BACSKAI JÁNOS
BORSOS LÁSZLÓ
2023.05.20 19:50 Frissítve: 2023.05.22 11:05

Három gólt lőttünk, de kikaptunk az Eb-n a lengyelektől

Az U17-es Európa-bajnokságon az A-csoport 2. fordulójában a magyar válogatott 5–3-ra kikapott Lengyelországtól.

A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Török Attila)

 

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, CSOPORTKÖR
2. FORDULÓ
A-CSOPORT
Magyarország–Lengyelország 3–5 (0–2)
Felcsút, Pancho Aréna, 2921 néző. Vezette: M. Milanovics (szerb)
Magyarország: Yaakobishvili – Girsik, Umathum (Burghart, 84.), Kaczvinszki, Kubicsek (Lengyel, 63.) – Szabó Sz., Németh H., Fenyő, Kern (Molnár Cs., a szünetben) – Simon B. (Vidnyánszky, 84.), Bagi (Varga Zétény, a szünetben). Szövetségi edző: Belvon Attila
Lengyelország:
Piekutowski – Szala (Adamczyk, 84.), Orlikowski, Krzyzanowski (Gurgul, 59.) – Kolanko, Borys (Brzyski, 84.), Sznaucner, Rejczyk, Wolski (Kurowski, 59.) – Skoczylas, Huras (Tomczyk, 68.). Szövetségi edző: Marcin Wlodarski
Gólszerző:
Varga Zétény (55.), Simon B. (70.), Molnár Cs. (90+4.), ill. Skoczylas (8.), Sznaucner (34.), Huras (52.), Tomczyk (76.), Borys (80.)

A csoport másik mérkőzésén
Írország–Wales 3–0

A csoport állása: 1. Lengyelország 6 pont, 2. Magyarország 3 (6–5), 3. Írország 3 (4–5), 4. Wales 0  

ÖSSZEFOGLALÓ

Az első megingást kihasználta Lengyelország.

Az tudott volt, hogy a magyar korosztályos válogatott szombati csoportellenfele lesz a kvartett legerősebb csapata, amint azt is biztosra lehetett venni, hogy intenzíven, az ellenfél térfelén letámadó stílust választ. Nos, már az első percekben érezni lehetett, a hazai játékosok nehezen tartják majd a lépést ellenfelünkkel. A 8. percben fordult először elő, hogy Umathum Ádám bottal üthette Mike Huras nyomát, miután a jobb oldali védő szerepkörében hazagurítás helyett cselre vállalkozott – a középhátvéd elszámította magát, labdavesztése után pedig Mateusz Skoczylasnak gyerekjáték volt néhány méterről értékesítenie a ziccert.

A játékos nagyot hibázott, ugyanakkor jó volt látni, hogy társai közül szinte mindenki tapssal biztatta, istápolta, hogy ne törjön össze.

Tíz perccel később a jó idő ellenére megfagyott a levegő: Kubicsek Levente sárga lappal a birtokában csúszott oda ütemet tévesztve ellenfelének, és az csak a játékvezető jóindulatának volt betudható, hogy nem állította ki másodikkal a PAFC balhátvédjét. Nem sokkal később a magyar válogatott dolgozott ki helyzetet, Fenyő Noah remek indítása után Szabó Szilárd vezette lendületből a labdát védője szorításában a kapura, ám kissé kisodródott helyzetből nagy erővel a kapu jobb oldala mellé lőtt.

Utóbb kiderült, ez volt a Belvon Attila vezette csapatnak az egyetlen valamirevaló lehetősége az első játékrészben, a magyar támadásépítés többnyire a labda előreívelése után elhalt, a középpályások nem igazán tudtak előrefelé játszani, őrzőik a nyakukon lihegtek – jellemző volt, hogy többször újra kellett rúgatni a magyar kirúgást, mert annak elvégzése előtt a lengyel támadók berobbantak a tizenhatoson belülre.

A 27. percben ismét egekbe szökhetett a magyar szurkolók pulzusa, Umathum Ádám passzolta röviden haza a labdát, amivel Filip Wolski robogott a kapu irányába, ám éles szögből Yaakobishvili Áronba lőtte. A Lech Poznan támadója a 33. percben hatalmas helyezkedési hibát kihasználva lőhetett, ám a Barcelona tehetséges kapusa elképesztő bravúrral tolta a labdát a bal sarok elől az alapvonalon túlra. Sajnos a szögletet már nem tudta kivédekezni a magyar csapat, Maksymilian Sznaucner 13 méterről, szinte senkitől sem zavartatva magát lőtt a kapu jobb oldalába. A lengyelek nem álltak le ennyinél, egy kapu előtti kavarodás után Mike Huras a kapufát találta el.

A második félidő rettenetesen indult magyar szempontból, Yaakobishvili Áron két reflexmozdulata akadályozta meg az újabb lengyel gólt, majd az 51. percben a balszélről belőtt labdát szerencsétlen mozdulattal Mike Huras lábára ütött, onnan pedig a kapuba pattant – ezúttal a szerencse sem volt a válogatottal.

Nem sokkal később megtört a jég, a jobb szélen felfutó Varga Zétény lőtte ki ballal a kapu jobb oldalát. A játék képe valamelyest kiegyenlítettebbé vált, előbb Németh Hunornak volt egy veszélyes lövése, majd a 70. percben a végig nagyot küzdő Simon Benedek csökkentette a hátrányt egygólosra.

Nyílttá vált az összecsapás, a magyar válogatott rohamozott, nála volt a lélektani előny, ám a lengyelek az egyik, jobb szélen vezetett ellentámadásból a 76. percben betaláltak, kisvártatva újabb gólt lőttek, amire már későn, a 94. percben jött az utolsó magyar válasz. Noha a vereség a két csapat közti különbség miatt is fájó, a magyar válogatott Írország ellen még kiharcolhatja a továbbjutást. 3–5

PERCRŐL PERCRE


90+5. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+4. PERC MOLNÁR CSABA lő egy szép gólt, Németh passzát kissé balról, 19 méterről jobbal a jobb alsóba vágja. 3–5!

90+3. perc Burghart eladja a labdát a 16-oson belül, de kisegíti őt egy parádés becsúszással Kaczvinszki.

90+2. perc Fenyő passzol Szabó elé, aki kissé jobbról 18-ról a jobb alsó mellé lő.

90+1. perc Tomczyk lő egy kapufát még...

Négy perc a ráadás!

88. perc Nagyot véd a lengyel kapus? Nem, Németh Hunor hatméteres lövését jobbra vetődve a gólvonal mögé ütötte csak le. De... tovább! Pedig ez gól volt.

86. perc Igor Brzyski kap sárga lapot Vidnyánszky megrúgásáért.

84. perc Vidnyánszky Mátyás és Burghart Manuel be, Umathum és Simon le.

84. perc Szala helyén Nico Adamczyk, Igor Brzyski be, Borys le.

83. perc Szabó távoli lövése pontatlan.

80. PERC Skoczylas jobb oldali beadása után összeesik a magyar védelem, a forduló Umathumról véletlenül rossz helyre pattan a labda, KAROL BORYS jobbal a bal felsőbe lő két lépésről, a bal oldali kapufa elől. 2–5, nagyon eldőlt.

79. perc Kissé balról tízről ballal a bal alsó mellé lő Tomczyk. Rajczyk összeütközik Simonnal, ápolás.

76. PERC OSCAR TOMCZYK jobbal a jobb sarokba lő félmagasan a 11-espontról, miután éppen elé pattan a labda Umathumról, aki szerelte az ötös bal sarkának előterében a cselezgető Skoczylast. 2–4!

75. perc Krysztof Kurowski odalép Molnárnak, sárga lap.

70. PERC SIMON BARNABÁS ballal a bal felsőbe lő kissé jobbról, hét méterről, miután éppen elé pattant a labda a bal oldali kapufa tövéről Szabó 13 méteres lövése után. Egy lengyel védő is beleért még, de menteni nem tudott: 2–3!

68. perc Oskar Tomczyk váltja.

67. perc Huras begörcsöl, csere lesz.

65. perc Grisik Attila odalép Kolankónak, sárga lap.

63. perc Lengyel Noel be, Kubicsek le.

61. perc Magyar bedobás, egy lengyel passz után jobbal kapura lő 18-ról, középről Kolanko, de eléveti magát Kaczvinszki.

59. perc Michal Gurgul és Krysztof Kurowski be.

58. perc Varga Zétény kap sárga lapot, becsúszva felrúgta a felezőnél Sznaucnert.

55. PERC EZ MÁR BENT VAN, Girsik harciasan labdát szerez a lengyel 16-os előtt, jó a passz is, az ötös jobb sarka elől ballal VARGA ZÉTÉNY a jobb, azaz a túlsó alsóba lő. 1–3!

54. perc Molnár szépíthetne, de az ötös bal sarka mellől ballal jócskán a rövid sarok mellé lő. 

Fotó: Török Attila


52. PERC MIKE HURAS IS BETALÁL! Skoczylas balról ballal középre ad, a kimozduló Yaakobishvili az ötösön álló HURAS bal lábára öklözi a labdát, amely a kapu közepébe pattan... 0–3!

48. perc Lengyel helyzetekkel! Rajczyk bal oldali szögletét hatról, kissé jobbról kapura fejeli Skoczylas, de jobbra elmozdulva nagyot véd Yaakobishvili, majd ballal a bal alsóba lőne 11-ről, picit balról Krzyzanowski, ezt meg bal lábbal szögletre rúgja a kapusunk! 

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc A walesiek ellen remeklő Molnár Csaba és Varga Zétény áll be nálunk. Kern és Bagi maradt az öltözőben.

U17-es Eb: csapatkapitányunk büszke arra, hogy magyar lehet.

45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

44. perc Két perc a ráadás.

Sznaucner egyébként a görög PAOK légiósa, apja, Miroslaw az ottani utánpótlásban dolgozik. Játszott is a PAOK-ban (most 44 éves), sőt görög állampolgár is.

42. perc Huras egy jó csel után jobbal a jobb alsó mellé lő 17-ről. Blokkolt Kaczvinszki, szöglet ismét balról. És majdnem gól, mert Rejczyk beadása után káosz a magyar ötösön belül, végül hatról jobbal a jobb alsó mellé lő Huras. Egészen pontosan a kapufa szélét találta el.

41. perc Rejczyk újabb bal oldali, jobblábas szögletét kifejeli az ötösről Kaczvinszki.

40. perc Lengyel mezőnyfölény, megfogta a válogatottunkat a második gól. Egy-két csere jót tesz majd a csapatnak.

34. PERC EZ MÁR BENT VAN, Fenyő bizonytalan egy Rejczyk-szöglet után, de a teljes védelem leblokkol, így ballal a jobb alsó sarokba lő 14-ről, középről MAKSYMILIAN SZNAUCNER!

33. perc MEKKORA VÉDÉS! Wolski jobbal nyolcról, picit balról a bal sarokba lőne, de hatalmasat véd Yaakobishvili!

32. perc Németh veszít labdát most, Kubicsek szereli bevetődve az ötös jobb sarkán, hátulról Kolankót.

U17-es Eb: egy álma már teljesült a Wales ellen győztes fiataloknak.

31. perc Rejczyk lő a lé fölé, majd szabadrúgását kifejeli a bal sarok elől a magasra ugró Umathum.

27. perc A bal oldali szögletet nyolcról a bal sarok mellé fejeli Krzyzanowski.

Fotó: Török Attila

 

27. perc Umathum hazaadna, de szökteti a lengyel Wolskit, aki az ötös bal sarka elől ballal a jobbra ellépő magyar kapusba lő!

26. perc
Fenyő keresztez jó ütemben a 16-oson, kellett ez a közbelépés a felfutó Borysszal szemben.

18. perc Mezőnyharc, magyar fölénnyel. Simon megindulna a jobb szélen, azonnal ellöki őt Orlikowski. A hazai pálya előnyét élvező Kern jobb oldali, jobblábas beadását elöklözi az ötösről a kapus.

U17-es Eb: az első magyar gól szerzője alig emlékszik a találatra.

11. perc Szabó az ötös jobb sarka elől jobbal a hosszú sarok mellé lő, Bagi indítása után. Simon üresen érkezett középen.

9. perc Ezt meg megúsztuk, Kubicsek felrúgja Kolankót, de nem kap újabb sárga lapot...

A gólszerző a Lubin ificsapatát erősíti, támadó középpályás, testvére, Nikodem az Iskra Kochlice U19-eseinek szélsője.

8. perc VEZETNEK A LENGYELEK, Huras szereli a bal szélen Umathumot, majd az ötös bal sarka elől ballal okosan középre gurít, jobbal a léc alá lő négy méterről MATEUSZ SKOCZYLAS. 0–1!

5. perc Jobbal a léc fölé lő 20 méterről a védő Krzyzanowski.

4. perc Kubicsek Levente kap sárga lapot, nyújtott kézzel ellökte a 16-os jobb sarka előtt Kolankót.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mieink tiszta vörösben, a vendégek tiszta fehérben.

U17-es Eb: egy álma már teljesült a Wales ellen győztes fiataloknak.

A magyar válogatott játékosai azonban állnak a kihívás elé, a győzelem reményében, megilletődöttség nélkül várják a találkozót. „Wales ellen még mindenkinek új élmény volt, hogy ennyi szurkoló előtt léphet pályára, de idővel nagyon belejöttünk a meccsbe, jól játszottunk – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak az FC Barcelona utánpótlásában pallérozódó Yaakobishvili Áron, aki négy védéssel rukkolt ki az első csoportmérkőzésen. – Ezúttal már aligha izgulunk az atmoszféra miatt, várjuk a következő meccset, hogy ismét bizonyítsunk. Ugyanolyan összeszedetten edzettünk a lengyelek ellen készülve, mint eddig, de az kétségtelen, hogy a Wales elleni győzelem önbizalmat adott – szeretnénk a szombati mérkőzésen is három pontot szerezni. Túl vagyunk a videózáson, az elemzés alapján roppant kemény és agresszívan letámadó rivális vár ránk, amely az előző meccsen megmutatta, lehengerlő játékra képes. A középpályássora jó erőkből áll, és az íreknek lőtt öt gól alapján úgy tűnik, játékosai a befejezéseknél is magabiztosak – nem zárható ki, hogy szombaton több védenivalóm lesz, mint szerdán, de majd kiderül. Wales ellen működött, hogy a támadásépítésnél előreíveltem a labdát, s tovább tudtuk szőni az akciót, ám hogy erre mennyi lehetőség lesz Lengyelország ellen, majd a meccsen elválik. Ha az ellenfél várhatóan intenzív letámadásával meg tudunk birkózni, sok helyünk marad kibontakozni, eredményesek lehetünk.”

Végeredménynek is elfogadnánk a próbát! (Fotó: V. J.)


Elkél majd a magyar válogatottnak a biztatás, következő ellenfele ugyanis a kvartett első számú favoritja. Lengyelország szerdán a papírformának megfelelően legyőzte Írországot, ám arra kevesen számítottak, hogy le gyalulja vetélytársát, és úgy nyer 5–1-re, hogy több nagy lehetőséget is elkótyavetyél, valamint kétszer eltalálja a kapufát. Úgy tudjuk, a lengyel delegáció szerint is az utóbbi évek legígéretesebb korosztálya a mostani U17-es, úgyhogy kétségünk sincs afelől, hogy Felcsúton lényegesen nehezebb erőpróba vár Belvon Attila szövetségi edző együttesére, mint amilyen a Wales elleni volt.

„AZ ULTRÁK IS JÖNNEK?” – kérdezte csillogó szemmel Bokor Pétertől, a magyar U17-es válogatott sajtófőnökétől Yaakobishvili Áron, a korosztályos válogatott kapusa a csapat péntek délutáni edzését megelőzően. Ebből is érzékelhető, a fiataloknak hatalmas élmény volt a Wales elleni háromgólos győzelem alkalmával átélt hangulat, amelyet a szurkolótábor teremtett, s jó hír, hogy bár kisebb létszámban, úgy tudni, a felcsúti Pancho Arénában is képviseltetik magukat a Lengyelország elleni szombati csoportmérkőzésen, amelyre lapzártánkig mindössze néhány száz szabad belépő maradt.

Az utóbbi évek legígéretesebb lengyel korosztálya a mostani U17-es, a felcsúti Pancho Arénában lényegesen nehezebb erőpróba vár Belvon Attila szövetségi edző együttesére, mint amilyen a Wales elleni volt a nyitányon.

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG
A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Május 17., szerda
Magyarország–Wales 3–0
Budapest,
Hidegkuti Nándor Stadion

Május 20., szombat
20.00:
Magyarország–Lengyelország
Felcsút, Pancho Aréna

Május 23., kedd
20.00:
Írország–Magyarország
Felcsút, Pancho Aréna

A MAGYAR U17-ES VÁLOGATOTT KERETE

Kapusok:   Lehoczki Bendegúz (Puskás Akadémia), Yaakobishvili Áron (FC Barcelona), Molnár Mátyás (Bp. Honvéd)
Védők:  Lengyel Noel (Főnix), Girsik Attila (Vasas), Manuel Burghart (Ried), Umathum Ádám (Puskás Akadémia), Demkó Márton (El Paso), Kaczvinszki Dominik (Budapest Honvéd), Hornyák Csaba (DVSC), Kubicsek Levente (Puskás Akadémia)
Középpályások: Kern Martin (Puskás Akadémia), Németh Hunor (Köbenhavn), Fenyő Noah (Eintracht Frankfurt), Somfalvi Bence (Puskás Akadémia), Bagi Ádám (Ferencváros), Vidnyánszky Mátyás (DAC)
Támadók: Molnár Csaba (Vasas), Szabó Szilárd (Ferencváros), Simon Benedek (Bp. Honvéd), Varga Zétény (Ferencváros)

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–LENGYELORSZÁG MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

2023.09.23 23:52:50

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Kiderül, mennyire rugalmasak, fogékonyak az új helyzetekre.

2023.09.23 23:05:55

Magyar válogatott nemzetisport.hu

2023.09.17 22:37:08

Magyar válogatott nemzetisport.hu

Sallai Roland – akinek a Barcelona korábbi sztárja, Andrés Iniesta volt a kedvenc futballistája – karrierépítés szempontjából nem tartotta megfelelő lépcsőfoknak a szaúdi ligát. Képes volt ellenállni a pénznek. Ezt leírni egyszerűbb, mint megcselekedni.

2023.09.15 21:37:27

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A magyar labdarúgó-válogatott már nem meglepetésre, hanem reálisan van ott a kontinens első felében, az erőviszonyok pedig nem változtak meg végletesen.

2023.09.15 13:50:02

Magyar válogatott nemzetisport.hu

A magyar csapat gólját Dróth Zoltán szerezte.