Videó: amikor Albert parádés gólt lőtt, és legyőztük az NSZK-t

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.05.07. 08:58
Öt hét múlva rajtol a nyári labdarúgó Európa-bajnokság, június 15-én 18 órától pedig a Puskás Arénában a címvédő Portugália ellen bemutatkozik a tornán a magyar válogatott is, amely záró csoportmérkőzésén  június 23-án Münchenben Németországgal mérkőzik meg. A Nemzeti Sport Online-on is folyamatosan hangolódunk a nagy eseményre. „Amikor” sorozatunkban ezúttal az NSZK elleni 1959-es 4–3-as budapesti győzelmet elevenítjük fel.

Az 1954-ben elvesztett világbajnoki döntő után öt évvel látogatott először Magyarországra a nyugatnémet labdarúgó-válogatott. A berni fináléban szereplő csapatból a mieinknél a kezdőben egyedül a kapus, Grosics Gyula maradt hírmondónak, Bozsik Józsefet pedig – századik válogatottsága elérését segítendő – az utolsó negyedórára küldte be Baróti Lajos szövetségi kapitány. A továbbra is Sepp Herberger által irányított németeknél csak a döntőben két gólt szerző Helmut Rahn játszott a svájci vb-t megnyerő együttesből.

Az esős novemberi időjárás ellenére telt ház, 90 ezer néző látogatott ki a Népstadionba, ahol Tichy Lajos találatával már az első negyedóra végén előnyhöz jutott a magyar válogatott. A találkozó legemlékezetesebb mozzanatsora a második félidő elején jött el, amikor az ifjú Albert Flórián briliáns szlalomozásával négy védőt és a kapust becsapva lőtt a kapuba. Az MLSZ gondozásában megjelent Válogatott gyűjtemény című könyvben a szerzők a cselsorozatot a futballhistória egyik legragyogóbb szólójának minősítették. Ezt követte Sándor Csikar szintén mesterműnek nevezett gólja, majd ismét Tichy volt eredményes, ezúttal büntetőből. Bár a németek az utolsó tíz percben 1–4-ről 3–4-re kozmetikázták az eredményt, a magyar válogatottnak – igaz, nem tétmérkőzésen – sikerült visszavágnia a berni vb-döntőért.

EB 2020, AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN)
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik