyzetre, és minél több embert ösztönöz a bolygó megmentésére. Az UEFA emellett elsők között csatlakozott az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének (UNFCCC) kezdeményezésére létrejött „Sports for Climate Action Framework” (Sportok a klímaváltozás ellen) keretszerződéshez – ezt a környezetvédelmi együttműködést több mint 150 nemzet támogatja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik