K. Zs. 2019.11.15 23:17 Frissítve: 2019.11.19 08:38

Válogatott: ha bajba kerülünk Walesben, biztos a pótselejtező!

Biztossá vált, hogy esetleges cardiffi vereség, az E-csoport első két helyéről való lemaradás esetén sem ér véget a magyar labdarúgó-válogatott számára a versenyfutás a jövő évi Európa-bajnoki részvételért: eldőlt ugyanis, hogy ez esetben a mieink részt vehetnek a 2020. márciusi Nemzetek Ligája-playoffban, amelynek sikeres teljesítéséhez két mérkőzést kell megnyerni – két különböző válogatott ellen.

A magyar játékosok köszöntik a szurkolókat a Puskás Aréna avató mérkőzése után (Fotó: Szabó Miklós)

 

Ha Walesben nem sikerül kivívni az Eb-részvételt, kétfelvonásos pótselejtező vár a magyar válogatottra, ám még nem tudni, melyik Nemzetek Ligája-ágon. A Nemzetek Ligájában a 31. helyen végző magyar válogatott feltöltés révén kerülne be a playoffmezőnybe, és a november 22-i sorsoláson dőlne el, hogy az A- vagy a C-liga mini tornáján vesz-e részt.

Ha marad a C-ligában, akkor az elődöntőben Skócia lesz az ellenfele idegenben. Ha az A-ligába sorsolják két további C-ligás csapattal, akkor az első ellenfele lehet az A-ligás Izland, de lehet a C-ligás Bulgária és Izrael is – csak annyi biztos, hogy a mérkőzés idegenben lesz. A vereség egyenlő a kieséssel, az Eb-álmok szertefoszlásával.

Szintén a november 22-i sorsoláson dől el, hogy melyik elődöntő győztese lesz a mini torna fináléjának házigazdája – azaz ha sikerülne túljutni az első akadályon, a döntőt akár hazai pályán is vívhatnánk. A C-ligában a Norvégia–Szerbia csata győztese lenne az ellenfél, az A-ligában egyelőre szélesebb a kínálat: Izland, Bulgária, Izrael vagy akár Románia is felsorakozhat a túlsó térfélen.

 

A PLAYOFF MENETRENDJE

A Nemzetek Ligára-rájátszásban négy playofftorna lesz egyenként négy csapattal, két egymeccses elődöntővel, egymeccses döntővel. Minden tornán az abszolút NL-rangsor szerint alakul ki az elődöntő párosítása: a legmagasabban rangsorolt csapat fogadja a legalacsonyabban rangsoroltat, a második legmagasabban rangsorolt a harmadikat.

Kulcsdátumok
2019. november 22.:
a feltöltött csapatok playoffágra sorsolása, ami abban az esetben szükséges, ha egy ligából négynél több csapat szerez jogosultságot a playoffra. A mieinket magában foglaló C-liga már biztosan ilyen, azaz ha Magyarország pótselejtezőt vív, akkor sorsolással döntik el, hogy az A- vagy a C-liga ágán játszik-e. Ekkor sorsolják a négy playoffdöntő helyszínét is – mind a négy playofftorna vonatkozásában eldöntik, hogy az elődöntő melyik párosának továbbjutója lesz a házigazda.
2020. március 26.: 8 egymeccses elődöntő a magasabban rangsorolt válogatottak otthonában.
2020. március 31.: 4 egymeccses döntő.

 

A 16 CSAPATOS PLAYOFF EDDIGI BIZTOS RÉSZTVEVŐI
(a hétfői mérkőzések után 14 csapat)

A-liga: Izland
B-liga: Bosznia-Hercegovina
C-liga: Skócia, Norvégia, Szerbia (az egyik elődöntő párosítása már ismert: Norvégia–Szerbia)
D-liga:
Grúzia, Észak-Macedónia, Koszovó, Fehéroroszország (már mindkét elődöntő párosítása ismert: Grúzia–Fehéroroszország, Észak-Macedónia–Koszovó)
Résztvevő feltöltéssel: Észak-Írország, Írország, Bulgária, Izrael, Románia (besorolásuk a pénteki sorsoláson dől el – ha a magyar válogatott is NL-playoffos lesz, szintén akkor tudja meg, melyik liga playoffjában játszik, és ott kik lesznek a riválisai).

A Nemzetek Ligájára szervezett Eb-pótselejtező három alapelve:
• az Eb-selejtező lezárulta után a kvótához nem jutó válogatottak közül az eddigieknél több kapjon javítási lehetőséget (az eddigi nyolc helyett 16 csapat indul harcba a még szabad négy helyért);
• a javítási lehetőséget kapók többsége (12 csapat) lehetőleg olyan legyen, amelyik erejét tekintve közvetlenül az Eb-selejtező továbbjutói mögött helyezkedik el (könnyen belátható, hogy az A-, a B- és a C-liga rájátszásában ez hellyel-közzel megvalósul);
• az Európa-bajnokság 60. születésnapját köszöntő 24-es döntő egyik résztvevője a kontinens leggyengébb válogatottjai, azaz a „kicsik″ közül kerüljön ki (ezt a csapatot termeli majd ki a D-liga rájátszása).

 

EDDIGI SZEREPLÉS A 2018-AS NEMZETEK LIGÁJA BEOSZTÁSA ALAPJÁN

A-LIGA (12 csapat)
EB-KVÓTÁT SZERZETT (11): 
Anglia, Belgium, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc
PLAYOFFRÉSZTVEVŐ (1): Izland

B-LIGA (12 csapat)
EB-KVÓTÁT SZERZETT (7):
Ausztria, Csehország, Dánia, Oroszország, Svédország, Törökország, Ukrajna
MÉG SZEREZHET EB-KVÓTÁT (2): Wales, Szlovákia
PLAYOFFRÉSZTVEVŐ (3): Bosznia-Hercegovina, Észak-Írország, Írország

C-LIGA (15 csapat)
EB-KVÓTÁT SZERZETT (1):
Finnország
MÉG SZEREZHET EB-KVÓTÁT (1): Magyarország
PLAYOFFRÉSZTVEVŐ (6): Skócia, Norvégia, Szerbia, Bulgária, Izrael, Románia
NEM LEHET OTT AZ EB-N (7): Albánia, Ciprus, Észtország, Görögország, Litvánia, Montenegró, Szlovénia

D-LIGA (16 csapat)
PLAYOFFRÉSZTVEVŐ (4): Grúzia, Észak-Macedónia, Koszovó, Fehéroroszország
NEM LEHET OTT AZ EB-N (12): Andorra, Azerbajdzsán, Feröer, Gibraltár, Kazahsztán, Lettország, Liechtenstein, Luxemburg, Málta, Moldova, Örményország, San Marino

2021.01.24 21:17:03

Magyar válogatott BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Valószínűleg nincs mit tudni, mert egyetlen, nyilvánvaló ok nem jelölhető meg. Ezért Irapuato rejtélye ma nem is azt jelenti nekem, mi történt, inkább azt, miért nem vagyunk képesek még mindig szabadulni tőle.

2021.01.22 18:15:48

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

„Bízom abban, hogy lesz még alkalmam erős bajnokságban játszani, ám ehhez extrát kell nyújtanom.”

2021.01.18 23:36:20

Magyar válogatott THURY GÁBOR

A Tanár úr, az 1938-ban vb-ezüstérmes Lázár Gyula haláláig hű maradt a Ferencvároshoz.

2021.01.14 23:34:16

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Ilyenkor persze mindent rózsaszín köd borít.