K. T. I.
2021.10.14 18:45 Frissítve: 2021.10.16 15:15

Angol-magyar: a térdelőgesztust elutasító molinó miatt nyomulhattak a rendezők a vendégszektorba

A keddi Anglia–Magyarország (1–1) mérkőzés után több brit lap is arról írt, hogy a vendégszektorban a meccs elején azért tört ki balhé, mert egy drukker állítólagos rasszista megjegyzést tett a találkozó lebonyolítását segítő egyik önkéntesre. A Bors információi alapján azonban megkérdőjelezhető, hogy valóban innen indult-e a szurkolók és a rendfenntartók összecsapása. A lapnak nyilatkozó szemtanú szerint ugyanis az egyik drukker által a kezdés előtti pillanatokban magasba tartott, a térdelőgesztust elutasító molinó miatt vonultak a rendezők a szektorba, és a verekedés azután tört ki, hogy a lelátórészen tartózkodó lengyel, illetve magyar szurkolók társuk védelmére keltek, megpróbálva megakadályozni, hogy kivezessék.

A londoni rendőrök viperával válaszoltak, miután a lengyel és magyar szurkolók nem engedték, hogy kivezessék a lelátóról azt a drukkertársukat, aki a Borsnak nyilatkozó szemtanú szerint, a térdelőgesztust elutasító molinót emelt a magasba (Fotó: AFP)

 

A Bors által közölt felvételen jól látható, ahogy a mérkőzést megelőzően a Wembley vendégszektorában egy drukker a térdelőgesztust elutasító molinót tart fel, miközben több angol játékos is féltérdre ereszkedik, míg a magyarok – a fotón konkrétan Loic Nego látszik a legtisztábban – az Európai Labdarúgó-szövetség által indított hivatalos, rasszizmus elleni kampányt szimbolizáló „respect”, azaz „tisztelet” feliratra mutatnak mezük vállrészén. 

A Metropolitan Police indoklása szerint a meccs elején a lelátón látott verekedés előtt azért mentek be a vendégszektorba a rendőrök, mert az ott helyet foglaló egyik drukker rasszista megjegyzést tett a találkozó lebonyolítását segítő egyik rendezőre, és ezt a szurkolót akarták kiemelni a tömegből. A Borsnak nyilatkozó szemtanú beszámolója alapján viszont úgy fest, ha történt is ilyen szóváltás, az már a rendezők fellépésére adott reakció lehetett, semmint a balhé valódi kiindulópontja.

„A szektorban szokás szerint indokolatlanul nagy volt a helyi rendőrök jelenléte, akik azt várták, hogy bárkit is kiemelhessenek. Az egyik társunknál volt egy transzparens, ami nem felelt meg a mai gendersemleges, mindent is elfogadó társadalmi követelményeknek. Így megpróbálták eltávolítani a személyt a lelátóról. Ő nyilván maradt volna, ebből alakult ki a balhé” – mesélte a lapnak az egyébként Londonban élő magyar szurkoló.

A felvételek tanúsága szerint a londoni rendőrök viperával ütötték a társuk védelmére kelő lengyel és magyar drukkereket. A történtekről készült lelátói videókon az is jól látszik, hogy a brit rendőrökkel verekedésbe keveredők többsége lengyel feliratokat, színeket, mindössze piros-fehér és nem piros-fehér-zöld sálat és sapkát viselt. A szurkolói beszámolók szerint mintegy 100 lengyel jutott jegyhez és foglalt helyet a magyar szektorban. 

Az Újpest és a Fehérvár korábbi légiósa, a jelenleg játékosmenedzserként dolgozó Dusan Vasziljevics szintén a helyszínen – igaz, egy másik lelátórészen – tekintette meg a találkozót. A korábbi középpályás a Borsnak elmondta, ő is úgy tudja, a molinó miatt „tört ki a perpatvar”. Vasziljevics arról is beszélt, hogy a kezdés előtt nem volt jele készülő botránynak, a magyar himnuszt ugyan kifütyülték az angol szurkolók, ám „nincs ezen mit csodálkozni, nem először történt meg".

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán arról számolt be, egy magyar és egy lengyel állampolgárt vett őrizetbe a londoni rendőrség; a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) pedig a meccs másnapján azt jelezte, hogy vizsgálatot indít a Wembley lelátóján történtek miatt.

Hogy sportértékről is szó essen: a mérkőzés magyar szempontból bravúros döntetlennel zárult – az Eb- és vb-selejtezőkön az angol válogatott 21 meccs után vesztett ismét pontot a Wembleyben.

8. FORDULÓ
Anglia–MAGYARORSZÁG 1–1 (1–1)
London, Wembley Stadion, 69 380 néző. Vezette: Alejandro Hernández (spanyol)
Anglia: Pickford – Walker, Stones, Mings, Shaw – Rice, Foden, Mount – Sterling (Henderson, 76.), Grealish (Saka, 62.) – Kane (Abraham, 76.; Watkins, 90+2.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
Magyarország: Gulácsi – Kecskés Á., Lang, Szalai A. – Nego (Bolla, 90+2.), Nagy Á., Schäfer (Vécsei, 79.), Nagy Zs. – Schön (Holender, 68.), Sallai R. (Hahn J., 79.), Szoboszlai (Nikolics, 90+2.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Stones (37.), ill. Sallai R. (24. – 11-esből) 

 

AZ ÁLLÁS
1. Anglia 8 6 2 24–  3 +21 20
2. Lengyelország 8 5 2 1 25–  8 +17 17
3. Albánia 8 5 3 11–  7   +4 15
4. MAGYARORSZÁG 8 3 2 3 13–12   +1 11
5. Andorra 8 2 6   7–19 –12   6
6. San Marino8 8  1–32–31  0

 

2022.10.04 21:21:52

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A hazai pálya poklában még akkor is csodás lett volna az olaszok elleni futball, ha tíz magyar mezőnyjátékos áll bent a tizenhatoson belül és küzdi ki vérrel, verítékkel, fogcsikorgatással a nulla nullát.

2022.10.03 21:27:56

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Kerkez esetében él a remény, hogy nem szalad el vele a ló.

2022.10.03 20:50:50

Magyar válogatott nemzetisport.hu

2022.10.03 21:22:41

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Hat éve sokkal zűrösebbnek tetszett a generációváltás, most meg azt látjuk, hogy a legmagasabban rangsorolt futballistáinknak még csak most következhetnek a legjobb éveik. De az is igaz, hogy a magyar válogatottat innentől senki sem intézi el előre egy kézlegyintéssel, mert benne van a pakliban, hogy pórul jár.

2022.10.02 22:24:45

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az is a futball titkai közé tartozik, hogy az utolsó benyomás, élmény mindig nagyon meghatározó. Képzeljük el, ha e két meccset fordított sorrendben játsszuk le, ugyanezzel az eredménnyel. Akkor az eget veri most a mámorunk, és Szalai Ádám győzelmet jelentő csodagólja még inkább Isten akaratának tetszene, noha szerintem így is az.