Bizonyíték, nem ígéret: Eduardo Camavingát a modern középpályás megtestesítőjének tartják

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2021.04.14. 18:03
null
Eduardo Camavinga még csak 18 éves múlt, de már kulcsember a francia évonalban szereplő Rennes csapatában <br />(Fotó: AFP)
Eduardo Camavinga több megpróbáltatást élt át, családja érdekét szem előtt tartva mégis kitartott és elérte, hogy 18 évesen a francia futball egyik legnagyobb ígéreteként tartsák számon.

Képzeljük el, hogy hosszú évek fáradságos munkájával felépített házunk, ahol szüleinkkel és testvéreinkkel élünk, porig ég. A világ legbiztosabbnak hitt pontja, benne rengeteg személyes tárggyal és emlékkel a lángok martalékává válik. Eduardo Camavinga, a Rennes és a francia labdarúgó-válogatott középpályása nem rémálmából ébredt reggel csatakosan, vele ez gyerekkorában valóban megtörtént.

„Úgy emlékszem, mintha tegnap lett volna – idézte fel az Ouest France hasábjain a 18 éves futballista. – Az iskolában ültem, néztem ki az ablakon. Egyszer csak sűrű fekete füstre lettem figyelmes, és rengeteg tűzoltóautóra, amint szirénázva sietnek valahova. A tanítás végeztével az osztályfőnök odalépett hozzám, s elmondta, hogy a mi házunk kapott lángra. Édesapám jött értem, és amikor hazaértünk, szinte sokkot kaptam a látványtól: az otthonunk helyén füstölgő rom állt. A tűz az emeleten lévő szobámat is teljesen elpusztította, tízévesen minden holmimat elvesztettem. Nehéz hónapok következtek, ráadásul röviddel azután, hogy új házba költöztünk, édesapám azt mondta nekem: »Eduardo, te vagy a család jövője, rajtad múlik a boldogulásunk.«”

NÉVJEGY: EDUARDO CAMAVINGA
Született: 2002. november 10.
Nemzetisége:  francia
Sportága:  futball
Posztja: középpályás
Válogatottság/gól: 3/1
Klubja: Rennes (2019–)
Kiemelkedő eredményei: Francia Kupa-győztes (2019)
Sorsa gyors fordulata és a rá nehezedő teher könnyen felboríthatta volna az életét, ám akkora már olyan megpróbáltatások voltak mögötte, amelyek kellően megerősítették a lelkét. Eduardo Camavinga 2002. november 10-én egy angolai menekülttáborban látta meg a napvilágot. Szülei kongói származásúak, a hazájában dúló háború elől menekültek Európába. A kontinensre érve előbb Lille-ben telepedtek le, majd a Franciaország legnyugatibb csücskében lévő Bretagne régióba költöztek. Eduardo öt testvérével együtt folyamatosan küzdött a társadalmi elfogadásért, s ebben a sport rengeteget segített neki. Kezdetben édesapja példáját követve cselgáncsozni tanult, tehetsége mégis a futballban vált nyilvánvalóvá. Szülei mindenben támogatták, és fejlődését látva nem véletlen, hogy a profi karrier lehetőségét, valamint a család anyagi biztonságának zálogát látták benne.

„Tizenegy évesen került hozzánk, és azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy sokra hivatott – nyilatkozta Landry Chauvin, a Rennes labdarúgó-akadémiájának igazgatója az ESPN-nek. – Társainál mindig előrébb járt, tehetségben, intelligenciában és érettségben a két-három korcsoporttal feljebb szereplőkkel is felvette a versenyt. Az egyik legjobb tulajdonsága mégis a természete. Állandóan vidám, remek a humora, bárkivel könnyedén kijön. Igazi energiabomba, akinek jó a társaságában lenni, mert folyamatosan mosolyt csal mások arcára. A pályán határtalan lelkesedéssel játszik, szereti kiszolgálni a társait, talán még jobban is, mint gólt szerezni.”

Utánpótlásedzőinek csodálatát kitartása és szorgalma mellett leginkább sokoldalúságával nyerte el. A modern futballban a középpályásokat gyorsan beskatulyázzák a támadások szervezésére, a védekezés irányítására, labdaszerzésre vagy szélsőfeladatok ellátására. Camavinga különlegessége, hogy mozgásterét lehetetlen leszűkíteni, minden poszton képes magas szintű teljesítmény nyújtani. Sovány testalkata ellenére fizikailag erős, nem hagyja magát elnyomni a párharcokban, védekező középpályásként hatékonyan rombolja az ellenfél támadásait. Kiváló technikai képzettsége, labdakezelése és helyzetfelismerése miatt azonban hiba lenne őt túlzottan hátul tartani. Gyorsasága mellett cselezőkészsége is megvan ahhoz, hogy megbontsa a védelmet, helyzetbe hozza csapattársait vagy maga fejezze be a támadásokat.

A francia válogatottban is bizonyíthatott (Fotó: AFP)
A francia válogatottban is bizonyíthatott (Fotó: AFP)

„Szeretek látványos passzokat osztani, de egy jól sikerült becsúszó szerelés ugyanúgy lázba ho
z – ecsetelte Camavinga a The Guardiannek. – Szeretem, ha üres terület nyílik meg előttem, a két tizenhatos között fel-alá robotolni nekem egyáltalán nem megerőltető. A védekező középpályás poszt kezdetben kissé távolabb állt tőlem, de egy idényt ott is eltöltöttem, és idővel nagyon megkedveltem. Bárhol is játszom, a szüleim szinte minden mérkőzésemre elkísérnek. Rengeteget jelent a támogatásuk, ráadásul, ha úgy látják, nem adtam ki a pályán a maximumot, a mai napig megkapom tőlük a magamét.”

Az odafigyelés és a bizalom megtette a hatását, Camavinga pályafutása meredeken ível felfelé. A Rennes legfiatalabb játékosaként 16 évesen és egy hónaposan írta alá profi szerződését, másfél héttel azt követően, hogy a klub utánpótlásából őt jól ismerő Julien Stéphant kinevezték az első csapat vezetőedzőjének. A közös munka gyorsan eredményre vezetett, Camavinga alig négy hónappal később, 2019. április 6-án bemutatkozott a francia élvonalban, májustól pedig stabil kezdőjátékossá vált. Aki a vezetőedzőt elfogultsággal vádolta volna, legkésőbb a 2019–2020-as idény elején meggyőződhetett a játékos képességeiről. A 17. életévét taposó futballista csapata mindhárom augusztusi mérkőzésén, a Montpellier, a PSG és a Strasbourg legyőzésekor is remekelt, kiérdemelve a ligától a hónap legjobb játékosa címet. A szakértőket különösen a Paris Saint-Germain ellen nyújtott teljesítménye nyűgözte le, hiába volt a pályán az ellenfélnél Marco Verratti és Marquinhos, Camavinga uralta a középpályát.

TELJESÍTMÉNYE A RENNES SZÍNEIBEN
VERSENYSOROZAT MÉRKŐZÉSEK SZÁMA
JÁTÉKPERCEK GÓL GÓLPASSZ
francia élvonal 61 4421 2 3
Francia Kupa 5 339
francia Ligakupa 1 90
francia Szuperkupa 1 90
Bajnokok Ligája 4 331 1
Európa-liga 4 151
ÖSSZESEN 76 5422 2 4

„A többiekkel egymásra néztünk, és csak annyit tudtunk mondani, »wow«
– emlékezett vissza korábbi csapattársa, Hatem Ben Arfa. – Eduardo elképesztően intelligens futballista. Hiába nagyon fiatal, technikai és fizikai értelemben már tökéletesen kész, igazi szörnyeteg a pályán. Szerintem ő a modern középpályás megtestesítője. Védekezik, szerel, elfejeli a labdát, helyzetet alakít ki, gólt szerez és gólpasszt oszt. Képes bármire. A bal lábával kiválóan cselez és lő, a játéka elegáns, minden feladatot tökéletesen lát el.”

A korábbi csapattárs Hatem Ben-Arfa azt mesélte, amikor először látták Eduardo Camavingát játszani, csak annyit tudtak kinyögni, hogy „wow” (Fotó: AFP)
A korábbi csapattárs Hatem Ben-Arfa azt mesélte, amikor először látták Eduardo Camavingát játszani, csak annyit tudtak kinyögni, hogy „wow” (Fotó: AFP)

A jó kezdetet remek idény követte, s talán nem véletlen, hogy a Rennes-t, amelyet Franciaországban sokan „un club de losers”, azaz vesztesek klubjaként emlegettek – részben azért, mert jó anyagi körülményei ellenére rendre elkerülték a sikerek: a Francia Kupa 2009-es döntőjében például kikapott a másodosztályú Guingamp-tól, s az öt évvel későbbi „visszavágón” is alulmaradt vele szemben –, története egyik legsikeresebb idényét zárta. A bajnokságban harmadik helyen végzett, s fennállása során először vívta ki az indulási jogot a Bajnokok Ligájában. Camavinga tehetséges futballistából a klub legnagyobb értékévé vált, piaci értékét jelenleg 50-60 millió euróra becsülik, és mivel szerződése 2022 júniusában lejár, idén nyáron jó az esély a klubváltására. Kérőkben nincs hiány, a Bayern München, a Chelsea, a Manchester United, a PSG és a Real Madrid is szívesen látná soraiban. A „királyiak” elsősorban Casemiro utódjának szánják, esélyeiket növeli, hogy a futballista szíve is hozzájuk húz.

„Hatalmas potenciál rejlik benne – mondta róla a Rennes kispadjáról idén márciusban menesztett Julien Stéphan az ESPN-nek – Nem akartuk elsietni a bevetését a felnőttcsapatban, de rájöttünk, hogy felesleges tovább várni, amikor már készen áll és képes az elvárt szintet hozni. Minden körülmény adva van a fejlődéséhez, most már kizárólag rajta múlik, hogy kemény munkával és folyamatos tanulással mit hoz ki a pályafutásából. A hozzá hasonló tehetség a futballban nagyon ritka. A vele egykorú futballistáknál jóval előrébb tart, komolyabb személyiség, és ebből még sokat profitálhat. A folyamatos nyüzsgés ugyanakkor nem tesz jót neki. Tartok attól, hogy »elszállhat«, miután a neve folyamatosan az újságok címlapján szerepel, és a világ legnagyobb klubjaival hozzák szóba. Nyugalomra van szüksége, és ha eljön a váltás ideje, hideg fejjel kell meghoznia a döntést.

A középpályás körüli pezsgést csak fokozta, hogy a francia felnőttválogatottnál is hamar felvetődött a neve. Amikor 2020. szeptember 8-án Horvátország ellen bemutatkozott, mindössze 17 éves és 9 hónapos volt, nála fiatalabban csak az első világháborúban elhunyt Julien Verbrugghe húzta magára a címeres mezt. Az ősszel még két Nemzetek Ligája-találkozón kapott lehetőséget, az Ukrajna elleni 7–1-es győzelemből góllal vette ki a részét. Csapattársai gyors beilleszkedése, Didier Deschamps szövetségi kapitány érett játéka miatt dicsérte, s szinte mindenhonnan elismerések özönét kapta.

„Nem látok semmit, ami meggátolhatná, hogy fényes karriert fusson be
– idézi a fifa.com Willy Sagnolt, a francia válogatott korábbi védőjét. – Hamarosan a világ legjobb játékosai közé emelkedhet. Kylian Mbappé csatár, ezért rá jóval nagyobb figyelem össz­pontosul, de Eduardo Camavinga a középpályán legalább akkora karrier előtt áll. Már most olyan éretten futballozik, mintha harmincéves lenne. Kíváncsian várom, hogy mire viszi a következő néhány idényben.”

SZOMBATHELY, GYIRMÓT, BUDAPEST
Eduardo Camavingának nem ismeretlen hazánk, a szlovén-magyar közös rendezésű U21-es Európa-bajnokságon a francia válogatott mindhárom márciusi csoportmérkőzésén játéklehetőséget kapott. Dánia (0–1) és Oroszország (2–0) ellen Szombathelyen, a továbbjutásról döntő Izland elleni találkozón (2–0) Gyirmóton lépett pályára. Szerepvállalásával egyúttal lemondott a felnőttválogatott márciusi világbajnoki selejtező csoportmérkőzéseiről, a nyári Európa-bajnokságon azonban jó eséllyel ismét kerettag lesz. Addig is a korosztályos nemzeti együttes színeiben május 31-én mutathatja meg legközelebb tudását, Franciaország a kontinenstorna negyeddöntőjében Hollandiával csap össze Budapesten, a Bozsik Arénában.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. április 10-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik