U19: kikaptak, de az Eb-selejtező elitkörébe jutottak a mieink

Vágólapra másolva!
2022.09.27. 21:11
null
Ifj. Lisztes Krisztiánék egy lépéssel közelebb kerültek a belgiumi Eb-hez (Fotó: MLSZ/Twitter)
A magyar U19-es labdarúgó-válogatott 1–0-ra kikapott Írországtól a korosztályos Európa-bajnokság selejtezőjének 3. fordulójában, de a 4. csoport második helyén végzett, így továbbjutott a tavaszi elitkörbe.

 

Azzal a tudattal léphetett pályára kedd este az írek ellen az U19-es magyar válogatott a Walesben zajló Európa-bajnoki selejtezőtornán, hogy a döntetlen is biztosan elég neki a továbbjutáshoz. Az utolsó kör előtt a két meccsen a maximális hat pontot begyűjtő írek álltak a négyes élén, de mivel a csoportmásodikok is továbbjutnak a tavaszi elitkörbe, kedvező gólkülönbsége (és Walesszel szembeni hárompontos előnye) miatt még vereség esetén is minden esélye megvolt a továbbjutásra a magyar együttesnek. Alapvetően az egymás elleni eredmény számít, a Wales elleni döntetlen miatt a gólkülönbség lett a döntő.

És a bangori mérkőzésen be is bizonyosodott, milyen sokat ér, hogy Gibraltárt nagy különbséggel sikerült legyőzni (8–0), mivel a 27. percben Thomas Lonergan góljával megszerezte a vezetést Írország. A gólpasszt Kevin Zefi adta, aki három perccel korábban kihagyott egy tizenegyest.

A második félidőben mindent megtett az egyenlítés érdekében Szélesi Zoltán szövetségi edző csapata, de még nehezebb helyzetbe került a 68. percben, amikor Dragoner Áron piros lapot kapott. Kényes helyzetbe került korosztályos válogatottunk, hiszen egyfelől mennie kellett volna az egyenlítésért, másfelől viszont ki sem nyílhatott emberhátrányban, nehogy tovább rontsa a gólkülönbségét, időközben ugyanis a walesiek is sorra szerezték a gólokat Gibraltár ellen, folyamatosan csökkentve a lemaradásukat. A mieink meccsén végül nem változott az eredmény, győzött Írország 1–0-ra, Wales viszont „csak” 9–2-re nyert Gibraltár ellen, így a hibátlan írek mögött négy pontjával és 8–1-es gólkülönbségével Magyarország jutott tovább a szintén négypontos, 9–4-es gólkülönbségű házigazda előtt.

Az Eb-selejtező elitkörének sorsolása december 8-án lesz a jövőre a tornának is otthont adó Máltán.

U19-ES EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ, 4. CSOPORT
3. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–ÍRORSZÁG 0–1 (0–1)
Bangor,
Nantporth Stadion. Vezette: Chivulete (román)
MAGYARORSZÁG: Pécsi – Bodnár (Farkas, 62.), Babós, Dragoner, Kovács – Berki (Szűcs, a szünetben), Kocsis, Tuboly – Lisztes (Jurek, a szünetben), Gruber (Nagy Zsombor, 73.), Kállai (Bakti, 79.). Szövetségi edző: Szélesi Zoltán
ÍRORSZÁG: Maguire – Abankwah, Grehan, Okagbue – Nevin, Gallagher, McJannet, Vaughan, Clark – Zefi, Lonergan (O'Mahony, 93.). Szövetségi edző: Tom Mohan
Gólszerző: Lonergan (27.)
Kiállítva: Dragoner (68.)

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Írország 3
3
9–0 9
9
2. MAGYARORSZÁG 3
1 1 1
8–1 7
4
3. Wales 3
1
1 1 9–4 5
4
4. Gibraltár 3
3
2–23 –21
0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik