Válogatott: Megvan, ki lesz a csapatkapitány – Marco Rossi

BORSOS LÁSZLÓ (LUXEMBURG)BORSOS LÁSZLÓ (LUXEMBURG)
Vágólapra másolva!
2022.11.16. 21:53
null
Marco Rossi szerdán, Luxemburgban sajtótájékoztatón válaszolt az újságírók kérdéseire (Fotó: mlsz.hu)
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerda este, Luxemburgban megtartotta a csütörtöki felkészülési mérkőzés előtti sajtótájékoztatóját, amelyen a csapat védője, Szalai Attila is részt vett.

 

Nem forgatja fel fenekestül Luxemburgot a hír, hogy csütörtökön a magyar válogatott játszik országban: a 20 órakor kezdődő összecsapásra mindeddig 3000 jegy kelt el, a szervezők pedig 4000 nézőre számítanak – a 9386 férőhelyes, 2021 júliusában átadott impozáns létesítményben így csaknem fél ház lesz.

„Mivel tét nélküli, hétköznap esti meccsről van szó, talán érthető, hogy nem kíséri nagy érdeklődés a magyarok vendégjátékát, ráadásul a hétvégén kezdődik a világbajnokság, inkább az van a középpontban” – mondta lapunknak Bob Hemmen, a Luxemburger Wort sportújságírója.

SZALAI ATTILA: GYŐZNI SZERETNÉNK

„Nem használom a barátságos mérkőzés kifejezést, úgyhogy hiába nem lesz tétje a találkozónak, a legjobb tudásunkat szeretnénk nyújtani, győzni szeretnénk – nyilatkozta a szerdai sajtótájékoztatón a 29-szeres válogatott védő, Szalai Attila. – Luxemburg szereti birtokolni a labdát, úgyhogy az a célunk, hogy nálunk legyen többet, és ráerőltessük az akaratunkat az ellenfélre. A Fenernél a csapattársaim már elmondták, Törökország is megizzadt Luxemburg ellen, úgyhogy biztosan kemény ütközet vár ránk. Fontos lesz, hogy Szalai Ádám visszavonulása után is jól teljesítsünk, és ugyanaz a csapategység, illetve szellemiség jellemezzen minket, mint amíg ő volt a csapatkapitányunk.”

Érdekes, de az sem villanyozza fel a helyieket, hogy legutóbb bravúros győzelmet arattak, amikor Magyarországot fogadták. Fájó emlék, hogy amikor az Eb-t megjáró válogatott legutóbb az ország fővárosában, Luxembourgban járt, kemény pofonba szaladt bele: 2017. november 9-én a Szélesi Zoltán által felkészített csapat 2–1-es vereséget szenvedett... Azt pedig ehhez az emlékhez hozzá kell tenni: Luxemburg erősebb játékerőt képvisel, mint öt évvel ezelőtt, eredménysora az ország méretéhez (csaknem ötször akkora, mint Budapest) és mintegy hatszáznegyvenezres népességéhez viszonyítva elismerést érdemelő módon a Nemzetek Ligája C-divíziójában 11 ponttal csoportmásodik lett Törökország mögött, s megelőzte Feröert, illetve Litvániát.

„Válogatottunk hatalmasat fejlődött az elmúlt években, aminek több oka van – folytatta Hemmen. – Egyrészt, a játékosaink korábban szerződnek külföldre, másrészt sokkal több hazánkban a profi labdarúgó, mint korábban bármikor, ebből pedig értelemszerűen következik, hogy a válogatott jobb minőséget képvisel. A játékosképzés is egyre jobb, kiváló szakmai munka folyik a honi utánpótlásműhelyekben, s egyre több fiatal pallérozódik Bundesliga-kluboknál. Több olyan futballista szerepel a válogatottban, akire érdemes figyelni. A belga Royale Unionban szereplő Anthony Moris kapus évek óta megbízhatóan véd, az Amerikában légióskodó belső védő, Maxime Chanot képes kiemelkedően teljesíteni, míg a középpálya tengelyében Mathias Olesen és Leandro Barreiro abszolút topjátékos. Támadásban Danel Sinani és Gerson Rodrigues a legveszélyesebb fegyverünk, utóbbi látványos játékstílusa miatt különösen népszerű a szurkolók körében. Bár egyesek kritizálják a személyisége miatt, Luc Holtz szövetségi kapitány nagy szerepet játszott a válogatott felemelkedésében, sok tehetségnek adott ugyanis lehetőséget a bizonyításra, segített elindítani a fiatalok profi pályafutását, és ebből a válogatott is profitált.”

Ami azt illeti, Marco Rossi szövetségi kapitány is sokat tett már, és tehet még azért, hogy beindítsa a jobb játékosok szekerét. A magyar válogatottba először meghívott Németh András, illetve a sérülések miatt utólag beválogatott Csongvai Áron és Dárdai Pál is nagy lehetőség előtt áll, hiszen ha a kapitány úgy dönt, bemutatkozhat a legkisebb Benelux-állam ellen.

„Az újoncok az első lépéseik alkalmával megtapasztalhatták, milyen nívót képvisel a válogatott, s hogy nemzetközi szinten minden más, mint a kluboknál – nyilatkozta Marco Rossi. – Nem viccből hívtuk meg őket, hanem azért, mert számítunk rájuk a jövőben, de a játékosokon múlik, élnek-e lehetőséggel, amit részben a sérülések miatt kaptak, hiszen a hiányzó Schäfer András, Bolla Bendegúz, Vécsei Bálint és Loic Nego is kerettag lenne ideális esetben. Ugyanakkor még nem döntöttem el, a fiatalok játszanak-e Luxemburg vagy vasárnap Görögország ellen.”

Eldőlt azonban, ki lesz a válogatottól visszavonuló Szalai Ádám után a csapatkapitány – de a nagy hírre még várni kell...


Megszületett a döntés, ki lesz a csapatkapitány, de az állandó jelzővel vigyáznék, merthogy ki tudja, meddig tarthatom meg a posztomat... – folytatta félmosoly kíséretében az olasz tréner. – Nem én választottam, s nem is a stábom, a vezéregyéniségekkel egyeztetve jutottunk dűlőre, ám még nem árultuk el a válogatott tagjainak, hogy ki lesz Szalai Ádám utódja. Erről először a kerettagokat szeretném informálni, és csak azután a sajtót, mert úgy vélem, ez a helyes, tisztességes sorrend.”

A csütörtöki meccsig várni kell tehát, hogy megtudjuk, kié lesz a karszalag – az viszont kiderült, hogy csatárposzton ezúttal Ádám Martin játszhat Szalai Ádám helyett, és az is kiderült, a szövetségi kapitány mit szeretne látni a Stade de Luxembourg gyepén.

„A megfelelő hozzáállást várom el a játékosoktól, ez lesz számomra a legfontosabb. Elkövethetnek bármilyen hibát, de a legnagyobb odaadással kell futballozzanak. Három edzőmérkőzés vár ránk az Eb-selejtezőkig, s mint minden összecsapás, a csütörtöki is fontos lesz, úgy kell nekivágnunk, mintha tétmeccs lenne. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy Magyarországot képviseljük, és hűnek kell lennünk a futballtörténelméhez. Az elmúlt két évben jó irányba haladtunk, jól teljesítettünk, úgyhogy szeretnénk megtartani a jól működő taktikai elemeket, ám szeretnénk fejlődni, így valamennyit változtatni kell ezen az ellenfél játékstílusának tükrében. Luxemburg labdarúgása és a válogatottja is fejlődő pályán halad, hátulról, a kapustól építkezve futballozik, és agresszívan védekezik. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy lebecsüljünk bárkit is, különösen nem Luxemburgot, hiszen a mostani rivális játéka meccsről meccsre javul, vagyis érdekes összecsapás vár ránk.”

Valóban érdekes lesz. Azért is, mert a magyar szurkolók is kíváncsiak, ki lesz a válogatott csapatkapitánya – s nem mellékesen, remek motivációt jelenthet, hogy ha már így alakult, akkor az új „főnökért” is küzdjenek a pályán csütörtök este.

 

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
20.00:
Luxemburg–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A NOVEMBERI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEKRE
KAPUSOK:
Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Szappanos Péter (Budapest Honvéd), Tóth Balázs (Puskás Akadémia)
VÉDŐK: Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Mocsi Attila (ZTE FC), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce FK – Törökország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Baráth Péter (Debreceni VSC), Dárdai Pál (Mol Fehérvár), Csongvai Áron (Újpest FC), Kerkez Milos (AZ – Hollandia), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Schön Szabolcs (Mol Fehérvár), Callum Styles (Millwall FC – Anglia), Dzsudzsák Balázs* (Debreceni VSC)
TÁMADÓK:
Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Kalmár Zsolt (DAC 1904 – Szlovákia), Németh András (Genk – Belgium), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország)

*Dzsudzsák Balázs Luxemburgba nem utazott el a kerettel.

A LUXEMBURGI VÁLOGATOTT KERETE MAGYARORSZÁG ELLEN
KAPUSOK:
Anthony Moris (Union SG – Belgium), Ralph Schon (Wiltz 71), Tiago Pereira Cardoso (Borussia Mönchengladbach – Németország)
VÉDŐK: Lars Krogh Gerson (Kongsvinger – Norvégia), Laurent Jans (Waldhof Mannheim – Németország), Maxime Chanot (New York City FC – Egyesült Államok), Dirk Carlson (ADO Den Haag – Hollandia), Mica Pinto (Sparta Rotterdam – Hollandia), Enes Mahmutovic (CSZKA Szófia – Bulgária), Sofiane Ikene (Progrés Niederkorn), Fabio Lohei (Metz – Franciaország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Danel Sinani (Norwich City – Anglia), Vincent Thill (AIK – Svédország), Leandro Barreiro (Mainz – Németország), Florian Bohnert (Progrés Niederkorn), Sébastien Thill (Hansa Rostock – Németország), Mathias Olesen (FC Köln – Németország), Timothé Rupil (Mainz – Németország), Diogo Pimentel (Fola Esch), Dejvid Sinani (F91 Dudelange)
TÁMADÓK: Gerson Rodrigues (Al-Vehda – Egyesült Arab Emírségek), Yvandro Borges Sanches (Borussia Mönchengladbach – Németország), Alessio Curci (Mainz – Németország), James Rodrigues (Venezia – Olaszország), Selim Turping (Borussia Mönchengladbach – Németország)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik