Dzsudzsák válogatottsági rekorder lett, megvertük a görögöket!

Vágólapra másolva!
2022.11.20. 20:00
Dzsudzsák Balázs a magyar labdarúgó-válogatott egyedüli szereplési rekordere lett, a 109. mérkőzését játszotta a nemzeti csapatban: a búcsúmérkőzésén izgalmas hajrában 2–1-re megvertük a görögöket. A győztes gólt a nem sokkal korábban pályára lépő Kalmár Zsolt szerezte a 93. percben.
Dzsudzsák Balázs könnyezve búcsúzott (Fotó: Török Attila) – a galériához kattintson a képre!
Dzsudzsák Balázs könnyezve búcsúzott (Fotó: Török Attila) – a galériához kattintson a képre!

 

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 2–1 (1–0)

Budapest, Puskás Aréna, 50 983 néző. Vezette: Chiffi (olasz)
MAGYARORSZÁG: Dibusz (Szappanos, 90+2.) – Botka (Lang, 71.), Orbán, Szalai A. – Fiola, Styles, Nagy Á., Dzsudzsák (Ádám, 53.), Kerkez (Nagy Zs., 53.) – Sallai (Dárdai P., 72.), Szoboszlai (Kalmár Zs., 90+2.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
GÖRÖGORSZÁG: Paszhalakisz – Rota, Hadzidiakosz, Recosz, Janulisz (Kiriakopulosz, 68.) – Bakaszetasz, Kurbelisz (Papanikolau, 86.), Buhalakisz (Hadzijiovanisz, 68.) – Maszurasz (Duvikasz, 86.), Joanidisz (Fundasz, 60.), Mantalosz. Szövetségi kapitány: Gustavo Poyet
Gólszerző: Sallai (15.), Kalmár Zs. (90+3.), ill. Bakaszetasz (81. – 11-esből)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

ELJÖTT A 2022-ES ESZTENDŐ utolsó magyar válogatott mérkőzése. Vasárnap este ismét tömegek indultak a Puskás Aréna irányába, fittyet hányva a barátságtalan időre – a vidékről indulók pedig a katari világbajnokság nyitó mérkőzésére is. S ha már a vb... Bár elrajtolt a torna, a magyarokat mégis inkább a Marco Rossi szövetségi kapitány által irányított, az idén sikert sikerre halmozó nemzeti csapat érdekelte. A Puskás Aréna környékén található vendéglátóegységek ugyanúgy megteltek, mint az olaszok, angolok vagy éppen németek elleni Nemzetek Ligája-meccsek előtt.

Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila

 

A pályára az elsők között melegíteni érkező Dzsudzsák Balázst dübörgő taps fogadta, a 109. válogatott fellépésére készülő ballábas középpályást nosztalgikus érzések fogták el, abban sem volt semmi meglepő, hogy a Himnusz alatt a meghatódottságtól bizony néhány könnycsepp is lecsordult az arcán. A lelátón számtalan Dzsudzsák-mezes drukker tűnt fel, idősek, gyerekek, apukák, tinilányok húzták magukra az immár egyedüli válogatottsági rekorderré előlépő középpályás nevével ellátott dresszt, a kapu mögötti tábor pedig méretes transzparenssel búcsúzott tőle. A molinón a következő szerepelt: „2014 Bukarest, 2016 Lyon – köszönjük az életre szóló gólörömöket!”

Dzsudzsák Balázs a kezdő sípszó előtt kifutott a tábor elé, meghajolt a drukkerek előtt, majd a mezén lévő magyar címerre tette kezét, jelezve, neki a válogatott valóban mindig mindennél fontosabb volt.

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly

 

Marco Rossi betartotta ígéretét, a DVSC játékosa a középpályán – csapatkapitányként – kapott helyet, elöl pedig Sallai Roland kezdett, aki nem klasszikus befejező csatár, ám a szakmai stábnak Szalai Ádám visszavonulását követően meg kell találnia a megfelelő utódot és a megfelelő taktikai hadrendet is. Hogy az olasz tréner (ismét) ráérzett valamire, mi sem bizonyította jobban, mint hogy Sallai Roland negyedóra elteltével megszerezte a vezetést. A Freiburg légiósa fejsérülése után először volt eredményes, (gól)örömében a maszkot is levette magáról, úgy ünnepelt a szögletzászlónál.

Dzsudzsák és Sallai gólöröme (Fotó: Török Attila)
Dzsudzsák és Sallai gólöröme (Fotó: Török Attila)

 

Nemcsak a gólnak, a teljes akciónak lehetett örülni, a válogatott letámadást követően szerzett labdát, és remekül kijátszották a görögök védőit. Mezőnyfölényről, egyértelmű hazai nyomásról azonban nem lehetett beszélni, az első fél órában a görögök birtokolták többet a labdát, mégpedig hatvan–negyven százalékban. Sok volt a mezőnyben a passz, felkészülési mérkőzés lévén egyik csapaton sem lehetett érezni, hogy mindenáron támadni szeretne. Az első negyvenöt percben így is a magyar együttes volt veszélyesebb, Dzsudzsák távolról lőhetett volna gólt, majd a „gyengébbik” (jobb) lábával tekert remekül Sallai elé.

Dzsudzsák Balázs lecserélését az ötvenkettedik percre tervezte a szakmai stáb, s a ballábas középpályás a kispaddal szemközti oldalon hagyta el a pályát, így mire átért a túloldalra, volt ideje elbúcsúzni a szurkolóktól. No meg a Puskás Arénától, hiszen az Uruguay elleni nyitó mérkőzés után Görögország ellen lépett pályára újra itt.

Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila

 

A cserével Sallai Roland pozíciója is változott, beállt Ádám Martin, előbbi egy sorral hátrébb húzódott, Szoboszlai Dominik mellé. A játék ekkor talán még lassúbb volt, mint az első félidőben, hiszen a találkozó e periódusában a cserék is állandóan megszakították a mérkőzést. A válogatott Dárdai Pál és Szappanos Péter személyében két újoncot avatott, ezzel új rekord előtt is út nyílt, Dárdai Palkó és édesapja, a korábbi szövetségi kapitány, Dárdai Pál lehet az első apa és fia, akik gólt szereznek a nemzeti együttesben.

Azért még maradt más izgalom is...

Noha a görög együttes Callum Styles szabálytalanságát követően Anasztasziosz Bakaszetasz tizenegyeséből egyenlített, a válogatott a 2022-es esztendőhöz méltó módon zárta az évet: az utolsó pillanatokban a csereként pályára lépő Kalmár Zsolt mesterien vágta a labdát szabadrúgásból a vendégek kapujába. A Puskás Arénában felállva ünnepeltek a szurkolók, a lefújás után pedig a velük együtt ünneplő Dzsudzsák Balázst éltették. 2–1

Az utolsó pillanatban lőtt trükkös góllal nyert a magyar válogatott (Fotó: Árvai Károly)
Az utolsó pillanatban lőtt trükkös góllal nyert a magyar válogatott (Fotó: Árvai Károly)

 

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK:
Dibusz Dénes(Ferencvárosi TC),Szappanos Péter(Budapest Honvéd),Tóth Balázs(Puskás Akadémia)
VÉDŐK:Botka Endre(Ferencvárosi TC),Fiola Attila(Mol Fehérvár FC),Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Mocsi Attila(Zalaegerszegi TE FC),Nagy Zsolt(Puskás Akadémia FC),Willi Orbán(RB Leipzig – Németország), Szalai Attila(Fenerbahce FK – Törökország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Baráth Péter(Debreceni VSC),Csongvai Áron(Újpest FC), Dárdai Pál(Mol Fehérvár),Dzsudzsák Balázs(Debreceni VSC), Kerkez Milos(AZ – Hollandia), Nagy Ádám(Pisa – Olaszország),Schön Szabolcs(Mol Fehérvár), Callum Styles(Millwall FC – Anglia)
TÁMADÓK:
Ádám Martin(Ulszan Hyundai – Dél-Korea),Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok),Kalmár Zsolt(DAC 1904 – Szlovákia), Sallai Roland(Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik(RB Leipzig – Németország)

A GÖRÖG VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK: Vaszilisz Barkasz
(Utrecht – Hollandia),Alexandrosz Paszhalakisz (Olympiakosz Pireusz),Jorgosz Atanasziadisz(AEK Athén)
VÉDŐK: Jorgosz Cavellasz (AEK Athén),Pantelisz Hacidiakosz(AZ – Hollandia), Dimitrisz Jannulisz(Norwich City – Anglia),Panosz Recosz (Olympiakosz Pireusz), Jorgosz Kiriakopulosz(Sassuolo – Olaszország),Lazarosz Rota(AEK Athén), Dimitrisz Gutasz(Sivasspor – Törökország),Dinosz Kulerakisz(PAOK)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:Petrosz Mantalosz(AEK Athén),Andreasz Buhalakisz (Olympiakosz Pireusz), Dimitrisz Kurbelisz(Panathinaikosz), Dimitrisz Pelkasz (Hull City – Anglia), ManoliszSziopisz(Trabzonspor – Törökország),Szotirisz Alexandropulosz(Sporting CP – Portugália),Jannisz Papanikolau(Raków Czestochowa – Lengyelország)
TÁMADÓK:Anasztasziosz Bakaszetasz(Trabzonspor – Törökország),Jorgosz Maszurasz (Olympiakosz Pireusz),Anasztasziosz Duvikasz(Utrecht – Hollandia), Taxiarhisz Funtasz(D. C. United – Egyesült Államok),Anasztasziosz Hacijovanisz (Ankaragücü – Törökország),Fotisz Jannidisz(Panathinaikosz)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik