Skót hírek szerint eltilthatják a Hearts kispadjától László Csabát

Vágólapra másolva!
2008.10.27. 19:07
Ahogy arról beszámoltunk az elmúlt hétvégén 1–1-es döntetlenre végzett egymással a Hearts és az Aberdeen a skót élvonalban – a találkozó végén aztán a Hearts menedzser, László Csaba viselkedése gerjesztette az indulatokat. A szakember mindenképpen a pályára akart volna a menni, de a negyedik játékvezető ezt nem hagyta, és a BBC beszámolója szerint a helyzet megoldását a rendőrök érkezése jelentette. Mindenesetre a játékvezető jelentése alapján a Skót Labdarúgó-szövetség (SFA) fegyelmi bizottsága hétfőn este tárgyalja az edző ügyét, a hírek szerint két mérkőzésre szóló eltiltás várhat rá.
Nem haragudott a bíróra
Fotó: Action Images (archív)
Nem haragudott a bíróra
Nem haragudott a bíróra
Fotó: Action Images (archív)
Nem haragudott a bíróra

A Skót Labdarúgó-szövetség (SFA) illetékesei a találkozó – a futballmérkőzés - lefújása után röviddel jelezték, László Csaba viselkedése miatt vizsgálatot indítanak. A magyar válogatott korábbi másodedzője akkor úgy nyilatkozott: „Nem volt összetűzés köztem és a negyedik játékvezető között.”

Történt ugyanis, hogy a mérkőzés 85. percében Steve Conroy játékvezető előbb megítélt, majd visszavont egy tizenegyest a Heartsnak, ám a kettő között percek teltek el. A találkozó után vélhetően ezért volt indulatosabb a szokásosnál a Ferencváros egykori edzője.

„A pályára szerettem volna menni a játékosaimhoz, de hátulról visszatartott a negyedik bíró. Amúgy meg miért ne mehetnék be a labdarúgóimhoz? Mindig be szoktam hozzájuk menni a pályára a meccsek után, váltsunk néhány szót” – közölte László még a mérkőzés estéjén.

Így hagyta el a pályát László
Fotó: heartsfc.co.uk
Így hagyta el a pályát László
Két nappal később a 4thegame.com honlap már arról számol be, hogy a skót szövetség vélhetően eltiltja a kispadtól, miután összetűzésbe keveredett John McKendrick negyedik játékvezetővel és az Aberdeen szakmai stábjának tagjával, Sandy Clarkkal.

Szintén ezen a honlapon található az a nyilatkozata, amely szerint nem volt gondja Conroy játékvezetővel, csak a játékosaihoz igyekezett. „Én nem haragudtam a játékvezetőre nem volt vele semmi bajom, nem beszéltem vele. Amúgy meg a meccs lefújása után jogom van nekem is és mindenki másnak is bemenni a pályára” – fogalmazott László.

„Más a helyzet persze, ha a játékvezetővel elkezd beszélni az ember, de én nem beszéltem vele egy szót sem. Ő beszélt hozzám” – mondta László.

Mindenesetre a Scottish Sun megszólaltatta a korábbi skót FIFA-bírót, Kenny Clarkot az üggyel kapcsolatban, aki úgy véli, az SFA-nak kőkemény büntetéseket kellene osztogatnia mindenkinek, aki túlmegy bizonyos határokon.

„Lászlónak adjanak egy szabálykönyvet, mert amit művelt a lefújás után, az csak olaj volt a tűzre. Legalább annyira, mint Artur Boruc Celtic-kapus provokációi a Rangers-szurkolókkal szemben, amikért súlyos büntetést kapott” – kezdte Clark.

„Az SFA szabályai szerint 15 perccel a lefújás után beléphet a játékvezetői öltözőbe, ott felteheti a kérdéseit a bíróknak. Nem tartotta be a szabályokat.”

Clark szerint ha egy szurkoló hasonló vehemenciával indult volna meg a pálya felé, még a gyepre sem tudott volna lépni, máris leteperik a biztonságiak és a rendőrök. „A hétvégét fogdában tölti, hétfőn meg megy a bíróságra.”

„Volt már olyan tapasztalatom, amikor a rendőrök a stadionban megkérdeztek: kell-e segítség. Néhány menedzser, edző hajlamos azt hinni, hogy a negyedik játékvezetők túlbuzgón végzik munkájukat, holott, épp a rendőröktől mentik meg őket.”

Volt már olyan játékvezető, aki azt mondta, hagyjuk ilyenkor őket a pályára robogni. Ezzel gyakorlatilag kötelet adunk a kezükbe, szépen felakasztják magukat, aztán majd a rendőrök leszedik őket” – érzékeltette Clark, hogy milyen szerencsés is egynéhány szakember, amiért a negyedik játékvezetők nem hagyják őket mégsem a pályára futni.

Egyelőre az SFA fegyelmi bizottsága ülésének eredménye nem ismert, de ahogy azt cikkünkben is jeleztük, László Csaba szinte biztosan nem ússza meg eltiltás nélkül – ebben az esetben maximum a lelátón foglalhat helyet a csapat mérkőzései alatt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik