„Stadion a stadionban” - a kiemelt hazai sportfejlesztések nyomában

Vágólapra másolva!
2013.04.24. 15:08
null
A Loki (jobbra fent) és a Fradi (jobbra lent) stadionját már építik, a Tüskecsarnoknál (balra lent) a kivitelező megtalálása következik (Fotó: NSO-montázs)
Ahogy arról korábban beszámoltunk, egyedinek számító megoldással, a Puskás Ferenc Stadionon belül épülhet meg az új nemzeti futballaréna. A bejelentés kapcsán összegyűjtöttük a „stadion a stadionban" koncepció legfontosabb paramétereit, valamint megnéztük, hogyan állnak a jelenleg is zajló legnagyobb sportcélú fejlesztések.  

„Nem volt sok választásunk a fejlesztések terén, ezek a létesítmények húsz-harminc éves lemaradásban vannak, másrészt a sportolóinknak külföldi edzőtáborokban készülő versenyzőkkel kell felvenniük a versenyt. Az eredményekhez megfelelő létesítmények kellenek! Látjuk, hol van szükség beavatkozásra, a kormányzat pedig elkötelezte magát ezen áldatlan állapotok felszámolása mellett" – kezdte Vígh László, a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos a Nemzeti Sport Online-nak.


PUSKÁS FERENC STADION REKONSTRUKCIÓJA, NEMZETI OLIMPIAI KÖZPONT MEGTEREMTÉSE

– Mit tartalmaz a projekt? Egy legmagasabb UEFA-kategóriájú, legalább 65 ezer fő befogadására alkalmas multifunkcionális stadion, amely a „stadion a stadionban" koncepció alapján épül fel. A beruházás további részei: a Körcsarnok és a Millenáris Velodrom felújítása, a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok átépítése, a Kisstadion újjáépítése, egy úszó- és vízilabdaversenyek lebonyolítására alkalmas létesítmény megépítése, egy multifunkcionális edzéscsarnok kialakítása, egy atlétikai versenyek megrendezésére alkalmas pálya megépítése, valamint egy fedett atlétikai edzőpálya létesítése, illetve kiszolgáló létesítmények, parkolók kialakítása.

– Hol tart jelenleg? Jelenleg a koncepciót fogadta el a kormány, ezután a tervező kiválasztása fog elkezdődni.

– Mennyiből és mikorra készülhet el? A tervezés várhatóan egy évet vesz igénybe, majd az új nemzeti stadion kivitelezése jövő év végén kezdődhet, és három év alatt, 2017 végére valósulhat meg. 3-4 ezer eurós székárral számolnak, így 60-70 milliárd lehet az új stadion építése, további 10 milliárd az átalakítás, míg a környező létesítmények kialakítása 30-40 milliárdot tehet ki.

FELÚJÍTANÁK AZ NB I-ES STADIONOKAT

A Magyar Labdarúgó-szövetség szerint is kiemelten fontos, hogy nagy nemzetközi meccsek rendezésére alkalmas stadionok épüljenek, de második ütemben szeretnék felújítani az NB I-es csapatok és a potenciális feljutók létesítményeit is. A cél, hogy családbarát környezetet teremtsenek, ahol kulturált körülmények között lehet szurkolni. Ehhez a tervek szerint 16-18 csapat (természetesen a Fradin és a Debrecenen kívül) stadionját újíthatják fel két és fél-három év alatt. Ennek keretében elsősorban a kiszolgáló létesítmények felújítására kerülne sor, illetve fedett lelátókat építenének. Négy-hatezres befogadóképességű stadionok jöhetnek létre vidéken, a megvalósítás az állam, az önkormányzatok és az MLSZ összefogása nyomán történhet meg. A szövetség koncepciója mindenesetre kész, rajta nem múlik a stadionfejlesztési projekt folytatása.

„Az elmúlt egy évben több száz tárgyalás, szakértői egyeztetés történt az új létesítményről. A beruházást lebonyolító Nemzeti Sportközpontok szakemberei hazai és nemzetközi sportszövetségek vezetőivel, a Magyar Olimpiai Bizottság irányítóival, az UEFA és a FIFA szakértőivel, sportközgazdászokkal, külföldi stadionok üzemeltetőivel, építészekkel, mérnökökkel és még sok más terület szakértőivel közösen alakították ki a beruházás végleges koncepcióját" – mondta a Puskás Ferenc Stadionban megtartott sajtótájékoztatón Vígh László.

Három koncepció versengett egymással, a régi stadion lebontása (ez igen költséges lett volna), a régi mellett egy új stadion építése, amely sokáig befutónak tűnt, de végül a zsúfoltság miatt elvetették, és a most elfogadott „stadion a stadionban" ötlet. Azért is az utóbbira esett a választás, mert egyrészt gyorsabb és költséghatékonyabb a másik kettőnél, másrészt pedig jobban szolgálja a kormány azon szándékát, hogy a lehető leghamarabb világszínvonalú körülmények között készülhessenek a magyar sportolók.

A régi stadion falai megmaradnak, így – amint azt Giró-Szász András kormányszóvivő a tegnapi sajtótájékoztatón megjegyezte – „Puskásék szelleme egy 21. századi létesítményben fog megjelenni."

„A teljes felső karéjt tartó fal mellett a főépület is megmarad, az új lelátó a mostani futópálya kettes vonalánál helyezkedik majd el. A régi stadion lelátója és az újonnan épülő lelátó közötti részt befedjük, a felső szinteken így kialakuló termeket pedig a különböző olimpiai sportágak képviselői használhatják" – vázolta a terveket Vígh.

Az itt rendelkezésre álló több tízezer négyzetméteres helyre edzőtermeket, versenypályákat hoznak majd létre, amivel így többek között a jégkorongozók, asztaliteniszezők, vívók, ökölvívók és birkózók számára is felkészülési lehetőséget biztosítanak.

Az új lelátók meredekebben, 34 fokos szögben helyezkednek majd el, az első sor a hosszanti oldalon négy-hat, az alapvonaltól pedig négy méterre lesz. Az aréna egyik különlegessége lesz a tetőre kerülő, körülbelül egy kilométer hosszúságú, kivilágítható, panorámás futópálya.

A Tüskecsarnok a bevilágító rendszerről kapta a nevét
A Tüskecsarnok a bevilágító rendszerről kapta a nevét

TÜSKECSARNOK

– Mit tartalmaz a projekt? Egy nagycsarnok, egy munkacsarnok és hat kisebb csarnok, öltözőrendszer, mélygarázs és egy hozzá kapcsolódó uszoda kialakítása.

– Hol tart jelenleg? A napokban fogják kiírni a közbeszerzési eljárást, és 2014-ben megvalósul a beruházás.

– Mennyiből és mikorra készülhet el? A kivitelezők zárt térben dolgozhatnak a csarnok esetében, ez 2014 elejére el is készülhet, az uszoda pedig 2014 végére. A csarnokrészre 5.9 milliárd áll rendelkezésre, ez magában foglalja a technológiát és a teljes befejezést. Az uszoda 2.2 milliárdból valósulhat meg.

„A Tüskecsarnok zseniális épületegyüttes. 1993-ban kezdték építeni, 1996-ban nagyjából ötvenszázalékos készültségnél abbahagyták, ezt most befejezzük. Érdekessége, hogy akár hét-nyolc sportág eseménye is történhet egyszerre a létesítményben, ez egyedülálló. Maga a név abból ered, hogy ez egy bevilágító rendszer, a tüskék pedig este speciális éjszakai világítást kapnak. Részben föld alá van építve a létesítmény, ezáltal más energia-megtakarítással lehet üzemeltetni" – mondta Vígh László a Tüskecsarnok kapcsán.

A 20x40 méteres küzdőterű létesítmény csaknem 4000 fő befogadására lesz alkalmas, és a ritmikus gimnasztikán kívül mindegyik teremsportág viadalait meg lehet rendezni benne. Rangos nemzetközi sportversenyek mellett kulturális eseményeknek és koncerteknek is otthont adhat majd a 71 méter hosszú és 42 méter széles építmény. A kiegészítő létesítmények között a kormánybiztos megemlítette a szomszédban található négy, egyenként 18x36 méteres, valamint további két, 18x18 méteres munkacsarnokot.

A Nagyerdei Stadion építése már látványos fázisába ért
A Nagyerdei Stadion építése már látványos fázisába ért

NAGYERDEI STADION

– Mit tartalmaz a projekt? Labdarúgó-mérkőzésen 20 020 fő befogadására alkalmas, UEFA 4. kategóriás multifunkcionális stadion építése, a parkerdő teljes környezetének megújítása.

– Hol tart jelenleg? Közbeszerzési eljárás lebonyolítása után megkezdte a kivitelező a munkát, elbontotta a régi lelátórendszert, elvégezte az alapozást, jelenleg a tartóoszlopok, gerendák elhelyezése van folyamatban.

– Mennyiből és mikorra készülhet el? A teljes beruházásra 12.5 milliárd áll rendelkezésre, az átadást 2014 márciusára-áprilisára tervezik.

„Itt is a multifunkcionalitásra törekedtünk, Debrecen egyik legnagyobb létesítménye lesz, amikor elkészül. Az építkezés nagy ütemben zajlik, látványosan fejlődik, hiszen már 'kijött a földből', száznál több oszlop áll jelenleg. Natura 2000-területen zajlik a beruházás, ezt figyelembe kellett venni a tervezésnél és az építkezésnél. A Nagyerdőben gazdag természeti környezet veszi körül a stadiont, ezt mindenképp szerettük volna és kötelességünk is megőrizni" – mondta a kormánybiztos a debreceni stadionnal kapcsolatban, hozzátéve: a kialakításnál arra is figyeltek, hogy a híres virágkarnevált meg lehessen rendezni a létesítményben.

A parkba egy hullámzó vonalvezetésű, pihenő- és vízfelületeket is tartalmazó, 1100 méter hosszúságú sétaút kerül, amely a stadion megközelítésén túl több aktív zónára osztja a parkot. Az érkezési téren ködszínház, fényjáték szökőkút fogadja az idelátogatókat, alatta pedig egy 200 férőhelyes mélygarázst alakítanak ki. A területen gördeszkapálya is helyet kap. A sportterületeket a park szintjén fitnesz és szabadidő funkcióhoz csatlakozó terek gazdagítják.

NAGYERDEI STADIONTÚRA

ALBERT-STADION

Már a kandelábereket bontják az Üllői úton (Fotó: MTI)
Már a kandelábereket bontják az Üllői úton (Fotó: MTI)

– Mit tartalmaz a projekt? A jelenlegi stadion bontása és a mostanihoz képest kilencven fokkal elforgatva egy legalább 22 ezer férőhelyes (belföldi meccsek esetén a vendég- és a hazai szektor állóhelyeivel 23 700 férőhelyes), fedett lelátójú stadion építése.

– Hol tart jelenleg? A kivitelező a bontást végzi, a B-közép után a kandeláberek vannak soron. A régi stadion számos részletét (például a gyepszőnyeg, kapuk, székek) értékesítik.

– Mennyiből és mikorra készülhet el? 14 milliárdot szántak a beruházásra, a kivitelező 13 és fél milliárdért vállalta a munkát, amellyel 2014 őszére kell végeznie.

„A saroktelek eladásának köszönhetően a tizennégymilliárd forintra tervezett végösszeg mintegy fele visszafolyhat – mondta Fürjes Balázs, a kiemelt fővárosi beruházásokért felelős kormánybiztos korábban a Nemzeti Sportnak. – Így tehát nemcsak a kontinens legmodernebb, hanem egyúttal legolcsóbb huszonkétezer férőhelyes stadionja is készülhet el a fővárosban. Ez a létesítmény azonban több lesz egy arénánál – több egy Fradi-stadionnál. Hiszen sokszor szurkolhatunk majd a nemzeti válogatottnak, és a rendezvényterem sok szabadidős, üzleti, társasági eseménynek is helyt ad majd."

Az új stadiont szurkolóbarátra tervezik, így többek között belső wifi-rendszert építenek ki, ahol akár a meccsek legérdekesebb jelenetei is visszanézhetőek lesznek.

ILYEN LESZ AZ ÚJ FRADI-STADION

Mindezek csak a legnagyobb volumenű projektek, de emellett a közeljövőben válhat véglegessé a Ferencvárossal együtt lebonyolítandó népligeti fejlesztési koncepció, illetve a szakszövetségek is elkészítették a terveiket az infrastrukturális helyzet javítására. Ennek nyomán Tata, Dunavarsány, az úszó- és vízilabdaközpont, Mátraháza és Szeged sportlétesítményei is megújulhatnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik