Válogatott: Szmodics néhány hete azt mondta, ír válogatott akar lenni, nem magyar

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2024.01.15. 17:43
null
Sammie Szmodics (Fotó: Getty Images)
Mint beszámoltunk róla, ír lapértesülés szerint Marco Rossi szövetségi kapitány állítólag szeretné a magyar válogatottban tudni Sammie Szmodicsot, a Blackburn Rovers remek idényt futó támadóját. A labdarúgó nemrégiben egyértelművé tette, hogy az ír válogatottban szeretne futballozni, de a helyi sajtó szerint reális felvetés, hogy az Európa-bajnoki szereplés lehetősége túl nagy csábítás lesz, és Szmodics a magyar ajánlatot választja – ha valóban kapott olyat.

 

Mint megírtuk, az Irish Examiner vasárnap tényként közölte, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány a magyar válogatottba hívná Sammie Szmodicsot. Lapunk megkeresésére az MLSZ úgy reagált, hogy az első magyar kerethirdetés márciusban lesz, „ebből fakadóan Marco Rossi szövetségi kapitány senkit sem hívott meg a válogatottba 2024-ben”.

Szmodics Angliában született, de az egyik nagyanyja révén az ír, az egyik nagyapja révén pedig a magyar válogatottban is játszhatna. Az ír keretbe már 2021-ben meghívták, csakhogy sérülés miatt nem lépett pályára, így elvileg nincs akadálya a magyar színekben való játékának. Az MLSZ fent idézett közleményében úgy fogalmaz, hogy a FIFA-engedélyek meglétén és a kapitányi szándékon túl ilyen esetekben általános válogatási feltétel az is, „hogy a játékos kifejezetten kell, hogy a magyar válogatottban akarjon játszani”.

Noha a témát szintén nyomon követő Irish Sun vasárnap azt írta, „fennáll a veszélye annak, hogy az ír válogatott elveszíti a népszerű sztárt”, éppen ennek a lapnak a december 9-i számában megjelent megszólalásra hivatkozva reménykednek az ír drukkerek: Szmodics a szigetországi válogatottat választja.

„Egyetlen ország van, amelynek válogatottjában játszani akarok, és az Írországé. Sohasem hívtak Magyarországról, de ha keresnének, akkor is az ír válogatottban játszanék. Annyi időmbe telt, és olyan sok energiát öltem az ír útlevél megszerzésébe, hogy bolond lennék, ha ezek után nem akarnék válogatott lenni. Apám édesanyja révén tehetném ezt meg, szóval édesapám nagyon büszke lehetne rám. Láttam a Twitteren, hogy ír drukkerek olyasmiket írtak, mondjam csak meg bátran, ha nem akarok a csapatukban játszani, de erről szó sincs. Nagyon boldog lennék, ha ír válogatott lehetnék, és ha kis szerencsém van, ez a vágyam teljesülni is fog, amennyiben így folytatom.”

 

Szmodics ezt tehát decemberben mondta, amikor már tudott volt, hogy a magyar válogatott ott lesz az Európa-bajnokságon, az ír pedig nem – kérdés, hogy az elmúlt hetekben történt-e olyasmi, ami mégis a magyar csapatot tenné vonzóbbá számára.

A 28 éves Szmodics élete legjobb idényét futja, 16 góllal vezeti az angol második vonal (Championship) góllövőlistáját, igaz, csapata leszálló ágba került, a legutóbbi hat fordulóban csupán egy pontot szerzett – ez idő alatt ő kétszer talált be a kapuba –, és visszacsúszott a 18. helyre a 24 csapatos mezőnyben.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik