Nemzetisport.hu 2010.02.08 16:34 Frissítve: 2015.01.30 04:11

Videók a „közös múltból”, Moilanentől Ibrahimovicig

Minden csoportellenfelével játszott már tétmeccset (is) a magyar labdarúgó-válogatott: az Euro 2012 selejtezőin az E-csoportba sorsolt nemzeti csapat mérlege minden ellenfelével szemben pozitív vagy kiegyenlített. A kép csalóka – az erősebb csoportellenfelekkel szemben az utóbbi évtizedekben semmi sikerélményünk nem akadt. Ellenfélbemutatók és videók a múltból.

Kapitányi gyűlés: ők vezethetik csapatukat a 2012-es Eb-selejtezők E-csoportjában (Fotó: Reuters)
A 2012-es Eb-selejtezők E-csoportjának képviselői (Fotó: Reuters)
ELLENFÉLBEMUTATÓK
HOLLANDIA • SVÉDORSZÁG • FINNORSZÁGMOLDOVASAN MARINO

HOLLANDIA. A csoport első számú esélyese az egyetlen csapat, mellyel szemben nem pozitív a mérlege a magyar válogatottnak (ezt „megfordítva" a hollandok is elmondhatják). A világranglista 3. helyezettje ellen 5–2–5 a mérleg, „apró" szépséghiba, hogy legutóbb 25 éve, 1984 őszén Rotterdamban sikerült legyőzni az oranjét. Azóta ahány meccs, annyi vereség, sorrendben két 0–1, egy 0–2 és egy nehezen feledhető, eindhoveni 1–7. A két csapat kapitányai teljesen eltérő időpontban találkoznának: Erwin Koeman a selejtezősorozat elején szeretne megmérkőzni az oranjéval, Bert van Marwijk pedig a program végére tenné a meccseket. A két együttes a vb előtt találkozik felkészülési mérkőzésen – ennek megrendezését a csoportprogram egyeztetése után még azért újra tárgyalhatják.

AZ UTOLSÓ MAGYAR GYŐZELEM (A HOLLAND CSAPATBAN ERWIN KOEMAN IS JÁTSZOTT) AZ ORANJE ELLEN

Détári gólja a hollandoknak (1984, 2–1 Hollandiában, vb-selejtezőn)

 

 

 

 

Esterházy Márton (1984, 2–1 Hollandiában, vb-selejtezőn)

 

 

 

 

Varsói vélemény: „A magyar futball kivételes múltú, klasszisok sorát adta a világnak. Szerencsére nekünk a közeljövőben kell játszanunk a magyarokkal, és most mi vagyunk az esélyesek ellenük." (Bert van Maarwijk szövetségi kapitány)

A MÉRLEG MAGYAR SZEMPONTBÓL
 M
GY
D
V
Hollandia 12 5 2 5

SVÉDORSZÁG. Az összmérleg pozitív, 17–10–15 a mi szempontunkból, de „kitehetjük az ablakba", mert a legutóbbi öt tétmeccsen mindig a magyar csapat hagyta el vesztesen a pályát. A mumus válogatott mumus csatára, Zlatan Ibrahimovic kérdéses, hogy szerepel-e a selejtezőkön (azt már jelezte: felkészülési meccsekről hallani sem akar), egyébként is generációváltás zajlik – a svédeket papíron el lehet kapni, viszont a futballt a gyepen játsszák, és a három pont rendre a világranglistán 43. háromkoronások neve mellé kerül. Nem véletlen, hogy örülnek a magyaroknak...

KÉT KELLEMETLEN ÉS EGY KELLEMES ESTE

Magyarország–Svédország 1–2 (2009, vb-selejtezőn)

 

 

 

 

Magyarország–Svédország 0–1 (2005, Eb-selejtezőn)

 

 

 Magyarország–Svédország 1–0 (1995, Eb-selejtezőn)

 


 

Varsói vélemény: „A hollandok a csoport favoritjai, mi a finnekkel és a magyarokkal harcolunk majd a második helyért, de Moldovát sem szabad kihagyni a számításból. Reméljük, Zlatan Ibrahimovic meggondolja magát, de egyelőre nem zavarjuk, mert tudjuk, a Barcelonában rendkívül fontos feladatok várnak rá. Vele sokkal több az esélyünk az Eb-selejtezőn." (Marcus Allbäck, a svéd szövetség játékosmenedzsere)

A MÉRLEG MAGYAR SZEMPONTBÓL
Svédország 42 17 10 15

FINNORSZÁG. Stabil válogatott, de legnagyobb nevű játékosai – Jari Litmanen, Sami Hyypiä – már messze vannak a csúcstól, de így is sok és klubjában rendszeresen játéklehetőséget kapó légiós alkotja a keret magját. A mérleg 8–2–1 magyar nézőpontból, az egyetlen vereség 1978-ra, Eb-selejtezőre datálódik. Az utolsó összecsapás 2001-ben gól nélkül végződött, az 1998-as vb-selejtezőin viszont a magyarok örülhettek: a Népstadionban szakadó esőben egy borzalmas védelmi hiba után Orosz Ferenc szemfüles góljával nyert a válogatott, Helsinkiben pedig a lefújás előtt jött a komikus Moilanen-öngól, az egyenlítés pedig pótselejtezőt ért. Kétségtelenül gyengébb csapat, mint a legutóbb a harmadik kalapból utunkba került Dánia. A finn válogatott 54. a világranglistán. A kapitány a védekező játékot a svéd AIK-nál tökélyre fejlesztő Stuart Baxter, aki a solnaiakkal úgy nyert bajnokságot, hogy csapata 25 gólt lőtt a szezonban bajnokin... Kérdéses, hogy a visszavonulását fontolgató Litmanen vállalja-e a játékot a selejtezőkön.

FURA GÓLOK A FINNEK ELLEN

Finnország–Magyarország 1–1 (1997, vb-selejtező)

 

 

 

 

Magyarország–Finnország 1–0 (1996, vb-selejtező)

 

 

 

Varsói vélemény: „Nem fárasztjuk magunkat a latolgatással, hogy mire juthatunk ebben a csoportban. Egyszerűen ki kell dolgoznunk azt a stratégiát, amely alkalmas az eredményes szerepléshez. Természetesen szeretnénk továbbjutni, minden meccset meg akarunk nyerni, nincs legyőzhetetlen ellenfél, de kemény harc ígérkezik a csoportban." (Stuart Baxter szövetségi kapitány)

A MÉRLEG MAGYAR SZEMPONTBÓL
Finnország 11 8 2 1

MOLDOVA. Épp hogy pozitív, 2–2–1 a mérleg öt mérkőzésen, és nagyon finoman fogalmazunk, ha azt írjuk: nem kell automatikusan hat pont megszerzésére számítani... A legutóbbi Eb-selejtezőn például Várhidi Péter csapata nagyon csúnya, 3–0-s vereségbe futott bele idegenben, és a moldovaiak előttünk végeztek... A világranglistán 96. helyezett válogatott elsősorban hazai pályán lehet veszélyes, a legtöbb csapat kínkeservesen tudja csak megszerezni a pontokat Chisinauban.

LEGUTÓBB MENT OTTHON MOLDOVA ELLEN

Magyarország–Moldova 2–0 (2007, Eb-selejtező)

 

 

Varsói vélemény: „Besztercén születtem, édesapám magyar, és nagy futballrajongó volt. Gyerekkoromban sokat vitatkoztunk, különösen akkor, amikor a román és a magyar válogatott játszott egymással. A mai magyar válogatott sokat fejlődött, de Moldova is erős csapat, és biztosan szoros mérkőzéseket játszunk majd egymással." (Gavril Balint szövetségi kapitány)

A MÉRLEG MAGYAR SZEMPONTBÓL
Moldova 5 2 2 1

SAN MARINO. Kétszázharmadik hely a világranglistán és a dicsőnek nem nevezhető „legrosszabb európai csapat" címe – San Marino mindössze Pápua Új-Guineát, Amerikai Szamoát, Montserratot és Anguillát előzi meg. A hat pont kötelező és a legutóbbi találkozókon meg is volt: itthon 3–0, idegenben 5–0 a 2004-es Eb selejtezőin. San Marinónak általában már az is öröm, ha egy gólt begyötör a selejtezőkön – a kicsik közül is az egyik legkisebbet kaptuk.

GERA BEVALLÁSA SZERINT EZ A LEGSZEBB GÓLJA - A SZENVEDŐ ALANY SAN MARINO

Magyarország–San Marino 3–0 (Eb-selejtező, 2002)

 

 

 

Varsói vélemény: „Nekünk minden csoport nagyon nehéz, de igyekszünk mindenki ellen helytállni. Kiváló csapatok ellen játszhatunk, számunkra minden meccs ünnep, nagyon várjuk, hogy elkezdődjön a selejtező, és abban bízom, hogy a sorozatban azért mi is szerzünk meglepetést." (Giorgio Crescentini, szövetségi elnök).

A MÉRLEG MAGYAR SZEMPONTBÓL
San Marino 2 2

Ön szerint hányadik helyen végez labdarúgó-válogatottunk az Európa-bajnoki selejtezőcsoportban?
Összes szavazat:52737
Szavazás kezdete: 2010. 02. 07
A szavazást lezárták.
2. - 40%
3. - 36%
4. - 14%
1. - 5%
5. - 3%
 

TIPP: Hollandia kimagaslik a csoport mezőnyéből, az első helyet csak rendkívüli botladozás esetén bukhatja el az oranje.

Svédország sokkal stabilabb, mint a magyar válogatott, ráadásul lélektani előnyben is van az elmúlt évek eredményei miatt. Ibrahimovic pótlását részben meg tudnák oldani, de másik világklasszisuk nincs. Finnország kiszámíthatatlan – meglepő lenne, ha beleszólnának a továbbjutás kérdésébe, de az is, ha nem vennének el pontot az erősebb csapatoktól –, Moldova meg visszaesni látszik 2008-as selejtezős szerepléséhez képest. San Marino alighanem nulla ponttal zár.

Az Erwin Koeman által említett 18-20 pont megszerzése jó szereplésnek lenne minősíthető – a kapitány nyilván 6 ponttal számol San Marino ellen, Moldova ellen 4-6 pont a valószínű, Finnország ellen bármi benne van a pakliban, bravúrra meg már nagyon régen voltunk képesek...

Ha ez az utóbbi egyszer összejönne (de ehhez sokkal bátrabb és jobb játék illetve kapitányi hozzáállás is kell a sorsdöntő vb-selejtezőkhöz képest), lenne esély a pótselejtezőre – de reálisan nézve sokkal valószínűbb a 3. hely. Ha sikerülne előkelőbb kalapbesorolást nyerni – a 4. kalapból nagyon ritkán jutnak tovább csapatok – az már egy kis előrelépésnek számítana.

BEHARANGOZÓ, ADATBANK
EURO 2012, A SELEJTEZŐK CSOPORTBEOSZTÁSA 
  A-CSOPORT B-CSOPORT C-CSOPORT D-CSOPORT E-CSOPORT
1. kalap Németország
Oroszország
Olaszország
Franciaország
Hollandia
2. kalap Törökország
Szlovákia
Szerbia
Románia
Svédország
3. kalap Ausztria
Írország
É-Írország Bosznia-H.
Finnország
4. kalap Belgium
Macedónia
Szlovénia
Fehéroroszo.
Magyarország
5. kalap Kazahsztán
Örményország
Észtország
Albánia
Moldova
6. kalap Azerbajdzsán
Andorra
Feröer
Luxemburg
San Marino
           
  F-CSOPORT G-CSOPORT H-CSOPORT I-CSOPORT  
1. kalap Horvátország
Anglia
Portugália
Spanyolország
 
2. kalap Görögo.
Svájc Dánia
Csehország
 
3. kalap Izrael
Bulgária
Norvégia Skócia  
4. kalap Lettország
Wales Ciprus
Litvánia  
5. kalap Grúzia
Montenegró
Izland
Liechtenstein
 
6. kalap Málta
       
A CSOPORT TAGJAINAK SZEREPLÉSE A 2010-ES VB-SELEJTEZŐKÖN
Csapat
Helyezés
M
GY
D
 VP
Hollandia
1.
 88


24
Svédország
3.
10
5
3
2
18
Finnország
3.
105
3
2
18
Magyarország
4.
10
5
 14 16
Moldova
6.
10

 37 3
San Marino
6.
10
 – 10 0
2021.09.25 09:04:36

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Az 1952-es első, moszkvai meccs 1:1-re végződött, az utolsó 2–2 lett, szintén a birodalom fővárosában.

2021.09.24 23:53:04

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az nem lehet, hogy legyőznek minket.

2021.09.24 10:14:20

Magyar válogatott L. PAP ISTVÁN

Tóth Potya Istvánnal az volt a gond, hogy „dribler”, azaz a Nemzeti Sport szerint ügyeskedő.

2021.09.22 23:05:45

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Már a látszatra sem ügyelnek, vérlázító cinizmussal sújtanak bennünket.

2021.09.22 23:09:45

Magyar válogatott KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Leginkább szurkolók ők, kellő fanatizmussal, óriási lelkesedéssel, némileg azért fejleszthető énektudással, és kifejezetten előnyös lesz mindenkinek, amikor azt a néhány tucatnyi problémásabb egyént végre kihajítják maguk közül. Ötven ember miatt kitiltani ötvenezret, legalábbis szemétség.