Román-magyar: az UEFA a románokat is vizsgálja rasszizmus miatt

Vágólapra másolva!
2014.10.30. 18:18
null
A magyar és a román szövetség még mindig várja a döntést a bukaresti meccsről – fegyelmi ülés október 30-án (Fotó: Veres Viktor)
Mint arról október 22-én beszámoltunk, az erdélyi Civil Elkötelezettség Mozgalom feljelentést tett az Európai Labdarúgó-szövetségnél (UEFA) az október 11-i Románia–Magyarország Eb-selejtezőn tapasztalt rasszista román megnyilvánulások miatt, a Magyar Labdarúgó-szövetség pedig szintén hivatalos beadvánnyal élt a románok viselkedése miatt. Az UEFA fegyelmi bizottsága pénteki döntése előtt beemelte a rasszizmus vádját az eljárásba.

A Magyar Labdarúgó-válogatott rajongói Facebook-oldal érdeklődésére az UEFA fegyelmi bizottságának titkársága megerősítette: az ügyben a döntés azért csúszik, mert a feljelentés és az MLSZ beadványa nyomán a románok elleni vádpontok közé beemelték a rasszizmust.

„Hivatalos, hogy az UEFA fegyelmi bizottsága felülbírálta a német UEFA-ellenőr jelentését és beemelte a román vádpontok közé a rasszizmust a mi hivatalos panaszunk és az MLSZ beadványa alapján. Ítélethozatal holnap lesz, amiről a szövetségeket még aznap értesítik, de a nyilvánosság számára lehet, hogy csak hétfőtől lesz elérhető annak az eredménye. Az eddigi csúszás is annak köszönhető, hogy az új bizonyítékok és az új tényállás merőben új helyzetet teremtett” – írja az oldal.

A Civil Elkötelezettség Mozgalom és a feljelentést kezdeményező közösségi oldal rasszista magatartás, fotóval dokumentált zászlóégetés, a magyar himnusz kifütyülése, sértő rigmusok (Többek között a „Kifelé a magyarokkal az országból" rigmus) és transzparensek miatt tett feljelentést, erről képi és videobizonyítékokat is csatolt.

Az UEFA honlapján megjelentek szerint a románokat lelátói rendbontás, tiltott pirotechnikai eszközök és más tárgyak használata illetve bedobása, lézerezés, valamint a játékosok helytelen viselkedése (öt vagy több sárga lap) miatt vizsgálják, míg a mieink ellen rasszista bekiabálások, lelátói rendbontás, tűzijáték használata és szintén a csapat által begyűjtött sok lap miatt indult eljárás. Ehhez jön most a beadványok nyomán a rasszizmus a románok elleni fegyelmi eljáráshoz, az októberi mérkőzés házigazdáit rendezési hiányosságok miatt is vizsgálják.

Az MLSZ azzal számol, hogy a szövetséget büntetéssel sújtja az UEFA a bukaresti mérkőzésen tapasztaltak miatt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik