Rossi két újoncot avatott, Schäfer góljával legyőztük Ciprust

ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.06.04. 19:40
A részben hazai rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott Schäfer András góljával 1–0-ra legyőzte Ciprust a Szusza Ferenc Stadionban. Kedden újabb felkészülési mérkőzésen Írországgal találkozik Marco Rossi csapata, majd június 15-én jön a portugálok elleni Eb-rajt.
Schäfer András (jobbról a második) gólja döntött Ciprus ellen (Fotó: Török Attila)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
Schäfer András (jobbról a második) gólja döntött Ciprus ellen (Fotó: Török Attila) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–CIPRUS 1–0 (1–0)
Budapest, Szusza Ferenc Stadion, 10 000 néző. Vezette: Jug (szlovén)
Magyarország: Gulácsi (Dibusz, a szünetben) – Botka, Lang (Orbán, 60.), Szalai A. – Lovrencsics G. (Bolla, 60.), Kleinheisler (Nego, a szünetben), Sigér (Nagy Á., 79.), Schäfer, Varga K. – Hahn (Nikolics, 60.), Holender. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Ciprus: Mihail – Karo (Andreu, 78.), Szotiriu, N. Joannu – Avraam, Kasztanosz (Kiriaku, 63.), Artimatasz (Gogic, 71.), Pszaltisz (Panajotu, 71.) – Pittasz, Hrisztofi (M. Elia, 63.), Papulisz (Loizu, 71.). Szövetségi kapitány: Nikosz Kosztenoglu
Gólszerző: Schäfer (36.)

A MÉRKŐZÉS SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

ÖSSZEFOGLALÓ

„Két felkészülési mérkőzés áll előttünk, de még véletlenül sem szabad őket barátságos mérkőzésnek nevezni”– mondta a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi még a csütörtöki sajtótájékoztatón, jelezve ezzel, hogy a pénteki, Ciprus és a keddi, Írország elleni találkozónak az a célja, hogy a jövő héten kezdődő Európa-bajnokságra a lehető legjobb állapotban érkezzen meg a nemzeti együttes.

Három nappal azután, hogy az olasz szakember megnevezte azt a 26 labdarúgót, aki szerephez juthat a kontinenstornán, az újpesti Szusza Ferenc Stadionban újra szurkolók előtt futballozhatott az együttes – már csak ezért is különlegesnek ígérkezett a találkozó.

A két ország válogatottja több mint 36 évvel ezelőtt, 1984. november 17-én találkozott először egymással, s bár annak a vb-selejtezőnek egyértelműen az akkor még Mezey György irányította magyar nemzeti csapat volt az esélyese, Limassolban hátrányból fordítva sikerült nyerni Róth Antal és Nyilasi Tibor góljával 2–1-re. A következő öt egymás elleni összecsapás is magyar sikert hozott, a hetediken (az eddigi utolsón) viszont odalett a hibátlan mérleg: 2007. február 6-án felkészülési meccsen Ciprus 2–1-re legyőzte Magyarországot. Abból a 14 évvel ezelőtti magyar csapatból (amelynek Várhidi Péter volt a szövetségi kapitánya) Csizmadia Csaba a legutóbbi idényben az NB I-től búcsúzó Budafok kispadján ült, Juhász Roland a Mol Fehérvár FC, Vanczák Vilmos a Puskás Akadémia pályaedzője, Vass Ádám most jutott fel a Gyirmót FC Győrrel az élvonalba, Gera Zoltán pedig éppen Marco Rossi segítőjeként foglalt helyet a kispadon. A magyar válogatott szövetségi kapitánya egyébként korábban elmondta, kisebb sérülés miatt Nagy Ádám és Gazdag Dániel is kihagyja a pénteki meccset, azonban előbbi futballista mégis bekerült a mérkőzéskeretbe, ugyanakkor Sallai Roland és a csapatkapitány Szalai Ádám csak a lelátón foglalt helyet. Az olasz szakember azt is megemlítette, a soron következő két felkészülési találkozón mindenkire kíváncsi lesz, így például Ciprus ellen a kezdő tizenegyben szorított helyet a 2020–2021-es idény NB I-es gólkirályának, Hahn Jánosnak, akinek biztosan emlékezetes marad ez a nap: nagy álma valósult meg a válogatott bemutatkozással, amelyre a kórházból érkezett meg, ugyanis megszületett első gyermeke, Sára.

Másfél év után újra szurkolók előtt futballozhatott a válogatott (Fotó: Török Attila)
Másfél év után újra szurkolók előtt futballozhatott a válogatott (Fotó: Török Attila)

Ami a rivális játékerejét illeti, Ciprus a márciusi három vb-selejtezőjén négy pontot szerzett (Szlovákia ellen Nicosiában 0–0, Horvátországban 1–0-s vereség, majd hazai pályán 1–0 Szlovénia ellen), igaz, szövetségi kapitánya, Nikolaosz Kosztenoglu elmondta, sok a fiatal a keretben, ám reményei szerint élni tudnak a lehetőséggel.

Puhl Sándorra, a világbajnoki döntőt vezető, május 20-án, 65 éves korában elhunyt legendás játékvezetőre emlékeztek a csapatok a kezdés előtt, aztán útjára indult a labda. Meglepetést nem jelentett, hogy a magyar csapat három belső védővel kezdett, a jobb oldalon védekezésben Lovrencsics Gergő zárt vissza, a bal oldalon azonban némi meglepetésre nem az ebben a szerepkörben már többször is futballozó Holender Filip, hanem Varga Kevin szerepelt. Az első veszélyes lehetőség a 9. percben a vendégek előtt adódott, amikor is nem sikerült lesre állítani a ciprusiak bal szélén rohamozó játékost, érkezett a beadás, azonban a bevetődő Fotisz Papulisz, ha kevéssel is, de lekésett a labdáról. Ami a magyar próbálkozásokat illeti, a futballisták igyekeztek pontos passzokkal kihozni a labdát, de talán túlzottan sok volt az oldalátadás, több bátor, egy az egy elleni játékra lett volna szükség. Jó negyedórája tartott a találkozó, amikor jött az első ígéretes negyvenméteres keresztátadás (Lovrencsics Gergőtől), Szalai Attila mélységből elvállalta a sprintet Varga Kevin mögött, meghúzta a bal oldalt, és bár a támadásból csak bedobást sikerült kiharcolnia a ciprusi kapu előterében, azonnal jött a taps a lelátóról.

Ha őszinték akarunk lenni, azt kellett leszűrnünk a látottakból, hogy a több alapemberét is nélkülöző magyar válogatott kereste a játékát, ugyanakkor az elmúlt időszakban többször is megmutatta, nem kell félteni: a téthelyzet a legjobbat hozza ki belőle. S így is lett, mert jó ütemű jobb oldali támadás végén Holender Filip éles szögből még nem találta el a kaput, nem sokkal később viszont a bal oldali beadásra Schäfer András érkezett a legjobbkor, a kapuba bombázta a labdát, így magyar előnnyel ért véget az első félidő. 1–0

Schäfer András gólja

A második félidőben már Dibusz Dénes állt a kapuban, és Loic Nego is ott volt a játéktéren, és bizony a Ferencváros kapusának védenie kellett Joannisz Pittasz lövésénél. Negyedóra múlva érkezett Willi Orbán, Nikolics Nemanja és Bolla Bendegúz is, utóbbinak ez volt az első mérkőzése a legjobbak között.

Az összecsapásnak ez a periódusa is megmutatta, van még mit csiszolni a játékon, ugyanakkor valahol számítani lehetett arra, hogy az idény végén két és fél edzőtáborozást követően aligha most lesznek a legfrissebbek a játékosok, mindenesetre Marco Rossi szövetségi kapitány élesben tesztelhette az Eb-re nevezett keret tagjait. Arról nem beszélve, hogy két újonc is lehetőséget kapott a Ciprus elleni főpróba-mérkőzésen: Hahn János, akinek voltak jó megoldásai, és Bolla Bendegúz, aki a második félidőben lépett pályára.

A hajrában az addig is jól futballozó Schäfer András büntetőt harcolt ki, s bár Nikolics Nemanja elhibázta, ezúttal ez is belefért. A válogatott eljutott arra a szintre, hogy ha nem is a legjobb játékkal, de egy ilyen mérkőzést már hozni tud – kedden ugyancsak Szusza Ferenc Stadionban 20 órától következik az Írország elleni összecsapás.

A MÉRKŐZÉS SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

További felkészülési program
Június 8., kedd
20.00:
Magyarország–Írország, Szusza Ferenc Stadion (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A MAGYAR VÁLOGATOTT EB-RE KÉSZÜLŐ 26 FŐS KERETE
KAPUSOK:
Bogdán Ádám(Ferencváros),Dibusz Dénes(Ferencváros),Gulácsi Péter(RB Leipzig – Németország)
VÉDŐK:
Bolla Bendegúz(Mol Fehérvár FC),Botka Endre(Ferencváros),Fiola Attila(Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos(FC Lugano – Svájc),Lang Ádám(Omonia – Ciprus),Lovrencsics Gergő(Ferencváros),Willi Orbán(RB Leipzig – Németország), Szalai Attila(Fenerbahce – Törökország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Cseri Tamás(Mezőkövesd),Gazdag Dániel(Philadelphia Union – Egyesült Államok),Holender Filip(Partizan Beograd – Szerbia),Kleinheisler László(NK Osijek – Horvátország),Nagy Ádám(Bristol City – Anglia),Loic Nego(Mol Fehérvár FC),Schäfer András(DAC – Szlovákia),Sigér Dávid(Ferencváros)
TÁMADÓK:Hahn János(Paksi FC),Nikolics Nemanja(Mol Fehérvár FC),Sallai Roland (Freiburg – Németország),Schön Szabolcs(FC Dallas – Egyesült Államok),Szalai Ádám(Mainz – Németország),Varga Kevin(Kasimpasa – Törökország),Varga Roland(MTK Budapest)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi (olasz)

EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik