Gera napra pontosan öt hónap után tér vissza

Vágólapra másolva!
2011.10.22. 12:15
null
Gera számára szörnyen alakult az öt hónappal ezelőtti, Arsenal elleni meccs (Fotó: Action Images – archív)
Míg a labdarúgó NB I-ben a Ferencváros–Újpest derbiről szól a hétvége, az európai topligákban is rendeznek jó néhány érdekes mérkőzést. Angliában magyar szempontból a West Bromwich Aston Villa elleni találkozója lehet fontos, mivel Gera Zoltán napra pontosan öt hónap kihagyás után léphet újra pályára a Premier League-ben. Spanyolországban a Real Madridra és a Barcelonára is kemény összecsapás vár, míg a Serie A-ban a Genoát irányító Alberto Malesani tudja, hogyan győzheti le az éllovas Juventust.

PREMIER LEAGUE

Mint ismert, Gera Zoltán kedden pályára lépett a West Bromwich Albion tartalékcsapatában, és a WBA menedzsere, Roy Hodgson elmondta, a mai, Aston Villa elleni Premier League-meccsen már számít a magyar középpályásra.

Gera így napra pontosan öt hónap kényszerszünet után játszhat újra a Premier League-ben, mivel legutóbbi május 22-én lépett pályára a Fulham színeiben az Arsenal elleni, számára nem túl jó élményekkel véget érő találkozón (piros lapot kapott a becsúszásáért, aminek következtében megsérült a 2–2-es eredménnyel záruló összecsapáson).

„Gera eleget tett ahhoz a keddi tartalékbajnokin, hogy beverekedje magát a keretbe, ez nem kétséges. Hihetetlenül keményen dolgozott abban a negyvenöt percben, amelyet a pályán töltött. Hatalmas intenzitással futott, majdnem annyit, mint amennyit egy játékostól kilencven perc alatt várunk" – mondta Hodgson a WBA hivatalos honlapjának.

„Ez részben amiatt történt, hogy az Arsenal jól tartotta a labdát, és sokat kellett védekeznünk. Másfelől Gera azért futott ennyit, mert már hosszú ideje nem játszott, és most nagyon elszánt volt. Örülök, hogy a szünetben lecseréltük, és nem kockáztattunk a túlzott megterhelésével. Csütörtökön ismét edzésre jelentkezett, és pénteken kiválóan teljesített. Ha szükségem lesz rá, tudom, hogy bevethetem" – tette hozzá a szakember.

Bogdán Ádám várhatóan a cserepadról nézi majd a Bolton Sunderland elleni találkozóját, amelyen Jussi Jääskeläinen őrizheti a Wanderers kapuját.

PRIMERA DIVISIÓN

A spanyol bajnokság kilencedik fordulójának egyik legjobban várt találkozóját a Barcelona és a Sevilla játssza a Camp Nouban. A hazaiak vezetik a tabellát, míg a sevillaiak a negyedik helyen állnak, kétpontos hátránnyal.

„Nagyon jó teszt lesz ez a mérkőzés, hogy megtudjuk, milyen erős is csapatunk – mondta a bajnoki előtt a Barcelona mestere, Josep Guardiola. – A Sevilla kontrái a világon a második legveszélyesebbek. Nagyszerű hír számunkra, hogy Cesc Fabregas sérülése már a múlté, és többször is együtt edzett a társaival. A Sevilla ellen pár percet már futballozhat is. Xavit viszont nagyon nehéz lesz pótolni. Azt nem tudom, hogy minden idők legjobb spanyol játékosát Xavinak hívják-e, de az biztos, hogy ott van a legjobb három között. De igaz ez Raúlra is, hiszen ne feledjük, mit tett a válogatottért és a Real Madridért. Sajnos Alexis Sánchez még mindig sérült. Nem tudom, itthon kezelik-e tovább vagy Chilében, és hol edz majd, de a lényeg az, hogy mihamarabb visszatérjen."

Guardiola gárdái egyébként még sohasem kaptak ki a Sevillától a bajnokságban. A gránátvörös-kékek keretéből Sánchez mellett Ibrahim Afellay és Gerard Piqué is maródi.

„Nagyon kell koncentrálnunk ahhoz, hogy eséllyel lépjünk fel ellenük. Nagyszerű csapat a Barca, de mi sem vagyunk kutyaütők – mondta a találkozó előtt a Sevilla erőssége, Jesús Navas. – Alig várjuk már a mérkőzést. Ha a védelmünk jól működik, meglepetést okozhatunk."

„Hibamentes védekezés és gyors labdakihozatal – adta meg a receptet fiainak a Sevilla mestere, Marcelino. – Nem szabad folyamatosan rohanni ellenük, és pontosan kell hátul passzolni. Tűrni kell a folyamatos nyomást is, bakik nélkül. Persze elméletben könnyű..."

Hasonlóan nagy érdeklődés előzi meg a Real Madrid Málaga elleni összecsapását, amelynek nem hétköznapi az előtörténete.

A nyáron elképesztően megerősödő „napos parti" (a Costa del Solról való) egylet, a Málaga a hatodik helyen áll a bajnoki tabellán, és a hírek szerint a Rubén – Jesús Gámez, Demichelis, Mathijsen, Eliseu – Toulalan, Maresca, Joaquín, Cazorla – S. Fernández, Van Nistelrooy (aki megígérte, nem fog látványosan ünnepelni, ha gólt szerez korábbi együttese ellen) kezdővel várja a „királyi gárdát".

A sajtótájékoztatón a hazaiak chilei mestere nem akart a realos múltjával és az ellenfél edzőjével, José Mourinhóval korábban folytatott vitáira kitérni.

„Nekem semmit sem kell már bizonyítanom Mourinho előtt – mondta Manuel Pellegrini. – Szombaton futballozni kell, nem a riválissal foglalkozni. El kell felejteniük a játékosaimnak, hogy Cristiano Ronaldóval és a többi nagy játékossal állnak szemközt."

A vendégeknél a kezdőbe kerülhet a nyáron érkezett Hamit Altintop – Iker Casillas, Arbeloa, Pepe, Sergio Ramos, Marcelo, Xabi Alonso, Khedira, Özil, C. Ronaldo és Higuaín mellé.

„Amiket mondtam, sokféleképpen lehet értelmezni. Nem kell a tiszteletlenséget keresni a szavaimban, rengeteg közös vonása van a két klubnak – mondta a találkozó előtt José Mourinho, aki szemmel láthatóan nem akart olajat önteni a tűzre, de azért bocsánatot sem kért. – A Málaga nagybevásárlást hajtott végre, és a befektetés arányában egyre jobb lett a csapat. Megpróbálják elérni a Bajnokok Ligáját, az egyik legkeményebb ellenfelünkké váltak. Spanyol és külföldi sztárokat igazoltak, szóval nagyon kemény ellenfeleink lesznek."

SERIE A

A Serie A nyolcadik fordulójának egyik legizgalmasabb és legszínvonalasabb mérkőzése a Juventus és a Genoa randevúja lehet. A hazaiak vezetik a tabellát, míg a vendégek a tizenegyedik pozíciót foglalják el.

Antonio Conte, a Juve vezetőedzője még nem döntötte el, hogy csapatát 4–4–2-es vagy 4–1–4–1-es formációban küldi-e harcba. Nem mellékesen azért is izgulnia kell, hogy Gianluigi Buffon és Arturo Vidal felépüljön a találkozóra.

„Mindig is azt mondom, hogy nem a játékrendszertől függ az eredményesség, hanem a futballisták hozzáállásától és elszántságától – mondta Conte. – Szerencsére ebben az évben olyan középpályásaim vannak, akik mindkét rendszerben képesek játszani. A sérültek? Buffon megütötte a kulcscsontját, de szerintem nem lesz gond. Vidallal sem, ám rövid időn belül három mérkőzést is játszunk, így nincs értelme most kockáztatnom."

Mivel a szerb szélső, Milos Kraszics változó formában teljesít, felvetődött, hogy a chilei Marcelo Estigarribia futballozzon a jobb oldalon.

„Estigarribia és Eljero Elia is nagy szerepet játszik a rendszerünkben. A holland már kapott lehetőséget a Catania ellen, és most Estigarribia is megkapja. De nem biztos, hogy kezdőként – mondta Conte, majd kitért a genovaiakra. – A Genoa technikás ellenfél, és jól rajtolt a bajnokságban. Veszélyes ránk, de hízelgő, hogy tart tőlünk, ahogyan mások is. Alessandro Del Piero egyébként olyan keményen edz, mint még soha, és az erőállapotától függ, hogy mennyit játszik."

„Tudom már, hogyan fogunk felállni és milyen taktikával, ám nem árulom el – mondta a Genoa-mester Alberto Malesani. – Kemény mérkőzés lesz, de megverjük a Juventust. Megtettem ezt már a Parma és a Fiorentina élén is. Nem mutatjuk éppen a legjobb formánkat, viszont napról napra erősebbek vagyunk."

BUNDESLIGA

Szombaton a Hoffenheim otthonában folytatódhat a Bundesliga idei meglepetéscsapata, a Mönchengladbach menetelése, amely májusban még osztályozón őrizte meg az élvonalbeli tagságát. A Borussia-csoda első számú letéteményese a csapatot óraműpontossággal összerakó svájci edző, Lucien Favre.

A Gladbach idénye kapcsán május végén a német médiumok többsége az értékelés során lecövekelt a csoda szó ismételgetésénél. A „varázslat" emlegetését persze a tavaszi kivirágzás messzemenően igazolta: a február közepén még az utolsó helyen álló, német részről szokatlan módon leírt, huszonkét forduló alatt tizenhat pontot gyűjtő gárda végül megmenekült a kieséstől – az már szinte mellékesnek hat, hogy osztályozón váltott bérletet a Bundesliga 1. következő évadára.

Csakhogy ennek a részletnek kiemelt jelentőséget kölcsönöz az együttes őszi vágtázása. A kis híján a második vonalba zuhanó társaság az egyetlen, amely ebben az idényben tétmérkőzésen két vállra fektette a Bayern Münchent (1–0), ám a bajorok egyszeri gatyába rázásán is túlmutat a tabella, amelyen a Borussia a második helyen feszített a forduló előtt.

A mönchengladbachi csoda ugyanolyan folytatásos regényt idéz, mint az előző idényben a Hannoveré, amely egy évvel korábban ugyanazt az utat járta be, mint a fekete-fehér-zöldek: a majdnem pokolt (kiesés) éteri szárnyalás (felsőházi tagság) követte – egy nyár közbeiktatásával. Egy éve a Hannover megtáltosodásának okait kutatóknak a szezon végéig nem sikerült egzakt magyarázatot találniuk a váratlan progresszióra, a Mönchengladbach kapcsán azonban már május végén megvolt a megoldás – a vezetőedző, a február közepén hivatalba lépő Favre került minden elemzés középpontjába. Az ötvenhárom éves svájci szakvezető 2007-től két évig a Herthát irányította, amelynek a profi karrierjét májusban befejező Dárdai Pál is tagja volt.

„Lucien Favre az egyik legjobb edző volt a Herthánál, akivel együtt dolgoztam, képtelenség fogást találni a szakmát érintő döntésein: nagy taktikus, átlátja a játékhelyzeteket és jól is meccsel, képes érdemben változtatni a csapaton – csatlakozott a korábbi svájci válogatott középpályást dicsérők táborához a továbbra is a Hertha alkalmazásában álló, edzői pályára készülő Dárdai Pál a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatában. – Favre tanult a herthás időszakából, akkor a sorozatban érkező vereségektől összezavarodott. Februárban senki sem tett volna egy centet sem a Borussia bentmaradására. Favre hitt benne, és ami fontosabb, ezt a hitet sikerült átplántálnia a futballistákba is. Megjósolhatatlan, meddig tart a Borussia sorozata, a bajnokság harmadánál mindenesetre sokkal jobban áll annál, amit én is vártam. Nincs olyan játékos, aki saját erőből képes kihozni magából a maximumot. A Gladbach profijai Favre időszaka előtt mondjuk hatvan százalékon teljesítettek, ami a svájcinál megugrott kilencvenre."

A TOPLIGÁK SZOMBATI PROGRAMJA
PREMIER LEAGUE
13.45: Wolverhampton Wanderers–Swansea City (Tv: Digi Sport)
16.00: Aston Villa–West Bromwich Albion (Tv: Digi Sport Plus)
16.00: Bolton Wanderers–Sunderland
16.00: Newcastle United–Wigan Athletic
18.30: Liverpool–Norwich City (Tv: Digi Sport)
PRIMERA DIVISIÓN
18.00: Racing Santander–Espanyol
18.00: Sporting Gijón–Granada
20.00: Málaga–Real Madrid (Tv: Sport2)
22.00: Barcelona–Sevilla (Tv: Sport2)
SERIE A
18.00: Fiorentina–Catania (Tv: Digi Sport Plus)
20.45: Juventus–Genoa (Tv: Digi Sport)
BUNDESLIGA
15.30: Borussia Dortmund–1. FC Köln (Tv: Eurosport 2)
15.30: Hertha BSC–Mainz
15.30: Hoffenheim–Mönchengladbach
15.30: Kaiserslautern–Freiburg
15.30: Nürnberg–VfB Stuttgart
18.30: Hamburg–Wolfsburg (Tv: Eurosport 2)

A bajnokságok állását itt tekintheti meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik