MTI
2020.09.21 19:31 Frissítve: 2020.09.22 09:32

Aranycsapat: felavatták Kocsis Sándor emléktábláját

Felavatták Kocsis Sándor, az Aranycsapat legendás labdarúgójának emléktábláját volt ferencvárosi iskolájában, a Szent István Technikum és Kollégiumban. A hétfői megemlékezésre a KOCSIS90 emlékév keretében, annak zárásaként került sor. Az emlékév kezdeményezője, Kovács Barnabás – korábbi barcelonai főkonzul – kiemelte: az iskola diákja, Kocsis Sándor a világhírig jutott.

Szöllősi György, lapunk, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövete is beszédet mondott (Fotó: Micheller Szilvia)

 

„Ez az egész emlékév abból indult ki, hogy barcelonai főkonzulként azon gondolkodtam, mivel tudnánk az ottaniak számára Magyarországot szerethetővé, még inkább ismertté tenni. Nem kellett messzire menni, mert a labdarúgást ott is nagyon szeretik, azon belül pedig már adta magát az FC Barcelona három magyar legendája, Kubala László, Czibor Zoltán és persze Kocsis. Ezt követően elkészült a film, amely bemutatta őket nemcsak játékosként, hanem emberként is” – mondta.

Kiemelte: Kocsis Sándor nagyon messziről, nehéz körülmények közül indult, és kitartással, tehetséggel jutott el a világhírnévig, valamint Barcelonáig, ennek köszönhetően pedig sok ember szívéig.

Az eseményen rövid részletet vetítettek a Kocsis Tibor rendezte Magyarok a Barcáért című filmből, illetve látható volt a Kocsis Sándor vb-góljaiból összeállított kisfilm is. Az avatón köszöntőbeszédet mondott Harmath Zsolt, az iskola igazgatója, a magyar szövetség képviseletében Gellei Imre volt szövetségi kapitány, továbbá Szöllősi György, lapunk, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövete, valamint Kocsis Tibor filmrendező.

A legendás futballista fia, a Spanyolországban élő ifjabb Kocsis Sándor videoüzenetben emlékezett édesapjára, és mondott köszönetet emléke gondozóinak.

Az ünnepség zárásaként Kovács Barnabás vezetésével felavatták, majd megkoszorúzták az emléktáblát, illetve a volt főkonzul megnyitotta a KOCSIS90 fotókiállítást.

Bazsánt József és Gellei Imre (Fotó: Micheller Szilvia)

 

Kocsis Sándor Magyarországon a Ferencváros (1946–50) és a Bp. Honvéd (1950–56) játékosa volt, 1958 és 1966 között az FC Barcelonát erősítette, ötszörös magyar és kétszeres spanyol bajnok. Az olimpiai aranyérmes (1952) és világbajnoki ezüstérmes (1954) labdarúgó az utóbbi, svájci tornán öt meccsen szerzett 11 találatával gólkirály lett. A vb-k történetében ennél jobb gólátlagot azóta sem ért el senki.

A jobbösszekötő a válogatottban 68 mérkőzésen 75 alkalommal volt eredményes, 1953 novemberében végigjátszotta az Évszázad mérkőzését, amelyen a magyarok a Wembleyben 6:3-ra legyőzték a házigazda angolokat.

Kocsis „Kocka” Sándor 2019-ben lett volna 90 éves, a világklasszis játékosra Barcelonában és Budapesten különböző alkalmak keretében emlékezett a sporttársadalom. Kocsis Sándor 49 évesen, Barcelonában hunyt el, hamvait 2012-ben hozták haza Magyarországra, majd ünnepélyes újratemetés keretében helyezték örök nyugalomra a budapesti Szent István-bazilika kriptájában.

2023.02.05 08:09:14

Magyar válogatott nemzetisport.hu

Vereség Lisszabonban, de diadalmas a profik túrája, még híztak is a játékosok hetven éve.

2023.01.28 08:17:58

Magyar válogatott nemzetisport.hu

A válogatott Niessner Aladár ugyanabban a házban született, mint a nagy zeneszerző.

2023.01.26 23:09:59

Magyar válogatott nemzetisport.hu

2023.01.26 22:34:12

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az európai szövetség és a FARE is vegye le a tiltólistájáról a történelmi Magyarország-jelképet.

2023.01.16 22:59:11

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL.Mészáros Ferenc, Bubu – így gondolom – az 1968–89 közötti, a világ közvetlen, majd tágabb élmezőnyéből lassan kiszoruló, de még reménnyel viselős magyar labdarúgás tán legszínesebb, egyértelműen magas színvonalat képviselő egyénisége volt.