SOMOGYI ZSOLT 2020.11.20 09:33 Frissítve: 2020.11.20 17:27

Válogatott: Nincsenek sztárallűrök, mindenki tudja, mi a feladata – Varga Kevin

A nemzeti csapat sikerességének titka: egymásért küzdenek a játékosok, így a kockázatosabb megoldások is bejönnek.

Nagy és pontos lövés a 95. percben – Varga Kevin a nagy sprintelés után remek érzékkel küldte a labdát a török kapu jobb alsó sarkába (Fotó: Török Attila)

 

– Hosszú sprint volt.
– El is fáradtam a végére – mondta a 24 éves Varga Kevin, aki harmadik válogatott mérkőzésén megszerezte első gólját a magyar válogatott mezében, amely a második gólt jelentette a Törökország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen.

 
B-ből az A-ba, az NL-ben is az európai elitben a magyar válogatott!
Varga Kevin törökök elleni gólját ide kattintva nézheti meg!

– Vannak gólok, amikor a kapu előtt hirtelen, ösztönből kell cselekedni, de ez más volt, mert rengeteg ideje volt átgondolni, miként kellene befejezni az akciót, hiszen a saját tizenhatosáról indult. Mire gondolt út közben?
– Az első gondolatom az volt, én érjem el a labdát a szöglet utáni kipattanónál, ez sikerült, utána láttam, hogy nincs már előttem senki – de mellettem azért még jönnek. A bal oldali védőjüket éreztem a legközelebb magamhoz, ezért próbáltam úgy vezetni a labdát, hogy betoljam az ellenfelem elé, és amikor ez összejött, tudtam, hogy lövésig kell vinnem az akciót. Igazából arra fókuszáltam, hogy a labdát jól toljam meg, de az őszinte igazság az, hogy a tizenhatos elé érve elfáradtam, kockázatosnak éreztem volna még egyet tolni a labdán, hiszen ha az hosszú, akkor már a kapusé, ezért arra gondoltam, kapura rúgom. Nem pont középen voltam, hanem kicsit jobbra, ezért a hosszú sarkot céloztam, és minden erőmet beleadtam. Fantasztikus érzés volt látni, hogy bement.

– Meg lehet fogalmazni, mi játszódott le akkor önben?
– Nem könnyű, de mivel elfáradtam, azt sem tudtam, merre induljak. Aztán persze bevillant, hogy a szerelmemnek üzenek, de kissé furcsa volt átélni azokat a pillanatokat.

– Furcsa volt?
– Igen, furcsa, mert nem voltak nézők, akikhez szaladhattam volna. Aztán visszanéztem, és a társak olyan messze voltak, még a mi térfelünkön, hogy hirtelen velük sem ünnepelhettem, a távolból integettek – talán csak Sigér Dávid volt közel hozzám, vele kezdtünk el örülni. Nagyszerű volt gólt szerezni, de telt ház előtt micsoda élmény lett volna! No, de persze szuper ez így is.

– Az első és a második válogatottsága között több mint két év telt el – miért?
– Tanulságos, az biztos… Amikor Moszkvában beálltam az utolsó fél órára, Szalai Ádám szeretettel köszöntött az öltözőben a debütálásom alkalmából. Jólesett, de persze mondtam neki is, Ausztrália ellen kétezer-tizennyolcban Georges Leekens már beküldött néhány percre, aztán jót nevettünk ezen. Ádám is mondta, így már emlékszik, de nézzem el neki, hiszen az a meccs tényleg nem most volt. Nagyon jó volt akkor a megelőlegezett bizalom, és nyilván azóta is azért dolgoztam, hogy legyen második alkalom is. Biztosan volt oka, hogy azután sokáig nem kaptam meghívást a keretbe, mint ahogy annak is, hogy most viszont újra itt lehettem a legjobbak között.

– Mégis, mit gondol, minek köszönheti a mostani esélyt?
– Hívott Marco Rossi, és elmondta, figyelnek, és azt látják, egyre letisztultabb a játékom. Talán azt jelentette ez, hogy előtte, ha voltak is jó meccsek, sikeres megoldások, gólok is akár, sok volt a hiba, elkapkodott döntések jellemezték a futballomat, és szerintem ez utóbbiból lett egyre kevesebb. Nyilván fontos volt, hogy immár külföldön is kipróbálhattam magam.

– Néhány évvel ezelőtt Cigándon játszott kölcsönben: mit üzen a gólja azoknak, akik mostanság futballoznak kevésbé ismert klubokban?
– Hogy minden elérhető, csak akarni kell, és esetemben lépésről lépésre haladni. Nem lehet a válogatott csatársorában kezdeni a karriert, ez világos. Nekem jót tett, hogy a DVSC korosztályos csapatai után az NB III-ban kaptam lehetőséget, a cigándi, balmazújvárosi NB II-es kitérők után mutatkoztam be az élvonalban. S bár jól indultam, fel is kapott a média, a közönség figyelt rám, nem hittem, hogy kész játékos vagyok, tudtam, hogy fejlődnöm, tanulnom kell még. Az előző idényben már jók voltak a mutatóim, és bár fájdalmas volt kiesni, a harmadik NB I-es szezonom után elérkezett az idő szintet lépni. Nem egyből a mély vízbe kerültem, hanem lépegettem előre, és a következő, elérendő célra figyeltem, és tavaly ez már a külföldi szerződés volt. Titkon, persze, reméltem, hogy ez a válogatottsággal párosulhat, és nagyszerű érzés, hogy most, huszonnégy évesen itt tartok.

– És milyen lesz visszatérni a Kasimpasához a gólja után?
– Úgy engedtek el: sok sikert, de ellenük óvatosan – ez csak az ugratás volt, mert már kaptam a társaktól elismerő üzeneteket. A válogatottat szenvedélyesen szeretik, szerintem vannak török szurkolók, akik most tudták meg, ki vagyok és hol is játszom, remélem, ez a gól segít abban, hogy minél többet szerepeljek a csapatomban.

– Mindenki kiemeli a csapategységet, a közösségi szellemet, érdekelne, hogy önnek mit ad a nemzeti csapat a kulisszák mögött?
– Önbizalmat. Ez tényleg nem csak hangzatos szöveg! Gulácsi Péter, Willi Orbán Bajnokok Ligája-elődöntőt játszott nemrég, Szoboszlai Dominik a legjobb európai klubok ajtaján kopogtat, vagy azok Dominik ajtaján, és mégis, az ember megérkezik Telkibe, és azt érzi, hogy egyenértékű tagja a csapatnak. Azt, hogy akik idősebbek, erősebb klubokban játszanak, több meccs van a hátuk mögött, nem lekezelik, kioktatják, hanem segítik, bátorítják a fiatalabbat, rutintalanabbat. Lehet rosszul passzolni, de az ember akkor is a biztatást hallja, nem a leszúrást, és ez rengeteg lelkierőt ad. Nincsenek sztárallűrök, mindenki tudja, mi a feladata, és mit szeretnénk elérni. Az Izland elleni meccs után az öltözőben leírhatatlan volt a hangulat, és nem számított, ki rúgott gólt és ki ült végig a kispadon, mindenki ölelgette a másikat. Nagyon jó itt lenni!

NEMZETEK LIGÁJA
B-LIGA
3. CSOPORT, 6. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–TÖRÖKORSZÁG 2–0 (0–0)
Budapest, Puskás Aréna, zárt kapuk mögött. Vezette: Kruzliak (szlovák)
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Fiola, Lang, Szalai A. – Nego (Botka, 89.), Sigér, Nagy Á., Kalmár (Cseri, a szünetben), Hangya (Holender, 74.) – Nikolics (Gyurcsó, 64.), Könyves (Varga K., a szünetben). Szövetségi kapitány: Marco Rossi (a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált kapitányt segítője, Gera Zoltán helyettesítette a kispadon)
TÖRÖKORSZÁG:
 Günok – Sangaré, Kabak, Demiral, Erkin – I. Kahveci (Yazici, 55.), Tufan (Özcan, 71.), Tekdemir (Ayhan, 88.), H. Calhanoglu, Karaman – Tosun (Türüc, 71.). Szövetségi kapitány: Senol Günes
Gólszerző: Sigér (57.), Varga K. (90+5.)

2021.01.24 21:17:03

Magyar válogatott BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Valószínűleg nincs mit tudni, mert egyetlen, nyilvánvaló ok nem jelölhető meg. Ezért Irapuato rejtélye ma nem is azt jelenti nekem, mi történt, inkább azt, miért nem vagyunk képesek még mindig szabadulni tőle.

2021.01.22 18:15:48

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

„Bízom abban, hogy lesz még alkalmam erős bajnokságban játszani, ám ehhez extrát kell nyújtanom.”

2021.01.18 23:36:20

Magyar válogatott THURY GÁBOR

A Tanár úr, az 1938-ban vb-ezüstérmes Lázár Gyula haláláig hű maradt a Ferencvároshoz.

2021.01.14 23:34:16

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Ilyenkor persze mindent rózsaszín köd borít.