Női futsal Eb: a magyar válogatott lehet elődöntős az oroszok helyett?

R. B.R. B.
Vágólapra másolva!
2022.03.02. 11:14
null
A magyar női futsalválogatott (Fotó: <a href="https://valogatott.mlsz.hu/futsal-noi/hir/szurkolok/noi-futsal-gyozelemmel-zartuk-az-eb-selejtezot" target="_blank">mlsz.hu</a>)
Március 25-től Portugáliában rendezik meg a női futsal Európa-bajnokság négyes döntőjét, amelyen Ukrajna a címvédő Spanyolországgal, míg a házigazda portugál válogatott Oroszországgal küzd meg az elődöntőben. Az orosz–ukrán háború miatt azonban sok kérdés felvetődik…

 

Az UEFA hétfőn döntött úgy, hogy kizárja az orosz klubokat és válogatottakat az általa rendezett sorozatokból, így az orosz női futsalválogatott nem vehet részt az Eb négyes döntőjében.

Az orosz együttes a selejtezőben hibátlan mérleggel megnyerte az 1-es számú csoportot, amelyben Magyarország a második helyen végzett – megelőzve Hollandiát és Fehéroroszországot. Októberben a mieink 3–0-ra kikaptak az oroszoktól, a négyes másik két együttesét egyaránt legyőzték.

Az UEFA még nem adott tájékoztatást a négyes döntő sorsa kapcsán. Ráadásul az is kérdés, az ukrán nemzeti együttes vállalja-e a szereplést…

Ha Oroszország helyett másik csapatnak kell „beugrania”, előfordulhat, hogy a magyar válogatottra esik a szövetség választása. Persze az sem kizárt, hogy a legjobb csoportmásodik Olaszország utazhat Portugáliába.

Az Európa-bajnokság előző körében négy csoportban zajlottak küzdelmek. Mind a négy négyesben hat pontja lett a második helyezettnek. A mieink gólkülönbsége 0, az olaszoké +10, a lengyeleké +4, a finneké +2.

A nőknél először a 2018–2019-es évadban rendeztek Európa-bajnokságot. A négyes döntőnek akkor is Portugália adott otthont. A fináléban Spanyolország 4–0-ra nyert a házigazdák ellen, a bronzmérkőzésen Oroszország büntetőkkel legyőzte Ukrajnát. A magyar válogatott akkor is a második helyen végzett a selejtezős csoportjában, ugyanúgy 7 pontja lett, mint az ukránoknak, ám rosszabb gólkülönbséggel zárt.

Az ügyben megkerestük az MLSZ-t és az UEFA-t. Utóbbitól azt a választ kaptuk, egyelőre nem tud új információval szolgálni a nők Eb-döntőjéről, s a végrehajtó bizottság szükség esetén rendkívüli ülésen tud határozni hasonló kérdésekben. A magyar szövetség jelezte, a döntés az UEFA hatáskörébe tartozik, s amint döntés születik, tájékoztatja a közvéleményt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik