Elbasan: a magyar vereséggel oda a harmadik hely

Vágólapra másolva!
2021.09.05. 17:40
A magyar labdarúgó-válogatott 1–0-ra kikapott Albániában a 2022-es katari világbajnokság európai selejtezőjében. Az albánok megszerezték első góljukat a mieink ellen, ez rögtön győzelmet, nagyon fontos három pontot ért.
Hiába harcoltunk, kikaptunk Albániában (Fotó: Török Attila)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Hiába harcoltunk, kikaptunk Albániában (Fotó: Török Attila) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!


EURÓPAI VB-SELEJTEZŐK

5. FORDULÓ
I-CSOPORT

ALBÁNIA–MAGYARORSZÁG 1–0 (0–0)
Elbasan, Elbasan Aréna, 4500 néző. Vezette: Makkelie (holland)
ALBÁNIA: E. Berisha – Doka (Hoxhallari, 78.), Ismajli, Djimsiti, Kumbulla – Abrashi (Cekici, 69.), Gjasula, Trashi (Roshi, a szünetben) – Uzuni, Balaj (Broja, 78.), Bajrami (Laci, 63.). Szövetségi kapitány: Edoardo Reja
MAGYARORSZÁG: Gulácsi (Dibusz, a szünetben) – Orbán, Lang, Szalai A. – Botka (Varga R., 89.), Kleinheisler (Nikolics, 90+3.), Nagy Á., Gazdag (Sallói D., 67.), Fiola – Szoboszlai – Sallai R. (Hahn J., 88.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Broja (87.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport többi mai mérkőzésén
Anglia–Andorra 4–0

San Marino–Lengyelország 1–7

Újra meccshangulat volt Elbasanban. A Tiranától mintegy negyven kilométerre, szép hegyek között fekvő, ám lepusztult kisváros életének nem szerves része a labdarúgás, klubcsapata hat éve küzd azért, hogy visszakerüljön az élvonalba, a helybéliek többsége csak akkor indul meg a 12 800 férőhelyes Elbasan Arenába, ha a válogatott ott játszik. Az albán nemzeti csapatnak egyébként szerencsét hoz mostanság, ha ebben a létesítményben léphet pályára, 2017 márciusa óta nem győzték le itt – akkor Bosznia-Hercegovina múlta felül felkészülési meccsen.

A drukkerek már kora délután beültek a stadion környéki presszókba, piros mezben feszítő focirajongók ücsörögtek a teraszokon. Az utcákon azonban lényegesen kevesebben voltak, csak elvétve lézengtek a stadion környékén, s mikor már nagyobb létszámban képviseltették volna magukat a fanatikusok, „menekülőre kellett fogniuk”, ugyanis a napsütéses időt felváltotta a borús: elkezdett esni az eső. Mindez előrevetítette, hogy a lelátóról kifogástalan minőségűnek tetsző, felázott gyepszőnyeg a gyors játéknak kedvez majd.

Bár sokan vélekedtek úgy (köztük a Nemzeti Sport Online olvasóinak többsége is), hogy Marco Rossinak négy hátvéddel kellene pályára küldenie a csapatot, az olasz edző az egy éve alkalmazott hadrenden nem változtatott, kitartott a háromvédős rendszer mellett. Az angolok elleni selejtezőhöz képest azonban megkeverte lapjait, négy helyen is változtatott: Kecskés Ákos helyett Lang Ádám szerepelt a védelemben, Bolla Bendegúz helyén a sérüléséből visszatérő Botka Endre játszott jobb oldali szárnyvédőként, a középpálya tengelyében a foggyulladásra panaszkodó Schäfer András helyét az eltiltását letöltő Nagy Ádám vette át, a pozitív koronavírusteszt miatt kimaradó Szalai Ádám helyett némi meglepetésre Gazdag Dániel kezdett, míg Sallai Roland párjaként Szoboszlai Dominik kapott helyet a támadósorban. Noha a nemzeti színekben csütörtökön bemutatkozó Sallói Dániel két lövéssel is észrevétette magát az angolok elleni vesztes selejtezőn, s Nikolics Nemanja is átvehette volna a nélkülözött csapatkapitány helyét középcsatárként, a kapitány végül korábbi játékosának szavazott bizalmat a középpályán, a lipcseiek futballistáját pedig előretolta.

(Fotó: Török Attila)
(Fotó: Török Attila)
A túloldalon nem volt meglepetés az összeállítást illetően, Edoardo Reja szövetségi kapitány három eltiltottja pótlása mellett a középcsatár posztján volt kénytelen változtatni: a Varsóban gólt szerző Sokol Cikalleshi kisebb térdsérülés miatt a kispadra került, őt Kecskés Ákos csapattársa, Bekim Balaj helyettesítette. Ahogyan az várható volt, az albán sajtó által a kezdőbe követelt ferencvárosi támadó, Myrto Uzuni is megkapta a lehetőséget, az MTK-ban futballozó Ylber Ramadanit pedig a cserék közé jelölték. S mint azt a hazaiak szakvezetője a mérkőzés előtt elmondta: mindegy, hogyan, de nyernie kell csapatának.


Ennek mikéntje a tizedik percre világossá vált: a gyors játékosok sebességét kihasználva átjátszani a magyar védelmet. A taktika részben hatékony volt, ám mindig akadt egy láb, amelyben elakadt az oldalról veszélyesen középre érkező labda. A 14. percen aztán Myrto Uzuni játszotta ügyesen tisztára magát Gazdag Dániel szorításában, ám ígéretes helyzetben jócskán a kapu fölé lőtte a labdát. A sorozatos bal oldali szögletek és a szélen vezetett lendületes hazai rohamok jelezték, nem lesz gyerekjáték elvinni a három pontot Elbasanból, ahol, bizton állíthatjuk, a járványügyi szabályozások ellenére többen szurkoltak, mint négyezren. A hazai tizenhatos előterében negyedóra elteltével járt először a magyar válogatott, amely sokáig nem tudta megtartani a labdát, játéka pontatlan volt. A 18. percig kellett várni arra, hogy feljegyezzük az első lehetőséget, Szalai Attila mesteri ívelése után az üresen maradt Kleinheisler László kezelte le a labdát, azonban hét méterről a kapujából kilépő Etrit Berishába lőtte a labdát – ziccer volt! Egyetlen helyzet kellett, és a csapat magára talált, kijött a szorításból, egyre többször veszélyeztetett.

A félidő közepénél azonban a magyar kispadnál kaptak a fejükhöz: a testi épségét nem féltve kilépő Gulácsi Pétert a bal térdével találta fejen Bekim Balaj, a VAR-szobában mégis megnézték a tizenegyesgyanúsnak titulált esetet. Nem sokkal később Marco Rossiék megnyugodhattak, a kapus az ápolás után folytatta a játékot, s vendégszabadrúgással ment tovább a meccs. Nem sokkal később a magyarok kapitánya kiáltott büntetőért, miután Gazdag Dániel került a földre védője mellett, de a játékvezető sípja néma maradt – jogosan.

Sallainak sajnos nem ment ma (Fotó: Török Attila)
Sallainak sajnos nem ment ma (Fotó: Török Attila)


A 33. percben csak a szerencsének, jobban mondva Marash Kumbullának köszönhette a magyar válogatott, hogy nem került hátrányba, ugyanis a Roma védője a kapu torkából, két méterről lőtte fölé a labdát Berat Djimsiti csúsztatása után – ha akarná, sem tudná megismételni a mozdulatot. A félidőt Szoboszlai Dominik első villanása zárta, ám elmaradt a csattanó, távoli, sistergős lövését hárította Etrit Berisha.

A szünetben azonban nem volt mit tenni: Gulácsi Pétert fejsérülése miatt le kellett cserélni, Dibusz Dénes váltotta. Csak reménykedni lehetett abban, hogy a válogatottnak sikerült rendeznie sorait a nem túl acélos első félidő után, ám sajnos a második játékrészt is Albánia kezdte veszélyesebben, magabiztosabban gurigázott, s az 51. percben ziccerig vezetett egy akciót, de Bekim Balaj az oldalhálóba lőtte a labdát a kapu jobb alsó sarka helyett. Percekkel később egy drón repült be a pálya fölé zászlót lobogtatva – a partizánakció jókedvre derítette a hazai nézőket. Szembetűnő volt Szoboszlai Dominik passzív játéka, a tehetséges futballista nem találta a helyét a pályán azután sem, hogy visszalépett, keveset volt nála a labda. Marco Rossi is érezte, hogy ha így folytatódik tovább a mérkőzés, a válogatottnak esélye sem lesz megszereznie a továbbjutási reményeket életben tartó három pontot, ezért váltott: Gazdag Dániel helyére Sallói Dánielt küldte be, aki Sallai Roland jobbján kapott helyet. Mégis az albánok kapcsoltak magasabb fordulatszámra: Endri Cekici került ziccerbe, ám a magyar kapus hatalmas bravúrral védte a hét méterről leadott lövést. Olybá tűnt, az albánok jobban akarják a győzelmet, a hajrában Willi Orbán állította meg sárga lap árán a kilencven perc alatt nehezen féken tartható Myrto Uzunit, így eldőlt, hogy a 28 éves védő eltiltás miatt nem játszhat Andorra ellen. A 86. percben aztán (végre!) Szoboszlai Dominik került lövőhelyzetbe, ám kissé kisodródott szögből a bal sarok mellé lőtte a labdát.

(Fotó: Török Attila)
(Fotó: Török Attila)



S hogy mi szokott történni ilyenkor?

A kihagyott lehetőség megbosszulta magát, a 87. percben a jobban futballozó albánok – szinte a teljes magyar védelem asszisztálása mellett – Armando Broja révén betaláltak.

GÓLVIDEÓ ITT!

A válogatott, sajnos, harmatgyenge produkciót nyújtott Elbasanban: Albánia a futballtörténelemben eddig gólt sem szerzett Magyarország ellen, most győzelmet ünnepelt, s reménykedhet tovább, hogy ott lehet Katarban a 2022-es világbajnokságon. Persze, matematikailag a magyar nemzeti csapatnak is maradt még esélye, sőt a Marco Rossi által irányított együttes szerdán a Puskás Arénában Andorra ellen győzhet – ezt a fájdalmas kisiklást azonban aligha hozhatja helyre.

(Fotó: Török Attila)
(Fotó: Török Attila)
A SZERDAI PROGRAM

20.45: MAGYARORSZÁG–Andorra
20.45: Lengyelország–Anglia
20.45: Albánia–San Marino

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anglia 5 5 17–1 +16 15
2. Lengyelország 5 3 1 1 18–7 +11 10
3. Albánia 5 3 2 5–6 –1 9
4. MAGYARORSZÁG 5 2 1 2 10–9 +1 7
5. Andorra 5 1 4 3–12 –9 3
6. San Marino 5 5 1–19 –18 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik