R. B.
2022.03.02 11:14 Frissítve: 2022.03.03 10:17

Női futsal Eb: a magyar válogatott lehet elődöntős az oroszok helyett?

Március 25-től Portugáliában rendezik meg a női futsal Európa-bajnokság négyes döntőjét, amelyen Ukrajna a címvédő Spanyolországgal, míg a házigazda portugál válogatott Oroszországgal küzd meg az elődöntőben. Az orosz–ukrán háború miatt azonban sok kérdés felvetődik…

A magyar női futsalválogatott (Fotó: mlsz.hu)

 

Az UEFA hétfőn döntött úgy, hogy kizárja az orosz klubokat és válogatottakat az általa rendezett sorozatokból, így az orosz női futsalválogatott nem vehet részt az Eb négyes döntőjében.

 
UEFA, FIFA: kizárták az orosz klubokat, válogatottakat – hivatalos

Az orosz együttes a selejtezőben hibátlan mérleggel megnyerte az 1-es számú csoportot, amelyben Magyarország a második helyen végzett – megelőzve Hollandiát és Fehéroroszországot. Októberben a mieink 3–0-ra kikaptak az oroszoktól, a négyes másik két együttesét egyaránt legyőzték.

Az UEFA még nem adott tájékoztatást a négyes döntő sorsa kapcsán. Ráadásul az is kérdés, az ukrán nemzeti együttes vállalja-e a szereplést…

Ha Oroszország helyett másik csapatnak kell „beugrania”, előfordulhat, hogy a magyar válogatottra esik a szövetség választása. Persze az sem kizárt, hogy a legjobb csoportmásodik Olaszország utazhat Portugáliába.

Az Európa-bajnokság előző körében négy csoportban zajlottak küzdelmek. Mind a négy négyesben hat pontja lett a második helyezettnek. A mieink gólkülönbsége 0, az olaszoké +10, a lengyeleké +4, a finneké +2.

A nőknél először a 2018–2019-es évadban rendeztek Európa-bajnokságot. A négyes döntőnek akkor is Portugália adott otthont. A fináléban Spanyolország 4–0-ra nyert a házigazdák ellen, a bronzmérkőzésen Oroszország büntetőkkel legyőzte Ukrajnát. A magyar válogatott akkor is a második helyen végzett a selejtezős csoportjában, ugyanúgy 7 pontja lett, mint az ukránoknak, ám rosszabb gólkülönbséggel zárt.

Az ügyben megkerestük az MLSZ-t és az UEFA-t. Utóbbitól azt a választ kaptuk, egyelőre nem tud új információval szolgálni a nők Eb-döntőjéről, s a végrehajtó bizottság szükség esetén rendkívüli ülésen tud határozni hasonló kérdésekben. A magyar szövetség jelezte, a döntés az UEFA hatáskörébe tartozik, s amint döntés születik, tájékoztatja a közvéleményt.

2022.11.27 08:24:14

Magyar válogatott nemzetisport.hu

Nádas Ödön bátor volt, de a csapatból hiányzott a szív, a lélek.

2022.11.25 17:39:00

Magyar válogatott nemzetisport.hu

A Dunaszerdahely középpályása 596 nap válogatottbeli kihagyás után elszántabb, mint valaha.

2022.11.25 19:47:07

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az utóbbi hetek, napok a búcsú jegyében teltek, Mészölytől örökre, Dzsudzsák és Szalai esetében csak a válogatottól. A lényeg az, hogy megint van, aki továbbadja a lángot, s van, aki átveszi.

2022.11.25 19:44:57

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Lenyűgöző, ahogy a játékosok a labdához érnek, ütemre lelnek, passzolnak, megelőznek.

2022.11.25 00:11:58

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. November 25., a Magyar labdarúgás napja. Annak, aki igazi híve a futballnak, minden nap ünnep, amikor meccs van. Emlékszem, ha fölmentem egy stadion lépcsőjén, megálltam, megláttam a zöld gyepet, már kisgyerekként is lett bennem valami le nem írható, semmi máshoz nem hasonlítható emelkedettség.