Válogatott: Bolond lennék változtatni! – Marco Rossi

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.10.03. 16:35
null
„Az összeszokottság az egyik nagy erősségünk” (Fotó: Török Attila)
Keretet hirdetett Marco Rossi az október 14-ei Szerbia, és három nappal későbbi Litvánia elleni Európa-bajnoki selejtezőre. Újonc ezúttal nincs a névsorban, a szövetségi kapitány pedig hangsúlyozta a két összecsapás jelentőségét.

 

– Ha győzünk Litvániában, az Eb-re való kijutás kézzel fogható közelségbe kerül. Ebből a szempontból melyik a fontosabb meccs, a szerbek, vagy a litvánok elleni?
– A magam részéről nem tennék különbséget... – felelte lapunknak Marco Rossi szövetségi kapitány a telki edzőbázis emeleti irodájának íróasztala mögül, papírok között elmerülve. – Minden meccs előtt hangsúlyozom, a válogatott mezében nem létezik barátságos mérkőzés, akkor sem, ha éppen felkészülési találkozót játszunk. Most meg aztán két sorsdöntő mérkőzés vár ránk, nyugodtan mondhatjuk, az előttünk álló két selejtező kiemelt jelentőségű lesz.

– A szerbek ellen a legutóbbi belgrádi győzelembe kapaszkodhatunk?
– A találkozó esélyese ezúttal is Szerbia lesz, ezt tisztázzuk le rögtön az elején. Több mint harminc játékosuk futballozik európai topligákban, ez egészen elképesztő szám. De... Négyszer játszottunk ellenük, kétszer legyőztük őket, egy találkozó döntetlennel ért véget, és amikor múlt év márciusában egy nullára kikaptunk, akkor sem érdemeltünk vereséget.

– A keret meglehetősen stabilnak tűnik, nincsenek újoncok. Erre az összeszokottságra az előttünk álló két találkozón különösen nagy szükségünk lehet?
– Pontosan. Ez az összeszokottság az egyik nagy erősségünk. Korábban is mondtam, a válogatott is egy csapat, nem lehet minden összetartásra fenekestül felforgatni az öltözőt. Ez nem azt jelenti, hogy ne lenne mindenki előtt nyitva az ajtó, sőt... Vasárnap is Diósgyőrben jártam, modern futballt játszanak, meghatározó tagja az OTP Bank Ligának, kiváló munkát végeznek a klubnál. De az utóbbi években szinte egész Magyarországot végigjártam, az autómba negyvenezer kilométert tettem.

Nincs ok változatni, marad a három belső védős rendszer

– A gólvonal előtt Dibusz Dénes helye biztos? Vagy Gulácsi Péter visszatérésével el kell gondolkodnia ki kezdjen a kapuban?
– Jelen pillanatban Dibusz Dénes az első számú kapus. Játékban van, a Ferencvárossal sorozatban játssza a mérkőzéseket, és jól is teljesít. Gulácsi Péter sérülését követően éppen csak visszatért, egy kupamérkőzésen van túl Németországban, időre van szüksége, míg újra elkapja a fonalat. A kapusoké érzékeny pont, nem lehet hetente, havonta váltogatni őket, hiszen itt a bizalom különösen fontos. Elégedett voltam Dibusz Dénes teljesítményével, így továbbra is ő az első számú kapusunk.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE AZ OKTÓBERI MÉRKŐZÉSEKRE

KAPUSOK: Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Demjén Patrik (MTK Budapest), Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Szappanos Péter (Paksi FC)
VÉDŐK: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Bolla Bendegúz (Servette – Svájc), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Mocsi Attila (Rizespor – Törökország), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia), Szalai Attila (Hoffenheim – Németország), Szalai Gábor (Kecskeméti TE)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Kalmár Zsolt (Fehérvár FC), Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (AFC Bournemouth – Anglia), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Loic Nego (Le Havre AC – Franciaország), Callum Styles (Barnsley – Anglia)
TÁMADÓK: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia), Varga Barnabás (Ferencváros)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi

– A védelemben viszont van baj bőven... Willi Orbán kidőlt a sorból, Szalai Attila keveset játszik Hoffenheimben, Lang Ádám is csupán az Omonia mérkőzéseinek felén lépett pályára, és Loic Nego is sérüléssel bajlódott. Mekkora a gond?
– Willi Orbán sérülése nem jött jókor, a hiánya nagy érvágás. A három belső védőt illetően vannak is kérdőjelek a fejemben.

– A jól megszokott hadrend azért marad? Vagy az is változhat?
– Bolond lennék változtatni rajta! Nincs okunk más hadrendben futballozni, ami eddig jól működött, butaság lenne lecserélni. A berögződések is fontosak, a játékosok tudják, kitől mire számíthatnak hátul, muszáj az erősségeinkre fókuszálni. Persze nem örülök neki, hogy Szalai Attila az utolsó három mérkőzésén a klubjában csupán a kispadon ült, de ne feledjük, előtte egy éven át három naponta játszotta a mérkőzéseket, nem is akármilyen színvonalon. Kétségtelen, nem ideális, hogy az utóbbi hetekben nincsen játékban, de a Hoffenheim szakmai stábjának vannak alternatívái a posztjára, és az elkövetett egy-két hiba a csapattagságába került. De nem féltem őt, biztos vagyok benne, hamarosan visszaszerzi helyét a kezdőben.

A liverpooli Szoboszlai Dominikra a szerbek ellen elől lesz szükség

– Három belső védőként ki jöhet számításba?
– Szalai Attila és Lang Ádám mellett a sérülése után visszatérő Botka Endre, és Fiola Attila bevethető ezen a poszton. Ha így nézzük, a három helyért négyen versengnek, nincs túl sok választásom. Az edzéseken szeretném látni, melyik hármas teljesít a legjobban, legbiztosabban, ki milyen benyomást tesz rám. A többieknek a keretben egyelőre nincs meg a kellő rutinja, hogy ilyen éles mérkőzéseken a kezdőben jussanak szóhoz.

– Olaszországban Nagy Ádám sincsen játékban, a másodosztályú Pisában nyolc forduló alatt mindössze két bajnokin lépett pályára. Neki ez gondot jelent, vagy ő már rutinból lehozza a válogatott mérkőzéseit?
– A védekező középpályás posztja egy másik olyan pozíció, ahol nem túl nagy a merítési lehetőségünk. Schäfer András régóta hiányzik, sajnos továbbra sem számíthatunk rá, remélhetőleg márciusra visszatérhet közénk. Vécsei Bálint június óta tíz percet töltött tétmérkőzésen pályán, nem lehet négy-öt hónapot ilyen rövid idő alatt ellensúlyozni, ráadásul Japánba igazolt, felesleges lenne ide-oda rángatni őt. Inkább szokja meg a légkört, az országot, a bajnokságot, és lendüljön játékba. Visszatérve Nagy Ádámra, kellően rutinos már ahhoz, hogy középen Callum Stylesszal megoldják a rájuk váró feladatot. Stabil, megfelelő nemzetközi rutinnal bír, és tipikusan védekező típusú középpályás, akire a szerbek ellen különösen nagy szükségünk lesz.

– Szoboszlai Dominik Liverpoolban az eddigi két gólján túl azt is megmutatta, hogy a Lipcsében betöltött feladatához képest jóval mélyebben, védekezőbb szerepben is képes kimagasló teljesítményre. Elképzelhető, hogy a válogatottban is hátrébb futballozik majd?
– Figyelem a Liverpool mérkőzéseit, a hat találkozóból talán háromszor is emberhátrányban fejezték be a meccset, így Szoboszlai Dominiknek is sokszor hátrébb kellett futballoznia. Nem mondom, a válogatottnál is szóba jöhet ebben a pozícióban, de Szerbia ellen elől nagyobb szükségünk lesz rá, legyen közelebb az ellenfél kapujához.

A kezdőcsapat már most összeállt a szövetségi kapitány fejében

– Mivel húzhatjuk ki a szerbek méregfogát?
– Biztos vagyok benne, Budapesten ugyanabban a hadrendben futballoznak, mint tették Belgrádban. Ami változás lesz, az az, hogy néhány játékosuk más pozícióban jut majd szóhoz. Szergej Milinkovics-Szavics ezúttal támadó középpályás lehet, sokkal kevesebb lesz a védekező feladata, alighanem Aleksandar Mitrovics és Dusan Tadics maradnak a csapatban, Sasa Lukics viszont visszatér.

– A támadósorban nekünk sincs okunk panaszra. Varga Barnabás ontja a gólokat, Sallai Roland játékban van, és sérülése után Gazdag Dániel is visszatért.
– Elől valóban jól nézünk ki, ráadásul sokan képesek több pozícióban is futballozni, így itt több a variációs lehetőség. Varga Barnabás a Ferencvárosban tizenhat tétmérkőzésen tizenhat gólt szerzett, de nem csak a góljait emelném ki. Érti a játékot, tudja mit kezdjen a labdával, ha nála van. Nem szoktam kezdőcsapatról beszélni, de most nagyjából össze is állt a fejemben, elől Varga Barnabás mellett Sallai Roland és Szoboszlai Dominik juthat szóhoz. Ebben alighanem a szurkolók is egyetértenek velem.

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 4 3 1 7–1 +6 10
2. Szerbia 5 3 1 1 9–4 +5 10
3. Montenegró 5 2 2 1 5–5 0 8
4. Bulgária 5 2 3 3–8 –5 2
5. Litvánia 5 2 3 4–10 –6 2

MINDEN, AMIT AZ EB-SELEJTEZŐRŐL TUDNI KELL, ITT!

A program

G-CSOPORT
Március 24., péntek

Bulgária–Montenegró 0–1 (0–0)
Razgrad. G: Krsztovics (70.)
Szerbia–Litvánia 2–0 (1–0)
Belgrád. G:Tadics (16.), Vlahovics (53.)
Szabadnapos: Magyarország

Március 27., hétfő
Magyarország–Bulgária 3–0
(3–0)
Budapest. G:Vécsei (7.), Szoboszlai (26.), Ádám M. (40.)
Montenegró–Szerbia 0–2 (0–0)
Podgorica. G:Vlahovics (78., 90+6.)
Szabadnapos: Litvánia

Június 17., szombat
Litvánia–Bulgária 1–1 (1–1)
Kaunas. G: Girdvainis (15.), ill. M. Petkov (27.)
Montenegró–Magyarország 0–0
Podgorica
Szabadnapos: Szerbia

Június 20., kedd
Magyarország–Litvánia 2–0 (1–0)
Budapest,
Puskás Aréna. G: Varga Barnabás (32.), Sallai R. (83.)
Bulgária–Szerbia 1–1 (0–0)
Razgrad. G: Deszpodov (47.), ill. Lazovics (90+6.)
Szabadnapos: Montenegró

Szeptember 7., csütörtök
Szerbia–Magyarország 1–2 (1–2)
Belgrád. G: Szalai Attila (10. – öngól), ill. Varga Barnabás (34.), Orbán (36.)
Litvánia–Montenegró 2–2 (0–0)
Kaunas. G: Paulauskas (71.), Cernych (90+4.), ill. Krsztovics (78.), Szavics (89.)
Szabadnapos: Bulgária

Szeptember 10., vasárnap
Montenegró–Bulgária 2–1 (1–0)
Podgorica. G: Szavics (45+1.), Jovetics (90+6.), ill. Borukov (79.)
Litvánia–Szerbia 1–3 (1–3)
Vilnius. G:
Paulauskas (45.), ill. A. Mitrovics (21., 32., 43.)
Szabadnapos: Magyarország

Október 14., szombat
18.00: Bulgária–Litvánia
20.45: Magyarország–Szerbia (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Szabadnapos: Montenegró

Október 17., kedd
Litvánia–Magyarország
Szerbia–Montenegró
Szabadnapos: Bulgária

November 16., csütörtök
Montenegró–Litvánia
Bulgária–Magyarország
Szabadnapos: Szerbia

November 19., vasárnap
Szerbia–Bulgária
Magyarország–Montenegró
Szabadnapos: Litvánia

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik