„A magyarok minden lövéséből gól lett – Lisszabonban másképp lesz”

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2017.03.16. 18:15
null
Dzsudzsák Lyonban kétszer is bevette a portugálok kapuját (Fotó: NS-archív)
A portugál labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Fernando Santos csütörtökön hirdette ki a mieink elleni vb-selejtezőre készülő keretét. A Record újságíróját, Pedro Pontét a csapatukról, a jövő heti meccsel kapcsolatos várakozásokról is kérdeztük. Kíváncsiak voltunk arra is, mennyi szurkolót várnak a mérkőzésre, a tavalyi Eb megnyerése óta ugyanis most először lépnek pályára Cristiano Ronaldóék Lisszabonban.

 

– Túl vagyunk a kerethirdetésen, mi a véleménye a portugál keretről, összehasonlítva az Európa-bajnok csapattal a mostani névsort?
– Az Eb-hez képest kikerült a keretből Rafa Silva, akinek a helyére Pizzi került – válaszolta a Nemzeti Sport Online kérdésére Pedro Ponte, a Record újságírója. – Ő most a Benfica egyik vezéregyénisége, így érthető a beválogatása. Nani ugye sérülés miatt hiányzik. Az ő helyére Bernardo Silva kerülhet be a csapatba, aki elképesztően jól játszik mostanában a Monacóban, de egyébként is várhatóan azok kapnak helyet a kezdőcsapatban, akik állandó szerepet kapnak klubjaikban. Szerencse továbbá, hogy Cristiano Ronaldo mindig nagyon motivált, hogy a válogatottban játszhat.

– Ki az, aki rajta kívül kiemelkedően jól teljesít, akitől sokat várnak? Az FC Portóban a bajnokságban már 15 gólt jegyző csatár, André Silva került a nemzetközi sajtóban is az érdeklődés középpontjába az elmúlt hónapokban.
– André Silva jól kezdte a szezont, de az utóbbi időben háttérbe szorult a télen igazolt új Porto-csatárral, a brazil Francisco Soaresszel szemben. De természetesen mindig is Cristiano Ronaldo a portugál válogatott legfontosabb játékosa, ez most is így lesz.

– Hogyan állnak Portugáliában a Magyarország elleni vb-selejtezőhöz a két csapat három-hárommal záruló Eb-meccse fényében?
– Mivel mi megnyertük az Európa-bajnokságot, így természetesen nagyon nagyok az elvárások a csapattal szemben. A vb-selejtezőket nem kezdtük jól, de az együttes most már készen áll a jobb folytatásra. Viszont ha visszaemlékszünk a két válogatott lyoni meccsére, akkor az éppen azt bizonyítja, hogy bármi megtörténhet. A magyarok szinte minden egyes lövése a kapunkban kötött ki. Mi nem játszottunk jól azon a meccsen, de úgy gondolom, ez most változik.

– Mennyire ismerik Portugáliában a magyar labdarúgás jelenét, mennyire jelentett nagy meglepetést, hogy Bernd Storck csapata megnyerte a csoportját az Eb-n?
– Portugáliában nem különösebben foglalkoznak a magyar labdarúgással. Aki kicsit jobban követi a futballt, az persze tisztában van azzal, hogy játszottak a közelmúltban portugál játékosok Magyarországon, mint például a Videotonban Filipe Oliveira, illetve ismeri Fehér Miklós történetét (tudomásunk szerint egyébként Fehér Miklós családja is ott lesz majd a stadionban a Portugália–Magyarország meccsen). A közelgő találkozó kapcsán természetesen óvatosnak kell lennünk, de az esélyek mellettünk szólnak.

– Cristiano Ronaldóék Eb-sikere mennyire lepte meg az embereket Portugáliában?
– Mindenki számára hatalmas meglepetés volt, hogy megnyertük a tornát. Persze, van egy Cristiano Ronaldónk, de miután Izlanddal döntetlennel kezdtünk, senki sem hitte volna, hogy eljuthatunk idáig.

– Mennyire ég még mindig futball-lázban az ország? Mennyi szurkoló várható a Magyarország elleni meccsre a hatvanötezres Estádio da Luzba, miután Lisszabonban most először lép pályára a válogatott az Eb-siker óta?
– Jelen pillanatban annyit lehet tudni, hogy várhatóan több mint ötvenezren lesznek a stadionban, és az ország minden részéről érkeznek szurkolók a meccsre. Na és persze azért jönnek, hogy élőben láthassák játszani Cristiano Ronaldót, hiszen a portugál embereknek leginkább a válogatott találkozóin van erre lehetőségük.

– A csoportról, a továbbjutási esélyekről mi a véleménye?
– Portugáliának és Svájcnak is hoznia kell a saját meccseit, hogy aztán a csoportelsőségről a két együttes portugáliai találkozója dönthessen. Svájcnak nagyszerű csapata van, és a tőle elszenvedett vereség csak annak tudatában volt meglepő, hogy néhány hónappal korábban megnyertük az Európa-bajnokságot. Magyarország harcban lesz a második helyért, de nagyon nehéz a dolga…

– És milyen végeredményre számít jövő szombaton? Mondjuk, mit szólna ismét egy jó három-háromhoz?
– Nem tippelnék az eredményre. Tudom, hogy Magyarországgal óvatosnak kell lennünk, de azért úgy gondolom, ezúttal győzni fogunk.

VB-SELEJTEZŐ, EURÓPAI ZÓNA
B-CSOPORT, 5. FORDULÓ

Március 25., szombat
20.45: Portugália–Magyarország

18.00: Andorra–Feröer
18.00: Svájc–Lettország

A PORTUGÁL KERET
KAPUSOK: Rui Patrício (Sporting CP), Anthony Lopes (Olympique Lyon – Franciaország), José Carlos Coentrao Marafona (SC Braga)
VÉDŐK: Cédric Soares (Southampton – Anglia), Joao Cancelo (Valencia – Spanyolország), Nélson Semedo (Benfica), Luís Neto (Zenit – Oroszország), Pepe (Real Madrid – Spanyolország), José Fonte (West Ham United – Anglia), Bruno Alves (Cagliari – Olaszország), Raphaël Guerreiro (Borussia Dortmund – Németország), Eliseu (Benfica)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Danilo Pereira (FC Porto), William Carvalho (Sporting CP), Joao Mário (Internazionale – Olaszország), Renato Sanches (Bayern München – Németország), Joao Moutinho (AS Monaco – Franciaország), André Gomes (FC Barcelona – Spanyolország), Pizzi (Benfica)
TÁMADÓK: Bernardo Silva (AS Monaco – Franciaország), Gelson Martins (Sporting CP), Cristiano Ronaldo (Real Madrid – Spanyolország), Ricardo Quaresma (Besiktas – Törökország), André Silva (FC Porto), Éder (Lille OSC – Franciaország)

A PORTUGÁLIA ELLEN KÉSZÜLŐ MAGYAR KERET*
KAPUSOK: Dibusz Dénes
(Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Videoton FC), Megyeri Balázs (Greuther Fürth – Németország)
VÉDŐK: Bese Barnabás (Le Havre – Franciaország), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Videoton FC), Hangya Szilveszter (Vasas FC), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Kálnoki-Kis Dávid (Újpest FC), Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva – Izrael), Lang Ádám (Dijon – Franciaország), Pintér Ádám (Greuther Fürth – Németország), Vinícius Paulo (Videoton FC)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Gera Zoltán (Ferencváros), Holman Dávid (DVSC), Kalmár Zsolt (Bröndby IF – Dánia), Kleinheisler László (Ferencváros)**, Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország)
TÁMADÓK: Dzsudzsák Balázs (al-Vahda – Arab Emírségek), Gyurcsó Ádám (Pogon Szczecin – Lengyelország), Eppel Márton (Budapest Honvéd), Németh Krisztián (al-Garafa – Katar), Priskin Tamás (Slovan Bratislava – Szlovákia), Sallai Roland (Palermo – Olaszország), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország)
*Az itthon játszók március 13-án kezdték a közös munkát, a légiósok március 19-én érkeznek.
**Kleinheisler eltiltás miatt nem léphet pályára a meccsen.

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svájc 4 4 9– 3 +6 12
2. Portugália 4 3 1 16– 3 +13 9
3. MAGYARORSZÁG 4 2 1 1 8– 3 +5 7
4. Feröer 4 1 1 2 2– 8 –6 4
5. Lettország 4 1 3 2– 8 –6 3
6. Andorra 4 4 1–13 –12 0

A B-CSOPORT MENETRENDJE

2016. szeptember 6., kedd
Feröer–Magyarország 00

Andorra–Lettország 0–1 (Sabala 48.)
Svájc–Portugália 2–0 (Embolo 24., Mehmedi 30.)

2016. október 7., péntek
Magyarország–Svájc 2
–3 (Szalai Á. 53., 71., ill. Seferovic 51., R. Rodríguez 67., Stocker 89.)
Lettország–Feröer 0–2 (Nattestad 19., Edmundsson 70.)
Portugália–Andorra 6–0 (Cristiano Ronaldo 2., 4., 47., 68., Joao Cancelo 44., André Silva 86.)

2016. október 10., hétfő
Lettország–Magyarország 0–2
(Gyurcsó 10., Szalai Á. 77.)
Andorra–Svájc 1–2 (A. Martínez 91., ill. Schär 19. – 11-esből, Mehmedi 77.)

Feröer–Portugália 0–6 (A. Silva 12., 22., 37., C. Ronaldo 65., Moutinho 91., Cancelo 93.)

2016. november 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Andorra

20.45: Portugália–Lettország
20.45: Svájc–Feröer

2017. március 25., szombat
20.45: Portugália–Magyarország

18.00: Andorra–Feröer
18.00: Svájc–Lettország

2017. június 9., péntek
20.45: Andorra–Magyarország

20.45: Feröer–Svájc
20.45: Lettország–Portugália

2017. augusztus 31., csütörtök
20.45: Magyarország–Lettország

20.45: Portugália–Feröer
20.45: Svájc–Andorra

2017. szeptember 3., vasárnap
20.45: Magyarország–Portugália

18.00: Feröer–Andorra
20.45: Lettország–Svájc

2017. október 7., szombat
20.45: Svájc–Magyarország

18.00: Feröer–Lettország
18.00: Andorra–Portugália

2017. október 10., kedd
20.45: Magyarország–Feröer

20.45: Lettország–Andorra
20.45: Portugália–Svájc

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik