Gulácsi, Dárdai, Balogh – kinek sikerül magát beverekednie az Eb-kezdőbe?

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2024.03.20. 11:18
Gulácsi Péter (Fotó: Dömötör Csaba)
A magyar labdarúgó-válogatott márciusban Törökország és Koszovó ellen lép pályára a Puskás Arénában, ezekkel a mérkőzésekkel végérvényesen kezdetét veszi az Európa-bajnoki felkészülés. Marco Rossi kerete erős és egységes, s a szövetségi kapitánynak megvan az alapkezdője, ám ez még egy-két helyen változhat a kontinenstornáig. Lapunk szakírói A mi 11-ünk-sorozatban összerakták a legerősebbnek vélt kezdőcsapatot, de lássuk, kinek van valódi esélye, hogy bejátssza magát a csapatba az elkövetkezendő időszakban!

 

ELÖL NINCSENEK KÉRDÉSEK 

Hátul jóval szövevényesebb a helyzet, mint a támadósorban, így talán jobb is, ha utóbbival kezdünk. Varga Barnabás csakúgy, mint sérülése előtt, visszatérte óta is szenzációs teljesítményt nyújt a Ferencvárosban. Gólérzékenysége, befejezései és fejjátéka miatt messze kiemelkedik a többi kilencesünk közül, ráadásul már a válogatottban is többször bizonyította, hogy lehet rá számítani. Nem kérdés tehát, hogy ő lesz a válogatott kezdő kilencese – ha egészséges, de ez más poszton is alapfeltétel –, ám a mélység is megoldott mögötte a Dél-Koreában legutóbb duplázó Ádám Martin személyében. 

Csapatunk két tízese körül sem vetődhet fel sok kérdés. Szoboszlai Dominik a magyar válogatott legértékesebb játékosa, csapatkapitánya, vezére, aki a Premier League-címért küzdő Liverpool alappillére, míg a Freiburg támadója, Sallai Roland karrierje talán legjobb idényét futja, ontotta a gólokat az Európa-ligában és hosszú évek óta meghatározó játékosa a nemzeti csapatnak. Azt már egy korábbi cikkünkben is feszegettük, hogy kik lehetnek az ő cseréik a kontinenstornán, az azonban biztos, hogy rájuk a kezdőcsapatban számít a szövetségi kapitány.  

RÉG NEM LÁTOTT MÉLYSÉG A KÖZÉPPÁLYÁN 

A szárnyvédőket tekintve sem kell aggódnunk, hosszú évek óta először ezen a poszton is erős, telített a keretünk, és a szerepek is jól leosztottak annak kapcsán, ki kerül a kezdőbe, s ki nem. A jobb oldalon ott van a topligás francia Le Havre-ban már 22 bajnokin szerepet kapó és három gólpasszt is kiosztó Loic Nego, míg baloldalt a 20 esztendős Kerkez Milos (Bournemouth), akinek szintén 20 feletti bajnoki van a lábában ebben az idényben a Premier League-ben. Előbbi mögött a svájci Servette-nél pazar támadószámokat produkáló Bolla Bendegúz, utóbbi után pedig a Puskás Akadémia kulcsembere, Nagy Zsolt jöhet szóba, de nem valószínű, hogy Marco Rossi bármelyiküket is a kezdőbe nevezi az Európa-bajnokságon.  

Ha a belső középpályára nézünk, akkor olyan mélységet látunk, amely az utóbbi éveket tekintve példa nélküli. Az aktív kerettagok közül a legtöbb válogatottsággal (77) rendelkező Nagy Ádám ismét rendszeresen játszik, a Serie B-ben szereplő Speziánál számítanak rá, Marco Rossi csapatának pedig fontos tagja a pályán és az öltözőben is. Profilja ráadásul egyedülálló a keretben, hiszen tud mélyről irányítani, megbízható a passzjátéka és képes kezelni az ellenfél letámadását, így helye gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlen a kezdőben. 

Schäfer András (Fotó: Árvai Károly)

Ősszel Nagy mellett Callum Styles volt a dupla hatos másik tagja, azóta ráadásul ő is szintet lépett, s már a Championshipben szereplő Sunderland játékosa, mégsem valószínű, hogy a kontinenstornán kezdőként számít rá a kapitány. Az indok egyszerű, ugyanis visszatért hosszú sérüléséből Schäfer András, aki azóta meghatározó játékosa a Bundesligában szereplő Union Berlinnek. Középpályásunk meglehetősen sok párharcot vív meg eredményesen, úgy tűnik, fizikuma még jobb lett, de különösen a támadóharmadba eljuttatott labdák és a kulcspasszok terén tündököl a német fővárosban. A legvalószínűbb tehát az, hogy a németországi tornán Nagy és Schäfer alkotja majd a belső középpályát (ahogy A mi 11-ünkben is), ám nem szabad elfeledkeznünk Dárdai Mártonról sem, aki eredetileg belső védő, de ebben az idényben több szerepet kapott a középpályán édesapja, Dárdai Pál Hertha BSC-jében. Nos, róla még lesz szó a következőkben. 

HOGYAN ÁLL ÖSSZE A VÉDELEM? 

A háromvédős rendszer közepén betonbiztos helye van az őszi sérüléséből visszatérő Willi Orbánnak, az RB Leipzig egyik vezérének, aki a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-párharcban is olyannyira remekelt, hogy bekerült a nyolcaddöntő álomcsapatába. Mellette már jóval több a kérdés, s itt el is érkeztünk cikkünk legfontosabb pontjához. Az elmúlt években hozzászokhattunk, hogy a belső védők jobb és bal oldalán Lang Ádám, valamint Szalai Attila kapott helyet, könnyen lehet azonban, hogy az Európa-bajnokságig ez megváltozik. 

Balogh Botond (Fotó: Szabó Miklós)

Kezdjük Langgal, aki a korábbiakkal ellentétben ebben az idényben már nem kirobbanthatatlan alapembere a ciprusi Omonia Nicosiának, hiszen a most futó bajnoki évadban alig több mint ezer játékperc van a lábában. Hosszú ideje megbízható pontja a válogatottnak, kiveszi a részét a falpasszokból, a jobb oldal irányításából, ám a helye nem megkérdőjelezhetetlen, főleg úgy, hogy akadt egy riválisa. Ő nem más, mint a még mindig csak 21 esztendős Balogh Botond. Fiatal, jobblábas belső védőnk az olasz másodosztályban listavezető, biztos feljutónak tűnő Parma játékosa, klubja pedig egyre több lehetőséget ad neki ebben az évadban. Balogh valamivel több mint 1300 játékpercet töltött eddig a pályán a Serie B-ben, de csapata legutóbbi 18 bajnokijából 12 alkalommal kezdő volt, s biztató, jó teljesítményt nyújt. Mutatott formája miatt jó esély mutatkozik rá, hogy Rossi esélyt ad neki a felkészülési meccsek során, és ha él vele, a magyar válogatott kezdő tizenegyébe is bekerülhet. 

A másik oldalon ott van Szalai Attila, aki évek óta pazar, megbízható teljesítményt nyújt válogatott mezben, vezérként viselkedik a pályán, passzjátékával segíti a támadásokat és megfelelő rutinnal rendelkezik, ám ebben az idényben nem kap játéklehetőséget. A nyáron a Hoffenheimhez szerződő védőnk ott, majd kölcsönjátéka során Freiburgban sem tudta meggyőzni az edzői stábot, hogy bizalmat szavazzanak neki a Bundesligában, így mindösszesen 418 játékperc van a lábában ebben az évadban. Ez nem sok, de Rossi bízik benne, így még mindig van esélye rá, hogy kezdő maradjon. Kihívója a német helyett a magyar válogatottat választó, meghívót a keretbe először kapó Dárdai Márton, aki a Hertha BSC-nél alapember édesapja, Dárdai Pál irányítása alatt, s már 2000 játékpercet töltött a pályán a 2023–2024-es idényben. A 22 esztendős védő szintén ballábas, párharcerős és remek passzkészsége van, ám az igazsághoz tartozik, hogy a 22 német másodosztályú bajnokija közül tizenötön középpályást játszott, nem hátvédet. Rossi ugyanakkor korábban már elmondta, ő belső védőként számol Dárdaival, így ha valahol beverekedheti magát a kezdőbe, az ez a poszt lesz, Szalai posztja. 

Kezdők az Eb-ig jó eséllyel nem lesznek, de meg kell említenünk az ezúttal is kerettag fiatal duót, Mocsi Attilát és Szalai Gábort. Előbbi Törökországban, a Rizespornál futballozik, és már 22 bajnoki van a lábában, utóbbi pedig télen szerződött Kecskemétről Svájcba, a Lausanne-hoz, amelyben már hét meccsen pályára lépett, s komolyan számolnak vele. 

DIBUSZ DÉNES VAGY GULÁCSI PÉTER?  

Fejfájós, de egyben örömteli kérdés, hiszen mindkét kapus jó formában van, megfelelő rutinnal rendelkezik és pazar teljesítményre képes a válogatott mezében. Gulácsi Péter sérülése alatt Dibusz abszolút bejátszotta magát a csapatba, rengeteg kiváló meccse, néhány egészen csodálatos bravúrja volt, így nagy kérdés, a kapitány és stábja kiveszi-e a csapatból. Ami Gulácsit illeti, éveken át volt biztos pontja a nemzeti együttesnek, ráadásul régóta a Bundesliga egyik legjobb kapusának számít, aki ősszel még padozott, ám nemrég visszavette helyét az RB Leipzig kezdőcsapatában. Most úgy tűnik, nincs rossz döntés, de ettől még nem lesz könnyebb. 

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE TÖRÖKORSZÁG ÉS KOSZOVÓ ELLEN
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Tóth Balázs (Fehérvár FC)
Védők: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Dárdai Márton (Hertha BSC – Németország), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Mocsi Attila (Rizespor – Törökország), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Freiburg – Németország), Szalai Gábor (FC Lausanne – Svájc)
Középpályások: Bolla Bendegúz (Servette – Svájc), Kerkez Milos (Bournemouth – Anglia), Kleinheisler László (Hajduk Split – Horvátország), Nagy Ádám (Spezia – Olaszország), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Le Havre – Franciaország), Schäfer András (Union Berlin – Németország), Callum Styles (Sunderland – Anglia)
Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok ), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia), Vancsa Zalán (Lommel SK – Belgium), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC) 

 

A MAGYAR VÁLOGATOTT MÁRCIUSI PROGRAMJA
Március 22.
20.45: Magyarország–Törökország
Március 26.
19.00: Magyarország–Koszovó

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik