Nagy Ádám két meccsel, Schäfer és Fiola két góllal lehetne magyar Eb-rekorder

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2024.05.15. 09:43
A 79-szeres válogatott Nagy Ádám a harmadik Európa-bajnokságára és a hetedik Eb-meccsére készül (Fotó: Árvai Károly)
Miután Marco Rossi kihirdette az Eb-re készülő keretét, összegyűjtöttünk néhány érdekességet, statisztikát a kerettagokkal kapcsolatban, idevéve a torna történetének korábbi magyar szerepléseit is.

 

 

A magyar labdarúgó-válogatott történetében a 2024-es tornán fordulhat elő először, hogy egy játékos három Európa-bajnokságon is pályára lép, ráadásul három játékosnak is megvan erre az esélye. 
Albert Flórián és Bene Ferenc az 1964-es és az 1972-es tornán játszott, Lovrencsics Gergő, Nikolics Nemanja, Szalai Ádám 2016-ban és 2021-ben, ők most már nem lesznek ott. Viszont a legutóbbi két Eb-n pályára lépő csapatból Fiola Attila, Kleinheisler László és Nagy Ádám Németországban is szerepelhet. A legtöbb Eb-meccse a jelenlegi keretből Nagy Ádámnak van, aki hatszor szerepelt, az abszolút csúcstartó Szalai Ádám hét mérkőzéssel. Németországban Nagy megelőzheti Szalait, ha legalább két mérkőzésen pályára lép. Kleinheisler eddig ötször, Fiola négyszer játszott. 

A harmadik Eb-jére készül Lang Ádám is, aki azonban a legutóbbi tornán nem játszott, csak kispados volt. Szintén a harmadik tornájára készül a válogatottal Gulácsi Péter és Dibusz Dénes, de előbbi csak 2021-ben szerepelt, utóbbi pedig még nem lépett pályára Eb-meccsen. Ha Marco Rossi ezúttal sem Dibusz mellett dönt, akkor úgy lehet ott három Eb-n, hogy egyszer sem véd.

Nagy Ádám az Eb-meccsek mellett egy másik rangsorban is utolérheti a tornán Szalai Ádámot, és bátran kijelenthetjük, egy ország szurkol neki, hogy ez sikerüljön is Németországban. Nagy Ádám jelenleg 79 válogatott mérkőzéssel 12. a sorban, holtversenyben Vanczák Vilmossal. Ha mind a két júniusi felkészülési meccsen és a három Eb-csoportmeccsen pályára lép, akkor 84 mérkőzéssel 10. lesz az örökrangsorban. Viszont ha bejutunk a nyolcaddöntőbe, akkor utolérheti a 85 meccsel jelenleg 9. Puskás Ferencet, egy negyeddöntős szerepléssel pedig Szalai Ádámot (86) is befoghatná.

 

A mérkőzésszámok után térjünk rá a gólokra. Eddig nyolc olyan magyar válogatott játékos volt, aki valaha gólt szerzett az Európa-bajnokságokon. Bene Ferenc, Dzsudzsák Balázs, Novák Dezső és Szalai Ádám kettőt, Gera Zoltán, Fiola Attila, Kű Lajos, Schäfer András és Stieber Zoltán egyet. Amennyiben Németországban Fiola vagy Schäfer szerezne még kettőt, új rekordot állíthatnának fel. Érdekesség, hogy a jelenlegi keret két legeredményesebb válogatott játékosának, a nemzeti csapatban 12 gólos Sallai Rolandnak és Szoboszlai Dominiknak még nincs Eb-gólja. Előbbi 2021-ben mind a három meccsünkön játszott, de nem lőtt gólt, utóbbi pedig még nem játszott Európa-bajnokságon, hiszen három évvel ezelőtt sérülés miatt ki kellett hagynia a tornát. 

A szövetségi kapitányok között az olasz Marco Rossi a németek elleni, második csoportmeccsünkön válhat abszolút csúcstartóvá az Eb-meccsek számát tekintve, hiszen most háromnál tart, a német Bernd Storcknak van négy, Baróti Lajosnak és Illovszky Rudolfnak kettő-kettő. A mérkőzésszám szerinti abszolút rangsort 117 meccsel vezeti Baróti Lajos, Sebes Gusztáv a 2. 69-cel, míg Rossi a 3. 61-gyel. Tehát, ha a két júniusi felkészülési meccs után az Eb-n eljutnánk az elődöntőig, Rossi utol is érni az 1954-ben vb-ezüstérmes szakembert.

A jelenlegi keret legidősebb játékosa a 34 éves Gulácsi Péter, a legifjabb a 20 és fél éves Kerkez Milos. A magyar Eb-történelem legifjabb játékosa egyébként Varga Zoltán volt, aki 19 éves és öt hónapos volt, amikor 1964-ben pályára lépett a dánok elleni Eb-meccsünkön, a legrutinosabb pedig Király Gábor, aki 2016-ban 40 évesen védett Franciaországban. 

A MAGYAR VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE
KAPUSOK: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Szappanos Péter (Paksi FC)
VÉDŐK: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Dárdai Márton (Hertha BSC – Németország), Fiola Attila (Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Freiburg – Németország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Bolla Bendegúz (Servette – Svájc), Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (AFC Bournemouth – Anglia), Kleinheisler László (Hajduk Split – Horvátország), Nagy Ádám (Spezia – Olaszország), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Le Havre – Franciaország), Schäfer András (Union Berlin – Németország), Callum Styles (Sunderland – Anglia)
TÁMADÓK: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)

TARTALÉKOK: Lisztes Krisztián (Ferencvárosi TC), Mocsi Attila (Rizespor – Törökország), Tóth Balázs (Fehérvár FC), Vancsa Zalán (Lommel SK – Belgium), Vécsei Bálint (Paksi FC)

A MAGYAR VÁLOGATOTT JÚNIUSI FELKÉSZÜLÉSI MECCSEI
Június 4. (kedd)
20.45: Írország–Magyarország (Dublin)

Június 8. (szombat)
18.00: Magyarország–Izrael (Debrecen)

EB 2024
A-CSOPORT
JÚNIUS 14., PÉNTEK
21.00, München: Németország–Skócia
JÚNIUS 15., SZOMBAT
15.00, Köln: MAGYARORSZÁG–Svájc
JÚNIUS 19., SZERDA
18.00, Stuttgart: Németország–MAGYARORSZÁG
21.00, Köln: Skócia–Svájc
JÚNIUS 23., VASÁRNAP
21.00, Stuttgart: Skócia–MAGYARORSZÁG
21.00, Frankfurt: Svájc–Németország

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik