Fogadási csalás: „ráéreztek” Ázsiában, vizsgálják az ír bajnokit

Vágólapra másolva!
2017.05.06. 07:50
Az UEFA-nál és az ír rendőrségnél is felvetődött a gyanú, hogy egy ír bajnoki mérkőzésen fogadási csalás történt.

Nyomozást indított az Ír Labdarúgó-szövetség (FAI) az ír másodosztályban szereplő Athlone Townnal szemben, miután a csapat Longford Town elleni összecsapása alkalmával 400 ezer euró értékű fogadást kötöttek.

Három perccel a mérkőzés vége előtt, a házigazda Longford 2–1-es vezetésénél az élő fogadási lehetőség során a további egy gól születésére nagyobb szorzót adtak, mint arra, hogy nem szereznek többet a csapatok. Ekkor tettek hatalmas összegeket az újabb gólra a Fülöp-szigeteken, Kínában, Indonéziában, Malajziában és más ázsiai országokban – a fogadásokat megfigyelő nemzetközi ügynökség, a Federbet igazgatója azonban természetesen gyanút fogott.

Pláne, hogy a Longford a utolsó pillanatokban vitatható gólt szerzett szabadrúgásból – amiért az Athlone kapusát, a lett Igors Labutsot súlyos kritika érte a helyi sajtóban, mondván, nem tett meg mindent a labda kapuba kerülése ellen. A Longford 3–1 nyert.

„A mérkőzés fogadási aktivitása meglepően nagy volt – mondta Francesco Baranca, a Federbet igazgatója az Irish Sunnak. – Először azt gondoltuk, hogy valami hiba történt az algoritmusunkban, de aztán már gyanítottuk, hogy csalás történhetett. Sokkoló számomra látni ezt Írországban, mivel nem tapasztaltam hasonlót előtte.”

Az UEFA levelet küldött a FAI-nak, hogy egyetért Baranca állításaival, miután az ázsiai fogadási piacokon történtek önmagukért beszélnek.

„Világos és túl súlyos fogadási bizonyíték van arra, hogy a mérkőzés menetét vagy eredményét indokolatlanul befolyásolták a korrupt fogadás nyeresége érdekében” – áll az UEFA levelében.

Mielőtt Írországba költözött volna, a lett Labuts hazájában (többek közt) a Jurmalánál és az Ilukstesnél játszott, Portugáliában pedig az Atlético CP-nél – korábban mindhárom csapatot vizsgálták már bundázással kapcsolatban.

A FAI a vizsgálat részeként az Athlone Townnál hétfőn kihallgatja a játékosokat és az edzőket is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik