Varázslatos volt – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2022.11.20. 23:31

Ha valaki a 2022-es év elején azt mondja, a labdarúgó Nemzetek Ligája A-ligájában 3. csoportjában a magyar válogatott az elsőségért játszik, lehet, megkérdőjelezem az elmeállapotát. Márpedig ez történt: szeptember 26-án a Puskás Arénában Olaszország 2–0-s győzelmével ütött el minket attól, hogy 2023-ban a négy között lépjünk pályára. A kontinens legjobb négy csapata között! Ám a kitűnő szereplés másik hozadéka sem mellékes: a 2024-es Európa-bajnoki selejtezőre a mieinket a legerősebb kalapból sorsolták, Szerbiával, Bulgáriával, Montenegróval és Litvániával kerültünk egy csoportba, s bizony ebből az ötösből tovább kell jutni – vagy élni kell a kiváló NL-szereplésből fakadó pozícióval, de a lényeg ugyanaz.

Olyannyira sikeres volt az év, hogy a nemzeti csapat legemlékezetesebb pillanatai közé be sem fért a júniusi magyar–angol (1–0)... Azért a többi NL-mérkőzés ott van a topon. Magam a 2020-as (2021-es) Európa-bajnokságot követően a folytonosságot emelném ki. Az utolsó Eb-csoportmeccsre úgy utaztunk, hogy továbbjutási esélyünk volt, a németek kétszeri magyar vezetést követően mentették 2–2-re a találkozót, majd látványosan bekkeltek.

Marco Rossi együttesét az Eb-meccsek láttán a szurkolók az egekbe emelték, özönlöttek a mérkőzésekre, a görögök ellen 2–1-re megnyert idei utolsó válogatott meccsen egy hűvös estén – azt se feledjük, Dzsudzsák Balázs is pályára lépett – csaknem ötvenezren ültek a Puskás Aréna lelátóin. S ha már szóba került a szövetségi kapitány: az idén is jó érzékkel nyúlt azokhoz a labdarúgókhoz, akik a jövőt jelenthetik a nemzeti együttestől 86-szoros válogatottként visszavonuló Szalai Ádám – és Dzsudzsák Balázs – után. Jó, azt, hogy Callum Stylesnak magyar felmenői is vannak, az év elején még csupán a bennfentesek tudták, de azt még ők sem sejthették, hogy Luxemburg ellen (2–2) a második gólunkat Kerkez Milos beadásából Németh András szerzi.

Noha a 109. válogatottságán magyar csúcstartóként pályára lépő Dzsudzsák Balázs korábbi menedzsere, Fülöp Ferenc az Indexnek adott interjúban a búcsúzó futballistáról megjegyezte, az élet nem mindig azokat a lehetőségeket kínálta fel neki, amelyeket megérdemelt volna, ne a múlton merengjünk, hanem a jövőt firtassuk: lehet, annak a kisfiúnak, akinek a vállát fogta a Himnusz alatt, ez adta a végső lökést, hogy futballista legyen.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik