BORSOS LÁSZLÓ
B. J.
2023.05.23 19:18 Frissítve: 2023.05.24 00:50

Vereség az írektől is, nem jutott tovább a magyar válogatott

A magyar válogatott 4–2-re kikapott Írországtól az U17-es labdarúgó Európa-bajnokság A-csoportjának 3., záró fordulójában, így kiesett.

Kiesés lett a vége (Fotó: Török Attila)

 

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG
3. (UTOLSÓ) FORDULÓ
Írország–Magyarország 4–2 (3–1)
Felcsút, Pancho Aréna, 2577 néző. Vezette: Karaoglan (török)
Írország: Healy – Grante, Babb, O'Sullivan – Kehir, Akachukwu, Turley, Negry-McGrath, Orazi (Murray, 88.) – Melia (Okosun, 67.), Razi (Moore, 75.). Szövetségi edző: Colin O'Brien
Magyarország: Yaakobishvili – Girsik, Umathum, Kaczvinszki, Hornyák (Burghart, 76.) – Varga Zétény (Demkó, 86.), Fenyő (Szabó Sz., a szünetben), Kern, Németh H. (Somfalvi, 76.) – Simon B., Molnár Cs. (Vidnyánszky, 76.). Szövetségi edző: Belvon Attila
Gólszerző: Kehir (5., 61.), Melia (24., 31.), ill. Grante (10. – öngól), Kern (71.)

ÖSSZEFOGLALÓ

MIRE ELKEZDŐDÖTT a magyar korosztályos válogatott Írország elleni csoportmérkőzése a hazai rendezésű Európa-bajnokságon, a keddi játéknapon magyar gólszerzőt jegyezhettünk fel: a kvartettje élén végző németeknél szereplő Dárdai Bence betalált Skócia ellen, Dárdai Pál legkisebb fia ráadásul egy gólpasszal is hozzájárult együttese 3–0-s sikeréhez.

Belvon Attila szövetségi edző csapata azzal a tudattal léphetett pályára, hogy jobb gólkülönbsége miatt az egy pont is elegendő a negyeddöntőbe jutáshoz, ugyanakkor az 52 éves tréner lapunknak elmondta, akkor követnék el a legnagyobb hibát, ha ikszre játszanának. A gördülékeny támadásépítés érdekében a Wales (3–0), illetve Lengyelország (3–5) elleni csoportmeccsekhez képest visszavontabb szerepkörben számított a csapatkapitány Kern Martinra, az eddig „hatosként” játszatott Németh Hunort pedig feltolta a helyére. Az utóbbi meccseken haloványabban teljesítők, mint például Kubicsek Levente és Bagi Ádám, valamint Szabó Szilárd, kikerült a kezdő tizenegyből, helyettük Hornyák Csaba, illetve a tornán már eredményes Varga Zétény és Molnár Csaba kapott lehetőséget.

Fotó: Török Attila

 

Hiába azonban a változtatások, a magyar csapat harmadik, egyébiránt szakadó esőben rendezett Európa-bajnoki mérkőzését is borzasztóan kezdte: a 4. percben szöglet utáni kavarodás után az üresen helyezkedő Luke Kehir a kapu jobb oldalába lőtte nyolc méterről a labdát. A gárda azonban ezúttal gyorsan reagált, az első rögzített helyzetéből egyenlített – kellett hozzá nagy adag szerencse is, Molnár Csaba erősen középre lőtt labdájába ugyanis Jake Grante tette bele úgy a fejét, hogy a saját kapuja jobb oldalába juttatta.

Noha a játék kiegyenlített volt, az írek sorra végezhették el a szögleteket, és az ötödik sarokrúgásukból ismét betaláltak. A magyar védelem nem állt a helyzet magaslatán, rossz helyezkedések, gyanítjuk, kommunikációs hibák vezettek el idáig, s az írek a 31. percben az újabb megingást kihasználva növelték előnyüket – második és harmadik góljukat egyaránt a tizenöt éves Mason Melia szerezte. A félidő hajrájában vett lendületet a magyar csapat, s bár a hosszabbítás első percében Varga Zétényt szabálytalanul állította meg Cory O'Sullivan a tizenhatoson belül, a játékvezető nem ítélt tizenegyest.

A fordulás után sem változott a játék képe: az írek labdaszerzés után rendre veszélyeztettek, míg a magyar labdaszerzéseket követően elmaradtak a lendületes akciók. Mindkét szélen feltartóztathatatlannak bizonyultak a szigetországiak, akik nagy kedvvel futballoztak, a magyarok viszont idegesen, kapkodva játszottak. Csapatunk támadójátéka esetlegesnek tűnt, a középcsatár Simon Benedek alig találkozott a labdával, hiányzott a kreativitás és a vállalkozó kedv, s megjegyzendő, hogy a húzóemberek is adósak maradtak a jó teljesítménnyel. A 61. percben eldőlt a továbbjutás kérdése: Luke Kehir remek mozdulattal lőtte a labdát a tizenhatoson kívülről a léc alá, de...

Fotó: Török Attila
A MÉRKŐZÉSRŐL KÉSZÍTETT KÉPGALÉRIA ITT!

 

A csapatot dicséri, hogy ezután is nagy elánnal ment előre, s a 71. percben Kern Martin fejes góljával faragott a hátrányon.

Az egyenlítés azonban az erőfeszítések ellenére sem sikerült, U17-es válogatottunk egy győzelemmel és két vereséggel csoportharmadikként zárta a hazai rendezésű tornát, így nem jutott tovább. 4–2

MEGTÖRTEN ÉRTÉKELT A CSAPATKAPITÁNY

BELVON: MOST BIZTOS MINDENKI AZT MONDJA, MIRŐL BESZÉL EZ AZ EDZŐ, DE...

A csoport másik mérkőzésén

Wales–Lengyelország 3–0 (Biancheri 82., Morgan 89., 90+1.)

A csoport végeredménye: 1. Lengyelország 6 pont (10–7), 2. Írország 6 (8–7), 3. MAGYARORSZÁG 3 (8–9), 4. Wales 3 (3–6)

 

PERCRŐL PERCRE


90+4. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS! És a magyar válogatott számára sajnos a torna is.

90+2. perc Szabó emelését két méterről, kicsit balról a kapushoz fejeli Kern.

89. perc Három perc a ráadás.

88. perc Matthew Murray be, Orazi le az íreknél a végére.

Úgy néz ki, Wales megveri a hajrában a lengyeleket.

86. perc Demkó Márton be, Varga le.

85. perc Simon jobbal nagy erővel ölön lövi a labdával a kapust kissé balról, 16 méterről.

83. perc Varga bal oldali beadását kirúgják az írek, de szöglet, Kern jobb oldali beadását elfejeli az ötösön Kaczvinszki elől Turley. Nem is, Healey kapus avatkozott közbe remekül.

79. perc A jobb alsóba lőne a 16-osról ballal Kehir, jobbra vetődve fogja a labdát Yaakobishvili. Simon bal oldali beadása után Varga ballal jócskán a léc fölé lő.

76. perc Girsik jobb oldali beadását középtávolról a bal sarok mellé fejeli a felfutó középső védő, Kaczvinszki.

75. perc Razit Matthew Moore váltja. Molnár helyén Vidnyánszky Mátyás, Némethet Somfalvi Bence, Hornyákot Burghart Manuel váltja.

71. PERC EZ MÁR SOKKAL JOBB: a bal oldali, ballábas Németh-szöglet után KERN MARTIN kissé balról, négy méterről előrevetődve a jobb alsóba fejeli a labdát. 4–2!

71. perc Molnár-korner balról, Grante nem figyel, a bal alsó előtt azonban Kern a saját testére fejeli a labdát, egy méterről.

A hivatalos nézőszám: 2577.

69. perc Újabb ír szöglet, Orazi balról bedob egy rövidpasszos variát, de szereli őt Hornyák.

Az írek ugyebár csak egy győzelemmel juthatnak tovább.

67. perc Nickson Okosun be, Melia le.

61. PERC ELDŐLT? 4–1, ÚJABB ÍR GÓL. Melia labdát szerez a 16-os bal sarka előtt, laposan keresztbe passzol, LUKE KEHIR pedig jobbal a jobb felső sarokba lő 17-ről, picit jobbról. 4–1!

59. perc Varga megindul a jobb szélen, Girsikkel vált, közbelép Babb, de szöglet.

Marco Rossi is a VIP-ben.

58. perc 20-ról jobbal a jobb alsó mellé lő Szabó.

52. perc Szabó Szilárdnak sárga lap, odalépett az ellen 16-osa előtt O'Sullivannek.

A csoport másik mérkőzésén még nincs gól.

47. perc Orazi ismét szépen megy el a bal szélen, az ötös sarkáról ballal kapura lő, a hosszú sarok előtt véd bal lábbal Yaakobishvili, nagyon szépen, gyors mozdulattal, de les.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Szabó Szilárd be, Fenyő le.

A csoport másik mérkőzésén a félidőben: Wales–Lengyelország 0–0.

45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ! 3–1! Magyar szempontból: 1–3. 

45. perc Simon balról remekül ad Varga elé az írek ötösére, a szélső ütközik O'Sullivannel, elesik... tovább.

40. perc Turley szereli az ötös bal sarka előtt Molnárt, könnyedén.

37. perc Molnár balról most egy szögletet ad be, ami az oldalhálóban köt ki.

35. perc Molnár bal oldali beadása nem jó középen Vargának, Girsik beadása után Németh nem bír Akachukwuval.

Orazi, Solanke és Akachukwu nigériai, Raj algériai, Danny Negry-McGrath brazil származású.

31. PERC EZ IS BENT VAN. Orazi elmehet a bal szélen, ballal éles szögből középre ad, bizonytalan a kapusunk és Kaczvinszki is, MASON MELIA köszöni szépen, közbeugrik, ballal öt méterről laposan a kapu bal alsó sarkába kanalazza a labdát. 3–1!

29. perc Németh jobb oldali sarokrúgását Umathum a léc fölé fejeli hétről, középről.

26. perc Ír helyzet, de O'Sulliban balról jövő szabadrúgása után milliméterekkel a bal sarok mellé fejel félmagasan hét méterről Kehir.

Melia 15 éves, a  St. Patricks Athletic FC gólrekordere a felnőttek között! 2 meccset játszott a felnőttek között, 2 kanadai pontja van.

24. PERC ÚJABB ÍR GÓL! Ezúttal sajnos a magyar kapuban: Orazi jobb oldali, jobbábas szögletét elméri a kapus és három (!) magyar játékos is, MASON MELIA egy fél méterről, a kapu jobb sarka elől a léc alá fejeli a labdát. 2–1!

23. perc Kern Martinnak is villan a sárga lap, majdnem eltépi a felezőnél Akachukwu mezét.

21. perc A csapatkapitány Turley elől kirúgja a jobb saroknál Orazi jobb oldali szögletét.

Érdekes: legalább 100 ír drukker jelent meg Felcsúton.

16. perc Simon Benedek odarúg a 16-osa előtt meginduló McGrathnak, sárga lap.

14. perc Orazi passzol Kehirhez, aki ballal kapura 13-ról, picit balról, jobbra legördülve fogja a labdát Yaakobishvili. 

Egy változás az ír kezdőben az előző meccshez képest: bekerült a védelem szívében Phil Babb fia, Daniel Babb.

12. perc Németh passza után Simon jobbal 15-ről kapura lő, Grante fejjel blokkol!

11. perc Girsik Attila kap sárga lapot Orazi lerántásáért. Eltiltás is.

10. PERC ÍR FEJES A KAPUBAN, DE ENNEK MI ÖRÜLHETÜNK: Molnár adja be balról jobbal a szabadrúgást, az ötös bal, azaz rövid sarka elől a saját kapuja jobb sarkába fejel félmagasan JAKE GRANTE. 1–1!

9. perc Simon megindul a bal szélen, Turley azonnal fellöki.

5. PERC VEZETNEK AZ ÍREK! A szöglet után sem fejjel, sem lábbal nem tud a blokkolások után felszabadítani a magyar védelem, majd az ötösön három védő között is megtartja a labdát Mella, a ballábas lövése LUKE KEHIR elé pattan... aki középről tíz méterről jobbal a jobb alsó sarokba lő. 1–0!

3. perc Fenyő blokkolja szépen Razi bal oldali, ballábas beadását.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mieink vörös mezben és fehér nadrágban, a vendégek fehér mezben és zöld nadrágban.

Jelentjük: szakad az eső.

„Láttunk olyan dolgokat, elsősorban akarati tényezőket, hogy nem adta föl a csapat, ment és küzdött folyamatosan. Az is pozitívum még, hogy sikerült három gólt szereznünk, az más kérdés, hogy öt gólt nem szabad kapni. Azokat a hibákat, amiket ott elkövettünk, akár egyénileg, akár a csapatrészeknek a védekezésébe elcsúszásokkal, kommunikációs hibával, azokat egyértelműen ki kell küszöbölni. Megmutattuk a játékosoknak, megbeszéltük, mi volt az, ami jó volt, mi kevésbé. Én bízok benne, hogy jó mentális állapotban lesznek. Természetesen a vereség utáni az első éjszaka szörnyű volt mindenkinek, a játékosoknak és a stábnak is, de tegnap délután már láttam, hogy kezdünk kijönni ebből a letargiából, amit a vereség okozott.”

Belvon Attila szövetségi edzőtől először azt kérdeztük: milyen pozitívumokból tudnak táplálkozni a lengyelek elleni 5–3-as vereségből.

 
Németh Hunor a Nemzeti Sport dániai felfedezettje. 2016 decemberétől követjük nyomon a tehetséges középpályás pályafutásának alakulását Külföldi tapasztalatok sorozatunkon keresztül. Korábbi írásaink itt találhatók meg róla!

Videónkban elmeséli, hogyan érzi magát azok után, hogy az utolsó pillanatban került be a keretbe és legfiatalabbként mindkét mérkőzésen kezdő volt. Megtudjuk, milyen visszajelzéseket kap csapatától, a Köbenhavntól, elmeséli, mégis hogyan került a dán klubhoz, de arról is beszél: bár már dán korosztályos válogatott összetartásra is hívták, mindig is magyar színekben szeretett volna játszani.

„Ott a szituációban egyből túl kellett tennem magam rajta. Utána láttam én is felvételen, ami megerősítette, hogy tényleg benn volt. Mérges lettem a bíróra, de ez már elmúlt, és az írek ellen készülünk, úgyhogy nem foglalkozok vele.”

Németh Hunortól először azt kérdeztük: túltette-e már magát azon, hogy a lengyelek ellen nem adták meg a teljesen szabályos gólját.

A mieink egyik meglepetésembere és legfiatalabb tagja a dán Köbenhavn légiósa, Németh Hunor, aki sérülések miatt került be az utolsó pillanatban a keretbe, ehhez képest mindkét eddigi Eb-meccset remek teljesítménnyel játszotta végig. A csapat keddi edzésén Németh mesélt arról, hogy bár kettős állampolgár, mindig is magyar válogatott szeretett volna lenni.

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG
A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Május 17., szerda
Magyarország–Wales 3–0
Budapest,
Hidegkuti Nándor Stadion

Május 20., szombat
Magyarország–Lengyelország 3–5

Felcsút, Pancho Aréna

Május 23., kedd
20.00:
Írország–Magyarország
Felcsút, Pancho Aréna

A MAGYAR U17-ES VÁLOGATOTT KERETE

Kapusok:   Lehoczki Bendegúz (Puskás Akadémia), Yaakobishvili Áron (FC Barcelona), Molnár Mátyás (Bp. Honvéd)
Védők:  Lengyel Noel (Főnix), Girsik Attila (Vasas), Manuel Burghart (Ried), Umathum Ádám (Puskás Akadémia), Demkó Márton (El Paso), Kaczvinszki Dominik (Budapest Honvéd), Hornyák Csaba (DVSC), Kubicsek Levente (Puskás Akadémia)
Középpályások: Kern Martin (Puskás Akadémia), Németh Hunor (Köbenhavn), Fenyő Noah (Eintracht Frankfurt), Somfalvi Bence (Puskás Akadémia), Bagi Ádám (Ferencváros), Vidnyánszky Mátyás (DAC)
Támadók: Molnár Csaba (Vasas), Szabó Szilárd (Ferencváros), Simon Benedek (Bp. Honvéd), Varga Zétény (Ferencváros)

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ ÍRORSZÁG–MAGYARORSZÁG MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

2023.05.29 09:19:11

Magyar válogatott nemzetisport.hu

Harminc éve, 1993. május 29-én győztük le irányításával Írországot 4–2-re – Dublinban.

2023.05.23 19:22:44

Magyar válogatott nemzetisport.hu

Búcsúzott az U17-es kontinenstornától a Belvon-csapat, pedig a továbblépéshez elég lett volna a döntetlen is.

2023.05.20 19:05:17

Magyar válogatott nemzetisport.hu

U17-es labdarúgó-válogatottunk kétgólos vereséget szenvedett, de az írek ellen még kiharcolhatjuk a továbbjutást.

2023.05.17 19:30:57

Magyar válogatott nemzetisport.hu

Jobban kezdtek a walesiek a budapesti mérkőzésen, de remek arányban értékesítette helyzeteit a Belvon-csapat.

2023.05.16 23:16:17

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Hol tart a magyar utánpótlás az európai riválisokhoz képest?