Nemzetisport.hu 2013.03.12 16:17 Frissítve: 2015.03.31 01:08

Döntött a CAS, zárt kapus a magyar-román meccs

A Magyar Labdarúgó-szövetség hivatalos honlapján tudatta: a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította az MLSZ kérelmét, így a magyar–román vb-selejtezőt zárt kapuk mögött kell lejátszani.

A Puskás Ferenc Stadion lelátója üresen marad a románok elleni selejtezőn (Fotó: MLSZ)

 

„A MLSZ a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség céljaival egyetértve, de az ítélet súlyosságát, arányosságát és a szankciók célravezetőségét vitatva fordult a legfelsőbb fórumhoz, a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) a FIFA zárt kapus határozatával szemben, kimerítve ezzel valamennyi rendelkezésére álló jogorvoslati lehetőséget” – tudatta a szövetség.

 
Pénteken vívja a magyar labdarúgó-válogatott a románok elleni világbajnoki selejtezőt: ön szerint milyen eredmény születik a továbbjutás szempontjából sorsdöntőnek is nevezhető mérkőzésen?
Összes szavazat:21515
Szavazás kezdete: 2013. 03. 11
A szavazást lezárták.
Nem kérdés: győz az Egervári-csapat. - 43%
Tök mindegy, most se jutunk ki. - 26%
Románia nyeri meg a találkozót. - 15%
Döntetlen születik a kiélezett meccsen. - 14%
 

„További jogi lehetőség hiányában a Magyar Labdarúgó-szövetség tudomásul veszi a CAS döntését, amely helybenhagyta a FIFA fellebbviteli bizottsága által hozott súlyos szankciókat, ennek értelmében a Magyarország–Izrael mérkőzésen történt sorozatos szabálysértések következményeként – 40 ezer svájci frank pénzbüntetés mellett – a március 22-i, románok elleni vb-selejtező mérkőzést az MLSZ-nek zárt kapuk mellett kell megrendeznie.”

A FIFA január 8-án büntette meg a magyar szövetséget, miután az Izrael elleni, augusztus 15-i felkészülési mérkőzésen a szurkolók egy csoportja antiszemita rigmusokat kiabált, és sértő jelképeket mutatott fel a Puskás Ferenc Stadionban. Az MLSZ-nek negyvenezer svájci frankos pénzbírságot is fizetnie kellett. A nemzetközi szövetség ugyanekkor a bolgár válogatottat is zárt kapus mérkőzésre kötelezte, rasszista lelátói megnyilvánulások miatt. A bolgárok az október 12-i, Bulgária–Dánia mérkőzés incidensei miatt bűnhődtek. A döntést a FIFA már a november 20-i ülésén meghozta, ám csak 2013 januárjában tárta a nyilvánosság elé.

Az MLSZ szerint „a CAS ma nyilvánosságra hozott döntése is egyértelművé tette, hogy a rasszista, gyűlöletkeltő, a futball szellemiségétől teljességgel idegen megnyilvánulásoknak súlyos következményei lehetnek.” A szövetség közleményében rámutat: a bíróság szerint az MLSZ nem követett el biztonsági mulasztást a Magyarország–Izrael mérkőzés szervezése kapcsán. 

A magyar szövetség a tervek szerint az 56-osok terén alakít ki „hivatalos” szurkolói zónát, ahol óriáskivetítőn lehet figyelemmel kísérni a vb-selejtező alakulását. A tervezett programról itt olvashat részleteket!

2021.09.13 19:04:52

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Az egyetlen magyar aranylabdás futballistára néhány góljának felidézésével emlékezünk.

2021.09.14 21:26:46

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Volt idő, amikor szinte naponta együtt utaztunk a metrón a ma nyolcvan esztendeje született Albert Flóriánnal. Ő a Fradi-pályára ment, én a szerkesztőségbe. Beszélgettünk sok mindenről, de hiába éreztem, hogy elfogad, éppen olyan elfogódottság volt bennem, mint amikor egy kisgyerek találkozik az ideáljával.

2021.09.13 15:06:13

Magyar válogatott MILITÁR IVÁN

VIDEÓS ELEMZÉS. Válogatott tanulságok és az előrelépés lehetőségei a szeptemberi vb-selejtezők fényében.

2021.09.10 09:15:11

Magyar válogatott SZABÓ GÁBOR

Közeledett az olaszországi világbajnokság, és küszöbön állt az angolok elleni budapesti mérkőzés, amelyet okkal illethetünk a hiánypótló jelzővel.

2021.09.08 23:28:49

Magyar válogatott S. T. J.