Összeomlás a hajrában: kikapott az U19-es válogatott, oda az Eb-szereplés

Vágólapra másolva!
2022.03.29. 17:50
Az utolsó körben dőlt el, melyik csapat nyeri meg az U19-es elitkör 1. csoportját: a magyar válogatott kikapott a törököktől, Izrael ellenben megverte a skótokat, így utóbbi győztes jutott el a nyári, szlovákiai Európa-bajnokságra.
Nem jött össze a továbbjutás (Fotó: Török Attila)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Nem jött össze a továbbjutás (Fotó: Török Attila) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

U19-ES EB-SELEJTEZŐ, ELITKÖR
1. CSOPORT, 3. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–TÖRÖKORSZÁG 1–2 (1–0)
Győr,
ETO Park, 500 néző. Vezette: Al-Emara (finn)
Magyarország: Senkó – Szujó, Csinger, Debreceni Á. – Kovács M. (Kerezsi, 60.), Bényei (Simut, 84.), Horváth A. (Nagy O., a szünetben), Sztojka (Biben, 75.), Benczenleitner – Németh D. – Vancsa (Gera Za., 84.). Szövetségi edző: Tímár Krisztián
Törökország:
Cetin – Yigit, Bayram, Erciyas, Gülay – Elmaz – Beyaz (E. Demir, 90+7.), Karaal (Sönmezsoy, 55.), Zehir (Akgün, 71.), Aydin (Karatas, 90+6.) – Altunbas. Szövetségi edző: Onur Zayim
Gólszerző:
Benczenleitner (22.), ill. Akgün (81.), Elmaz (90+4. – 11-esből)

A csoport másik mérkőzésén
Skócia–Izrael 0–1
(R. Revivo 88.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Győzni a lehető legnagyobb különbséggel. Ez volt a feladat az U19-es magyar válogatottnak az elitkör utolsó csoportmérkőzésén kedden Törökország ellen.

A találkozó előtt Tímár Krisztián együttese és az izraeli korosztályos válogatott egyaránt négy ponttal állt a csoport első két helyén, ám a magyar csapatnak volt jobb a gólkülönbsége, és mivel egymás ellen 0–0-ra végeztek, azonos pontszámnál esetükben éppen ez rangsorolt. Vagyis a képlet egyszerű volt: ha a mieink a harmadik meccs után is megelőzik Izraelt, kijutnak a nyolccsapatos Európa-bajnokságra.

Az Eb-részvételre már esélytelen Törökország kezdett jobban, Metehan Altunbas és Eren Aydin összjátéka után utóbbi majdnem megszerezte a vezetést, ám végül a kapu torkából, becsúszva a bal alsó sarok mellé lőtt. A vendégek már a labdakihozatalnál igyekeztek megzavarni a magyar együttest, később a védelem mögé löbbölt labdával ismét helyzetbe kerültek, miközben a piros mezesek keresték a fogást a vetélytárson. A 22. percben aztán megtalálták, az első kapura lövésükből rögtön gól született. Benczenleitner Barna bátran vállalkozott, ballábas tekerése után a jobb felső sarok felé szállt a labda, amely aztán kicsúszott Ertugrul Cetin kezéből.

Benczenleitner góljánál még örülhettünk (Fotó: Török Attila)
Benczenleitner góljánál még örülhettünk (Fotó: Török Attila)

A fiatal kapus a földet verte dühében, társai próbálták vigasztalni, miközben a magyar játékosok egy kupacban ölelgették a gólszerzőt. A magyar válogatottnak ebben a pillanatban több pontja és jobb gólkülönbsége volt, mint Izraelnek, és bár a gólhoz szerencse is kellett, az első hely szempontjából sokat jelentett. Mivel a szünetig nem született újabb találat, és Izrael sem tudott vezetést szerezni Skócia ellen, a magyar játékosok úgy vonulhattak az öltözőbe, hogy mindössze negyvenöt perc választja el őket az Eb-részvételtől.

A fordulás után aztán Vancsa Zalán elvarrhatta volna a szálakat, ám nagy helyzetben a jobb alsó sarok mellé lőtt. A második félidőre sokkal kezdeményezőbben kifutó magyar együttes előtt nem sokkal később újabb lehetőség adódott, Németh Dániel kiszorított szögből leadott lövését védte lábbal a törökök kapusa. A magyar kapu előtt pedig Szujó Attila blokkolt kritikus pillanatban, majd Emin Bayram tette meg azt a szívességet, hogy öt méterről a léc fölé bólintott.

Az ezt követő időszakban a magyar válogatott kevesebbet birtokolta a labdát, ám szervezett védekezésével stabilan őrizte előnyét – egészen a hajráig, akkor ugyanis Tugbey Akgün egyenlített. Ebben a pillanatban vékony jégre lépett a magyar csapat: ha a másik meccsen gól születik, nem jut ki az Eb-re...

A 88. percben aztán a jég be is szakadt, Izrael megszerezte a vezetést Skócia ellen. Tímár Krisztián együttesének csupán néhány percre maradt, hogy újabb gólt szerezzen, ám a hajrában tizenegyesből ez végül Törökországnak sikerült, Bartug Elmaz révén. 1–2

A magyarok sokáig továbbjutásra álltak, ám vereséget szenvedtek, így a Skóciát legyőző Izrael jutott ki az U19-es Európa-bajnokságra.

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. IZRAEL3214–17
2. Magyarország31114–24
3. Törökország3124–63
4. Skócia3122–53

Pontazonosság esetén a gólkülönbség rangsorol, az első helyezett jutott tovább a nyolccsapatos Európa-bajnokságra.

PERCRŐL PERCRE


90+8. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

A másik mérkőzésen győzött Izrael.

90+4. PERC VISZLÁT, EB, BARTUG ELMAZ jobbal a bal alsó sarokba lő. 1–2!

90+3. perc BÜNTETŐ, Csinger teljesen fölöslegesen felrúgja becsúszva Akgünt, messze a bal saroktól, majd még kezez is...

90+2. perc Németh Dániel kap sárga lapot labdaelrúgásért. Ezzel is elmegy majdnem egy perc... A skótok meg kihagynak egy helyzetet, nyilván, véd az izraeli kapus.

90+1. perc Szujó a jobb oldalon, de rossz a beadás.

Négy perc a ráadás!

88. perc Revivo a harmadik helyzetét gólra váltja... Ballal a bal alsóba lő középről, 21 méterről, középről, egy szögletet követően. Vezet Izrael.

88. perc Gera jobbal 24-ről a sorfalba lő.

88. perc Csinger összefejel Erclyasszal, ápolás, de nincs baj szerencsére.

87. perc Veszélyes török kontra, les. Les miatt megállítják, egészen pontosan. Egy kis segítség a finnektől...

86. perc Sárga lap a Csingert felrúgó Veysel Sönmezsoynak.

84. perc
Vancsának nem ment ma, Bényei is lejön. Gera Zalán és Simut Mario be.

82. perc Németh emel Vancsa elé, a kapus lemarad, de elrúgja a labdát a felek közül Erclyas. Belesérül.

81. PERC ITT EGY GÓL, DE EZ NEM HIÁNYZOTT. Yigit jobb oldali beadását ballal kapura tolja az ötösről, bevetődve TUKBEY AKGÜN, Senkó vetődve véd a bal alsó sarok előtt, a kipattanó a töröké, aki jobbal a bal alsóba lő három méterről, picit jobbról. 1–1!

80. perc Leült a mérkőzés, Gyirmóton közben belehúztak az izraeliek, záporoznak az izraeli lövések a kapura.

75. perc Biben Barnabás be, Sztojka elfáradt.

Izrael kapufát lőtt, majd kihagyott egy kisebb helyzetet, három skót csere a válasz. Ne feledjük, még a skótok is továbbjuthatnak akár!

(Fotó: Török Attila)
(Fotó: Török Attila)

72. perc Yigit nagyot rúg Benczenleitnerbe, ápolás és alkalmi ivószünet.

71. perc Tugbey Akgün be, Zehir elfáradt.

Érik a gól... A másik meccsen is, de a skót Apter két próbálkozása után is nulla nulla az állás.

62. perc FÖLÉ! A török balbekk, Gülay ad be ballal balról, Szujó lemarad, a kapus a vonalon ragad, de a jobbhátvéd Yigit hat méterről a léc fölé fejeli a labdát!

60. perc Kerezsi Zalán be, Kovács le. Szélső helyett középcsatár, aki a Honvédban 7-szer is pályára lépett a profik között. Egy kanadai pontot is jegyez.

58. perc SZUJÓ! Senkó odatolja az ötös előtt érkező Aydin elé Altinbas jobbról érkező, lapos beadását, Szujó beleveti magát azonban a jobblábas, tízméteres lövésbe!

56. perc Zehor ballal Bényeibe lő 12-ről, Szujó blokkolja az ötösön aztán Yigit jobblábas, 18 méteres, lapos lövését.

55. perc Veysel Sönmezsoy be, Karaal le.

54. perc RAVASZ, Németh balról ballal éles szögből is kapura lő, Cetin jobb lábbal eléri a labdát, surcot ad saját magának, és a labda elsuhan a bal, azaz a túloldali kapufa mellett...

53. perc Erclyas ellöki az ötös bal sarka előtt Benczenleitnert, de nincs 11-es! Főként azért, mert a magyar játékos nagyon-nagyon el akart esni, lévén távolodott a kaputól Bényei perdítése után.

51. perc Nagy remekül passzol a 16-os elől Vancsához, aki picit jobbról, 11 méterről a jobb alsó sarok mellé lő, ZICCER VOLT PEDIG!

49. perc Csinger! Szereli az ötösön a gólra éhes Altinbast, Aydin balról érkező, lapos beadását.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Nagy Olivér
be, Horváth le.

(Fotó: Török Attila)
(Fotó: Török Attila)

A csoportban Ausztriától (1–3) és Portugáliától (1–6) is kikapott, és bár az utolsó fordulóban legyőzte Izraelt (2–1), a többek között Kalmár Zsolttal, Zsótér Donáttal és Balogh Norberttel felálló együttes nem jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba. Önerőből legutóbb 2008-ban, Sisa Tiborral a kispadon jutott ki az U19-es Eb-re a magyar együttes, a Gulácsi Péter, Koman Vladimir és Németh Krisztián fémjelezte csapat tovább is jutott csoportjából, és végül az Olaszország elleni 1–0-ra elveszített elődöntő jelentette a végállomást.

Ha az U19-es együttes a csoport első helyén végez, akkor 2014 után jut ki ismét a magyar válogatott a korosztályos Európa-bajnokságra. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy abban az esztendőben Magyarország rendezte a tornát, vagyis nem kellett selejtezőt játszania, automatikusan kvalifi kálta magát az eseményre.

A másik mérkőzésen nincs gól, az izraeliek hiába támadták végig a félidő ráadását.

45+1. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc Senkó ismét parádésan vetődik ki Altinbas elé az ötös bal sarkánál, Karaal adott jó ütempasszt menetrend szerint.

43. perc Csinger szereli becsúszva az ötös előtt az Aydin indította Altunbast, szöglet.

41. perc Igen veszélyes az agilis csapatkapitány, Beyaz jobb oldali beadása, közös erővel ment azonban Horváth és Csinger.

(Fotó: Török Attila)
(Fotó: Török Attila)

Benczenleitner a Honvéd játékosa, ebben az idényben nem lépett még pályára a profik között.

40. perc Szujó tisztáz kétszer is a bal szélen.

35. perc Sárga lap a jobb oldalon meginduló Horváthot felvágó Ömer Beyaznak.

A másik meccsen nulla nulla, két kisebb izraeli helyzet után is.

33. perc Kimarad, Vancsa nem passzol Némethhez, pedig erre számít mindenki, két csel után azonban ballal feladja a labdát a kapusnak, az ötös jobb sarka elől, hét méterről. ZICCER VOLT PEDIG!

A mezőny legértékesebb játékosa a török Burak Ince, aki kispados. A Bielefeld légiósa.

A majdnem 190 centiméter magas Ertugrul Cetin a Fener kapusa, két bajnokin játszott már a profik között is!

27. perc Bényei forgat jobbra Kovácsnak, de a beadás kapuscsemege.

24. perc Senkó remek ütemben vetődik ki az ötös és Beyaz elé Zehir egyébként pazar ütempasszára.

22. PERC VEZETÜNK, BENCZENLEITNER BARNA elveszi a labdát Zehortől, majd jobbról ballal kapura lő, a 16-os sarka mellől, 22 méterről, nem túl jól, de a léc alá tartó labdát beüti saját maga mögé, a jobb sarokba Cetin kapus. 1–0!

20. perc Bényei és Kovács ellöki a 16-os bal sarkán cselezgető Aydint. Elmaz teszi jobbal középre a szabadrúgást, Senkó balra kitolja a labdát, mert nem ugrik el, noha az ötösön éppen csak lemarad a labdáról a bevetődő Zehir! De les is volt már.

18. perc Kovács megindul a bal szélen, az első két csel jó, aztán körbeveszik, elnyomják.

Izrael kihagyott egy nagyobb, a skótok egy kisebb helyzetet.

14. perc Benczenleitner balról indítja Némethet, éppen csak hosszan.

A 19 éves Metehan Altunbas az osztrák LASK légiósa, most a másodosztályban szerepel kölcsönben. 19 bajnokin 1 gólt szerzett.

10. perc Megúsztuk, kap egy szép passzt Karaaltól Beyaz, de a jobbról jövő beadás túl magas a középcsatárnak.

A másik meccsen sincs még gól.

6. perc
Altunbas elé beáll Csinger, kirúgás.

A törököktől sérülés miatt kiesett a védelem feje, Ahmetcan Kaplan. A Trabzon reménysége már haza is utazott.

3. perc Aydin lesről indul meg, középre passzol, hatról jobbal nem éri el a labdát a becsúszó Altunbas. Egy hazai göröngyön megpattant a labda, lyukat rúgott gyakorlatilag az ék.

3. perc Vancsa kétszer is labdát szerez a 16-os előtt, de kétszer is eladja.

A török kezdő hat helyen változott az előző meccshez képest.

1. perc Az eliltása letelte után a kezdőbe visszatérő Csinger szereli a bal szélen a nekiiramodó Aydint.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mieink tisza pirosban, a vendégek tiszta fehérben.



AZ ÁLLÁS
1. MAGYARORSZÁG 2 1 1 – 3–0 4
2. Izrael 2 1 1 – 3–1 4
3. Skócia 2 1 – 1 2–4 3
4. Törökország 2 – – 2 2–5 0


Pontazonosság esetén a gólkülönbség rangsorol, az első helyezett jut tovább a nyolccsapatos Európa-bajnokságra.

A vasárnap a regeneráció jegyében telt a korosztályos csapatnál, hétfőn pedig edzés és videózás szerepelt a programban, a szakmai stáb a török válogatott gyenge pontjaira hívta fel a figyelmet. „A török válogatott mindkét meccséből néztünk jeleneteket, az átmeneteknél vannak gyenge pontjai, amelyeket kihasználhatunk – folytatta a korosztályos válogatott támadója. – Ugyanakkor fontos lesz, hogy végig türelmesek maradjunk, és akkor se kezdjünk rohanni és kapkodni, ha esetleg az első húsz-harminc percben nem kerülünk előnybe. A védekezésre végig figyelnünk kell, és nem szabad elfelejteni, hogy a hetvenedik és a nyolcvanadik perc után is lehet két gólt szerezni. Hogy mit jelentene az Eb-szereplés? Előzetesen senki sem várta volna, hogy kijutunk a nyolccsapatos tornára, úgyhogy hatalmas eredmény lenne. Ám egyelőre még nem jutottunk ki, úgyhogy erről csak a lefújás után érdemes beszélni.”

„A háromgólos győzelem után a hangulattal nincs gond, az egymás közötti beszélgetéseknél pedig rendre a keddi meccs a téma – mondta lapunknak a Skócia ellen két gólt szerző Németh Dániel. – A törököknek nem úgy jött ki a lépés, ahogy tervezték, nekik ez már tét nélküli meccs, de hiba lenne azt hinni, hogy nem teszik oda magukat. Becsületből hajtanak majd, a futballisták még a grundon sem szeretnek kikapni, nemhogy ilyen meccsen. A motivációjuk viszont nem lehet agyobb a miénknél, jobban kell akarunk a győzelmet, ez nem lehet kérdés. Izrael ellen nem mertük hátulról felépíteni a támadásokat, céltalanul ívelgettünk előre. Skócia ellen viszont már bátran futballoztunk, bejöttek az egy az egy elleni helyzetek, párharcokat nyertünk meg és jól használtuk ki a helyzeteinket. Most is erre lesz szükség, bátran fel kell vállalni a játékunkat, és megmutatni, mit tudunk.”

GÓLOKAT SZEREZNI ÉS KÖZBEN FÉL SZEMMEL FIGYELNI, mire jut egymás ellen Izrael és Skócia. Vélhetően ez lesz a recept kedd délután az U19-es magyar válogatott Törökország elleni elitkörös találkozóján. A Tímár Krisztán edzette korosztályos csapat előbb gól nélküli döntetlent játszott Izraellel, majd szombaton 3–0-ra legyőzte Skóciát, míg Izrael 3–1-re nyert Törökország ellen. A csoport első két helyén így fej fej mellett áll az egyaránt négy pontot gyűjtő Izrael és Magyarország, a szabályok értelmében pedig azonos pontszámnál a gólkülönbség rangsorol. Így aztán előállt az a helyzet, amire az elitkör előtt kevesen számítottak, az előzetesen talán legerősebbnek vélt Törökország már kiesett, a magyar együttesnek pedig nemcsak győznie kell ellene, de lehetőleg minél nagyobb különbséggel – a csoportból ugyanis csak az első helyezett jut ki a nyolccsapatos Európa-bajnokságra.

Szombaton mindhárom magyar gólban főszerepet vállalt a City Football Group által szerződtetett Vancsa Zalán, az MTK Budapest játékosa, aki 2004-es születésűként játszik a 2003-asoknak kiírt tornán. A gólokról faggattuk a meccs után. „Az edzők azt kérték, cselezzek bátran, próbáljam megmutatni, mire vagyok képes. Ezért vállaltam el a cselt a skót védővel szemben, és éreztem, a támaszkodó lábamat eléri – talán állva maradhattam volna, de eltalált egyértelműen, elestem, és bíztam abban, hogy a szabálytalanságot a játékvezető is észlelte. A második gól előtt megint elvállaltam a cselt, Németh Dániel visszalépett, üresen maradt, csak oda kellett passzolnom. A kedvencem talán a harmadik gól, testcsel után jobbra fordultam, erre nem számított a védőm, és Horváth Rajmund kérte a kapu előtt a labdát. Szuper érzés gólt szerezni, de nekem ugyanolyan csodálatos gólpasszt adnom, egyáltalán nem bánom, ha a társam lövi a továbbjutásunkat érő gólt – nekem megfelel a gólpassz is, csak nyerjünk!”

Hozzátette, rövid, szolid ünneplést követően vasárnaptól a regeneráción van a hangsúly, a hétfői edzésen pedig már a keddi találkozóra készülnek. A csapat mellett dolgozó stáb mérései támpontot adnak, kit mennyire viselt meg az első két mérkőzés, így ha szükséges, változtat a szövetségi edző. „Mindent megteszünk a sikerért, nagyon sokat dolgoztak a srácok, hogy teljesüljön az álmuk. Hiszek bennük, hiszek benne, hogy megnyerjük a csoportot.”

„Ismerjük őket, tudtuk, hogy többre képesek – folytatta az edző. – Reméltük, hogy fel tudnak oldódni, és akkor is tudnak jól futballozni, ha nagy a tét. A második gól ezért különösen kedves nekünk: Németh Dániel nagy helyzetbe került, de még megcsinálta a lövőcselt, amellyel elküldte a védőket – ezt vártuk, ezt kértük. Tessék cselezni, tessék próbálkozni, felvállalni az egy az egy elleni játékot! Szombaton vagányul futballoztak a srácok, ennek köszönhető a győzelem.”

A szövetségi edző elmondta: Izrael ellen (1-1) nem az igazi arcát mutatta a magyar csapat, az első és a második mérkőzés között arra biztatták a játékosokat, vállalkozzanak többet, mutassák meg, mire képesek.

„Ettől még nehéz meccs vár ránk – szögezte le Tímár Krisztián, korábbi négyszeres válogatott védő, az elitkörben Skóciát szombaton 3-0-ra megverő U19-es együttes szövetségi edzője. – A sorsolásnál ők voltak a legmagasabban rangsorolva, és ha tovább nem is juthatnak már, nem lesz könnyű összecsapás. Persze a csoportot látva nyilván fontos lesz a másik mérkőzés, a skótok megszorongathatják Izraelt, de saját magunkra kell figyelnünk, nyerjünk, aztán meglátjuk, a gólkülönbség dönt-e. Ha kedden meg tudjuk ismételni a Skócia ellen nyújtott teljesítményt, megnyerjük a harmadik mérkőzést.”

A MAGYAR KOROSZTÁLYOS válogatottnak és Izraelnek 4-4, Skóciának 3 pontja van, a mieink keddi ellenfele, Törökország mindkét mérkőzését elveszítette.

Az utolsó körben dől el, melyik csapat nyeri meg az U19-es elitkör első csoportját, és játszhat a nyári, szlovákiai nyolcas döntőben; kedden Magyarország–Törökország és Skócia–Izrael meccset rendeznek.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–TÖRÖKORSZÁG MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik