THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2022.05.13 22:46 Frissítve: 2022.05.14 22:03

Bicskei nyomában – Thury Gábor jegyzete

 

 
Válogatott: az MTK 17 éves tehetsége is Rossi keretében
Vancsa Zalán: Péntek 13? A legszerencsésebb nap!

Marco Rossi összeállította labdarúgó-válogatottunk keretét a nagy menetelésre a Nemzetek Ligája A-divíziójában, s nem lehet azt mondani, hogy a szövetségi kapitány meglepőt húzott volna – már csak azért sem, mert nem bő a választék... –, hacsak az nem számít annak, hogy meghívta az összetartásra a január végén a belga Lommelhez igazoló, kölcsönben anyaklubjában, az MTK-ban futballozó Vancsa Zalánt.

Az NL-ben sorrendben június 4-én a Puskás Arénában zárt kapus találkozón kezdünk Anglia ellen, majd Cesenában Olaszország, a Puskásban Németország az ellenfél, zárásként Wolverhamptonban Anglia következik – mindez tíz nap leforgása alatt. Ha azt mondtuk a labdarúgó-Eb kapcsán csoportellenfeleinkre utalva (Portugália, Franciaország, Németország), hogy a mieink élvezzék a játékot, szerezzenek pontot, és ebből az sült ki, hogy utolsó mérkőzésünkön a németek Leon Goretzka révén csupán hat perccel a vége előtt egyenlítettek 2–2-re, s csapták rá az ajtót továbbjutási reményeinkre, akkor az NL-sorozatot is hasonló reményekkel várhatjuk. De – és ez a legfontosabb – Marco Rossi borítani akarja a papírformát.

A kapitány Varga Kevinre azért nem számít, mert a svájci Young Boysban nem kap lehetőséget, Schön Szabolccsal (Dallas) hasonló a helyzet, az Eb-n is pályára lépő támadó az első két találkozón az U21-eseknél játszik. A védelem oszlopává váló, a Fenerbahcénál sérüléséből lábadozó Szalai Attila minden valószínűség szerint pályára lép klubja idény végi találkozóin, tehát ha nem is valamennyi meccsen, de lehet rá számítani.

Felvetődik a kérdés, hogy a szövetségi kapitány miért válogatta be a tizenhét éves Vancsa Zalánt, akire ugyancsak az U21-es csapatban számít... A válasz nyilvánvaló: menedzselési szándékkal, ugyanis Vancsa behívása üzenet a fiataloknak, ott vannak a szövetségi kapitány látóterében. S talán éppen ez Marco Rossi egyik erénye, a fiatalok beépítése, s ebben az élet őt igazolhatja: az utolsó júniusi NL-mérkőzésen 45. alkalommal ül a kispadon – csak Baróti Lajos, Sebes Gusztáv és Mészöly Kálmán előzi meg –, ezzel Bicskei Bertalannal negyedik a rangsorban. S tudjuk, Bicskei Bertalan volt a kapitánya az 1984-ben ifi Európa-bajnokságot nyerő együttesnek. Ha csak azt nézzük, hogy abból a csapatból Petry Zsolt, Pintér Attila, Keller József, Vincze István, Kovács Kálmán sokszoros válogatott lett, akkor Szoboszlai Dominik, Szalai Attila, Schäfer András, Schön Szabolcs és a többiek előtt is ott a lehetőség.

Marco Rossin nem múlik.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.05.18 08:36:20

Magyar válogatott THURY GÁBOR

A helsinki olimpia előtt a csatársor összetétele volt a legnagyobb kérdés.

2022.05.16 23:07:26

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Ennek jegyében elismerem, belefér, hogy egyszer elém vezessék a kombinatorikát a képernyő lovagjai, hogy lássam, mennyire okosak. Ám nekem nem magasröptűen kell tudnom a pozíciókról, hanem hétköznapian. Főként, hogy a semmit magyarázgató meghívottak többségével az a bajom, hogy – láttam őket játszani. Hiába, nagy teher az életkor…

2022.05.14 10:38:54

Magyar válogatott THURY GÁBOR

1972: Géczi István egy percet tévedett, de győztünk – a mindenható Isten nevében.

2022.05.13 21:00:16

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Vancsa Zalán behívása üzenet a fiataloknak.

2022.05.04 14:26:48

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

Baróti Lajosnak csalódnia kellett várakozásaiban a chilei labdarúgó-vb előtt.