nemzetisport.hu 2017.03.26 12:48 Frissítve: 2017.03.26 17:34

Szoboszlai az utolsó pillanatban lőtte ki a csapatot az Eb-re

Tizenegy év szünet után újra kijutott az Eb-re a magyar U17-es labdarúgó-válogatott. Az már tudható volt, hogy valószínűleg győzelem kell a biztos kijutáshoz. Ez így is lett, mivel a csoport másik meccsén nem nekünk kedvezett az eredmény. Óriási küzdelem zajlott a pályán, nehezen találtuk a norvég védelem feltörésének receptjét, és már-már úgy tűnt, nem sikerül megszerezni a győzelmet, csakhogy az utolsó pillanatban érkezett Szoboszlai Dominik, és szenzációs góllal megnyerte a meccset a mieinknek.

Szoboszlai Dominik lőtte ki az Európa-bajnokságra a magyar válogatottat (Fotó: Veres Viktor)

 

U17-ES EURÓPA-BAJNOKI ELITKÖR
2. CSOPORT, 3. FORDULÓ
NORVÉGIA–MAGYARORSZÁG 0–1
Telki. Vezette:
Kennedy (északír)
NORVÉGIA: Christiansen – Kalsaas (Rimestad, a szünetben), Sandberg, Rosler, Uran – Waagan, Hove, Ugland, Stenevik – Haland (Botheim, 51.), Larsen (Daland, 76.). Szövetségi edző: Erland Johnsen
MAGYARORSZÁG: Ásványi – Kovács K., Mocsi, Bolla (Opavszky, a szünetben), Majnovics – Schön, Csonka, Szoboszlai, Csoboth – Szerető (Szendrei, 72.), Tímári. Szövetségi edző: Szélesi Zoltán
Gólszerző: Szoboszlai (83.)

A csoport másik mérkőzésén:
Izrael–Oroszország 0–0

A végeredmény: 1. Magyarország 6 pont (3–2), 2. Norvégia 4 (5–3), 3. Izrael 4 (1–3), 4. Oroszország 2 (3–4)

A meccs előtt is tudtuk, hogy nehéz lesz nyerni, hiszen a norvégokat nem siettette semmi. Mégsem így kezdődött a találkozó, mert a norvégok kezdtek veszélyesebben, és akár már a 3. percben vezetést szerezhettek volna. Szerencsére nem így történt, és a magyar csapat lassacskán felvette a mérkőzés ritmusát.

A huszadik perc környékén végre magunkra találtunk, átvettük a játék irányítását, és egyre többször tűntek fel a magyar játékosok a norvég kapu előtt. A 21. percben Szoboszlai akár meg is szerezhette volna a vezetést, de lövése arasznyival elkerülte a bal alsót.

A mezőnyfölényünk megmaradt, de igazán nagy helyzetet nem sikerült a félidőben kialakítani az amúgy nem sokat mutató norvégok ellen. Az első félidő utolsó három percét megnyomták a norvégok, de sikerült megúszni a támadásokat.

„Nem véletlen, hogy Dominikot tettem meg kapitánynak” – Szélesi 

„A végjátékban potyogó gólok voltak jellemzőek erre a sorozatra – mondta az M4 Sport kamerái előtt Szélesi Zoltán szövetségi edző. – A srácok szeretnek játszani az idegeimmel és a hangszálaimmal, megint jól kikiabáltam magam. A viccet félretéve, óriási gratuláció a fiúknak! Már itt, az elitkörben is megmutatták, hogy milyen szintet képviselnek. Mint már említettem, érdemes lesz figyelni ezt a kétezres korosztályt, mert rengeteg remek labdarúgója van.”

„Nem véletlen, hogy Dominikot tettem meg csapatkapitánynak, mindig kell egy ilyen ember, aki a játéktudásával és a csapatban betöltött pozíciójával tudja közvetíteni a többiek felé az információkat, illetve képviselni az érdekeket. Még egyszer hangsúlyozom, ez csapatmunka volt, Dominiknak a lába ugyan kellett hozzá az oroszok ellen és ma is, de a győzelemhez szükség volt a tíz csapattársára a pályán, illetve a cserékre, akik ugyanúgy segítettek elérni ezt a sikert!”

A teljes nyilatkozatot ide kattintva olvashatják el!

A második félidőben harcosabb magyar csapat jött ki a pályára, mindjárt az elején Timári lőhetett volna gólt, de Christiansen védte a bal alsó felé surranó labdát. Arról nem lehet beszámolni, hogy beszorítottuk volna az ellenfelet, de a magyar támadásokban rendszeresen ott volt a lehetőség a gólszerzésre. Csakhogy az utolsó passzokba rendre hiba csúszott, esetleg a beívelések sikerültek túl mélyre.

A magyar mezőnyfölény meddő volt, a norvégok biztosan álltak a lábukon, sőt az utolsó tíz percben akár a vezetést is megszerezhették volna, de Ásványi hihetetlen bravúrral életben tartotta az Eb-reményeket.

A várt fergeteges magyar rohamok csak nem akartak jönni, és a másik meccsen sem úgy alakult az állás, hogy nekünk kedvezzen. Így aztán maradt a döntetlen, ami nem lett volna elég a továbbjutáshoz, hiszen a másik meccsen Izrael gól nélküli döntetlenre végzett Oroszországgal.

Aztán egy utolsó támadásra indult a magyar csapat, a hosszabbítás utolsó percében Kovács cselezgetett a behúzódó norvég védők mellett a jobb oldalon, majd nem ívelt középre, hanem visszagurított, s Szoboszlai Dominik jobbal, 22 méterről szenzációsan lőtte ki a jobb felső sarkot. 0–1

Ezzel eldőlt, hogy a magyar csapat csoportelsőként jutott ki a horvátországi Európa-bajnokságra! Tizenegy éves böjtöt szakított meg ezzel a magyar U17-es válogatott.

KATTINTSON A KÉPRE, ÉS NÉZZE MEG AZ M4SPORT.HU ÖSSZEFOGLALÓJÁT! (A GÓLT MEGELŐZŐ AKCIÓ 2:25-NÉL KEZDŐDIK)

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

84. perc: VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK. A MAGYAR VÁLOGATOTT KIJUTOTT A HORVÁTORSZÁGI EURÓPA-BAJNOKSÁGRA!
84. perc:
Még egy-egy sárga a két oldalon, de ez már nem oszt, nem szoroz.
83. perc: GÓÓÓÓÓÓÓL! EZ HIHETETLEN!
Kovács cselezgetett a jobb oldalon, visszagurított Szoboszlainak, aki 22 méterről kilőtte a pókot a jobb felső sarokból! 0–1
80. perc: Három perc a ráadás.
78. perc:
A norvégok látványosan húzták az időt, aztán még sárgát is kaptak, amikor labdát vesztettek. Steneviket figyelmeztették.
76. perc:
Norvégia cserélt, Larsen helyett Daland lépett pályára.
75. perc: Szoboszlai
ívelt szabadrúgást a norvég tizenhatoson belülre, de a védők kifejelték.
72. perc:
Cserélt a magyar csapat, Szerető helyett Szendrei lépett pályára.
71. perc:
Óriási védelmi hiba után Larsen szerzett labdát, középre játszott, éppen Botheim elé, aki 5 méterről lőhetett, de Ásványi hihetetlen bravúrral szögletre védett!
70. perc: Schön
tört előre nagyszerűen, középre is tudott adni, de magyar lábról ment mellé a labda.
64. perc:
Egyelőre nem sikerül feltörni a norvég védelmet, és sajnos a másik meccsen sem alakulnak túl jól a dolgaink, ott sincs gól.
59. perc: Szöglethez
jutott a magyar csapat, de elrontottuk a variációt.
53. perc: Kovács
és Csoboth szép összjátéka után szöglethez jutottunk, de nem tudtunk vele mit kezdeni.
52. perc: Ugland
vállalkozott lövésre 25 méterről, de ezzel csak a madarakat riogatta.
51. perc:
Norvégia cserélt, Haland helyett Botheim érkezett.
49. perc: Schön
indult meg középre, majd 20 méterről lőtt, Christiansen kikapta a labdát a bal alsó elől.
47. perc: Szoboszlai
játszotta el, hogy felrúgták 17 méterre a norvég kaputól, jogos volt a sárga lap.
Közben a csoport másik meccsén nincs gól az Izrael–Oroszország meccsen, ezért a döntetlen állás most nem jó a magyar csapatnak.
45. perc: Uran próbálta meg kapura rúgni a szabadrúgást, de a sorfal mentett.
44. perc: Haland
ment el Mocsi mellett, a magyar védő visszahúzta, sárga lap.
41. perc: NAGY HELYZET! Schön
szép labdáját Tímári szelídítette meg, majd fordulásból, 14 méterről a bal alsót vette célba, de Christiansen szögletre mentett.
41. perc:
Cserélt Magyarország és Norvégia is. Nálunk Bolla helyett Opavszky játszik, a norvégoknál Kalsaas helyett Rimestad.
41. perc: Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

40+1. perc: Vége az első félidőnek, egyelőre nem bírnak egymással a csapatok. 0–0
40. perc: Schön
nagyszerű csellel került lövőhelyzetbe, majd 13 méterről lőtt, de Christiansennek nem okozott gondot.
40. perc:
Veszélyes beívelés után Haland fejelhetett 12 méterről, szerencsére rosszul, így Ásványi elkapta a labdát.
37. perc: Hove
ívelt középre egy szabadrúgást a magyar tizenhatos irányába, de felszabadítottunk.
33. perc: Szerető
küzdött a bal oldalon, és kiharcolt egy szögletet. A szögletet ő maga végezte el, de a középre adást kifejelték a védők.
32. perc: Szerető
állt a labda mögé, középre ívelt, Szoboszlai fejese magasan fölé szállt.
31. perc: Schön
szép csellel indult volna el, Stenevik felrúgta. Szabadrúgással jöhettünk jó helyről.
31. perc:
Labdát vesztettünk a felezővonalnál, de szerencsére Stenevik elvesztette.
25. perc:
Jó magyar támadás bontakozott ki, Csobothot nem is tudták megállítani, de az utolsó passza rossz volt a tizenhatos közelében.
22. perc: Haland
indult meg nagy rössel a magyar kapu felé, de Kovács Krisztián szögletre mentett.
21. perc: SZÉP LÖVÉS! Csoboth
vette észre Szoboszlait, adta is a labdát, majd az oroszok ellen két gólt szerző csapatkapitány 17 méterről nem sokkal lőtt a bal alsó mellé.
16. perc:
A megítélt szabadrúgást Ugland messze fölé lőtte 22 méterről.
15. perc:
Bolla rossz irányba próbált cselezni, így kerültek helyzetbe a norvégok, de aztán Bolla lerántotta ellenfelét egy sárga lapért.
14. perc: Hove
ívelt a magyar tizenhatosra egy szabadrúgást, de a bíró lökést látott a norvégoknál, így fellélegezhettünk.
12. perc:
Szöglethez jutott a magyar válogatott. Szerető csavarta be a labdát balról, de Waagan kifejelte a labdát.
10. perc:
Gyors kontrára indult a magyar csapat, de Csoboth kicsit röviden adta Schönnek, aki visszaadta volna neki, de a norvég védők szereltek.
9. perc:
Bal oldali norvég beadás után Majnovics mentett szögletre.
5. perc: Szerető
húzta meg a jobb szélen, de a védő kicsit taszigálta, így kigurult a labda az alapvonalon túlra.
A meccset a helyszínen tekinti meg Bernd Storck, a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya is.
2. perc:
Jobb oldali norvég szöglet után Ásványi rosszul számította ki a labda ívét, Sandberg fejelhetett 3 méterről, de szerencsére fölé…
1. perc: Elkezdődött a meccs, a norvégok indították útjára a labdát. A magyar csapat tiszta fehérben, a norvég piros-kékben játszik.

 

ELŐZMÉNYEK

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Norvégia–Magyarország mérkőzés, az U17-es Európa-bajnoki elitkör 2. csoportjának 3. fordulójából. Tartsanak velünk!

Az első találkozón Izraeltől 1–0-s vereséget szenvedtünk, a második meccsen viszont 2–1-re legyőztük Oroszországot.

U17-es együttesünk 2016. szeptember végén és október elején, szintén hazai pályán harcolta ki az elitkörben való részvétel jogát. Ekkor a magyar csapat Liechtensteint 3–0-ra, majd  Dániát 3–1-re legyőzte, így az utolsó fordulóban az is belefért, hogy 4–0-ra kikapott Hollandiától.

Fontos szabály, hogy az U17-es korosztályban 45 helyett két 40 perces félidőből áll egy mérkőzés!

Az Európa-bajnokság döntőjét Horvátországban, május 3. és 19. között rendezik meg. A tornára 16 csapat jut ki: a házigazda horvátok mellett a nyolc elitkörös kvartett csoportelsője, valamint a nyolcból a hét jobbik csoportmásodik (a csoportnegyedikek elleni eredmény minden esetben kiesik) is képviselheti hazáját a kontinensviadalon.

Négy elitkörös csoportban már véget értek a küzdelmek, így Spanyolország, Olaszország, Hollandia, Skócia, Szerbia, Írország és – óriási meglepetést szerezve, egy kis magyar segítséggelFeröer már biztosította a helyét a tornán.

AZ U17-ES VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Ásványi Balázs (Puskás Akadémia), Kovács Péter (DVSC) 
Védők: Lakatos Benjámin (DVSC), Opavszky Balázs (Vasas), Mocsi Attila (ETO FC Győr), Csóka Dániel (Wolverhampton – Anglia), Bolla Gergő (Illés Akadémia), Majnovics Martin (Mattersburg – Ausztria)
Középpályások: Csonka András (Ferencváros), Lipóth András (Ferencváros), Szoboszlai Dominik (Salzburg – Ausztria), Kovács Krisztián (ETO FC Győr), Schön Szabolcs (Ajax – Hollandia)
Támadók: Szendrei Norbert (Honvéd), Bencze Márk (Vitesse – Hollandia), Szerető Krisztofer (Stoke City – Anglia), Csoboth Kevin (Benfica – Portugália), Tímári Norman (Puskás Akadémia) 


 

2021.06.15 23:52:48

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az Eb itthoni nyitó mérkőzésén alig több mint öt perc választotta el válogatottunkat a pontszerzéstől.

2021.06.15 17:07:47

Magyar válogatott L. PAP ISTVÁN

Vezetőedzőként folytatta, és huszonöt éves böjt után, 1980-ban bajnoki címre vezette a kispestieket.

2021.06.15 08:43:27

Magyar válogatott nemzetisport.hu

Kivetítős meccsnézés Magyarkanizsán, Zentán, Hajdújáráson, Sepsiszentgyörgyön. Üzenjen ön is a csapatnak!

2021.06.10 15:19:33

Magyar válogatott K. D.

„Megjöttek a Magyarok, húzzátok meg magatok!” – a Hősök és a ValMar írt dalt a magyar válogatottról.

2021.06.10 10:20:58

Magyar válogatott MILITÁR IVÁN

ELEMZÉS. A Vargák mellett Holender és Kleinheisler is opciót jelenthet ezen játékhelyzetekben.